Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Veileder plagierte arbeidet til to studenter

Kopierte innlevering rett inn i lærebok. Får kun advarsel.

 PLAGIAT:   En ansatt ved Norges idrettshøgskole (NIH), som blant annet jobber som veileder for studenter ved skolen, er tatt for å plagiere to studentoppgaver i en lærebok, skriver Universitas. Illustrasjonsfoto: LØCHENMEDIAWEB ved Terje Løchen.
PLAGIAT: En ansatt ved Norges idrettshøgskole (NIH), som blant annet jobber som veileder for studenter ved skolen, er tatt for å plagiere to studentoppgaver i en lærebok, skriver Universitas. Illustrasjonsfoto: LØCHENMEDIAWEB ved Terje Løchen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ansatt ved Norges idrettshøgskole (NIH), som blant annet jobber som veileder for studenter ved skolen, er tatt for å plagiere to studentoppgaver i en lærebok, skriver Universitas.

Det var den ene av de rammede studentene som oppdaget begge plagiattilfellene. Studenten bak oppgaven ble oppført som medforfatter på kapittelet uten å ha blitt spurt om dette på forhånd.

- Alvorlig Studenten varslet rektor Kari Bø, som tok saken videre til Etikkutvalget ved NIH.

- Vi ser veldig alvorlig på denne saken. Slik skal rett og slett ikke skje, sier Bø til Dagbladet.

- Hva blir konsekvensen for veilederen som er ansatt hos dere?

- Dette har vært grundig diskutert i NIHs styre og etikkutvalget. Styre besluttet at en tjenstlig tilrettevisning var riktig reaksjon i dette tilfellet, sier rektoren til Dagbladet.

Vedkommende får dermed beholde jobben, men slipper unna med en advarsel.

- Dette har vært en stor belastning for begge parter, så det har vært en lang straff for veilederen før vi kom frem til den avgjørelsen. Den det gjelder har beklaget og gjort en rekke tiltak for å rette det opp, sier rektoren.

Glemte kontrakt Rektoren nevner til Dagbladet at de har et godt regelverk for at dette skal ikke skal skje, og et punkt som skal bidra til å hindre dette er såkalte veilederkontrakter.

Problemet er at dette aldri ble gjort.

- Verken den som har klaget inn, eller den som er veileder kan huske å ha skrevet under på en sånn kontrakt. Jeg vet ikke hva som har skjedd i dette tilfellet, det skulle vært fylt ut kontrakt, sier Bø til Dagbladet.

- Ingen tvil Og det stopper ikke der. Et annet kapittel i boka inneholder i tillegg plagiat av en annen studentoppgave. Ifølge utvalgets rapport skal omtrent fem sider av kapittelet være direkte avskrift av studentoppgaven.

Alle disse opplysningene fremgår av Etikkutvalgets rapport, som Universitas har fått innsyn i.

I rapporten slår etikkutvalget fast at det ikke er tvil om at et av kapitlene i veilederens bok «i det alt vesentlige er direkte avskrift av X' masteravhandling».

- Vi mener at en tilrettevisning er rett reaksjon i denne saken. På neste opplag vil det også bli endring av forfattere og endring av referanser. Det er også gjort endringer i forhold til royalty og forfatterrekkefølge, sier Bø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling