Veiledet folk om kosthold og forsket på overvekt - endte selv opp med å veie over 300 kilo

Nå kjemper amerikaneren for livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er to år siden jeg sist var ute av senga, og det er ikke greit. Årstidene glir forbi, men jeg kommer meg ikke ut. Jeg har mistet kontrollen til punktet der jeg ikke kan bevege meg ut av senga, sier Teretha Hollis-Neely (47) til kamerateamet.

Kampen hun kjemper mot overvekt og følgesykdommer må sies og være ekstrem.

Det er gjennom programmet «My 600 lb life» på TLC man blir kjent med kvinnen fra byen Detroit i delstaten Michigan. Hun jobbet tidligere som kostholdsveileder for myndighetene i storbyen, men etter hun mistet jobben ble Hollis-Neely deprimert og tydde til spising, skriver Daily Mail.

- Jeg gjør alt fra soverommet, og er bokstavelig talt fengslet av min egen vekt. Jeg kan så vidt bevege meg, fortsetter hun.

47-åringen står oppført som medforfatter i en forskningsrapport fra 2005 publisert i American Journal of Preventive Medicine. Forskningen tok blant annet for seg frukt- og grøntinntaket til afrikansk-amerikanere i fattige nabolag.

Men etter at kvinnen, som har vært overvektig store deler av livet, angivelig fikk sparken spant matinntaket ut av kontroll. Til tross for hennes tidligere engasjement innen kosthold og helse endte hun altså selv opp på den alvorlige siden av vektskalaen.

BLIR HENTET: Heldigvis er Teretha Hollis-neely på bedringens vei. Her fra dagen hun blir hentet av helsepersonell og brannmannskap før den lange turen til Texas. Foto: Skjermdump
BLIR HENTET: Heldigvis er Teretha Hollis-neely på bedringens vei. Her fra dagen hun blir hentet av helsepersonell og brannmannskap før den lange turen til Texas. Foto: Skjermdump Vis mer

Redningen ble en 30-timers kjøretur til en spesialist i Texas, og etter flytting, slankeoperasjon, ett år på spesialdiett og tett oppfølging veier Hollis-Neely nå rundt 200 kilo.

Det nåværende dagsinntaket på 1800 kalorier tilsvarer kun ett av måltidene hun inntok på sitt største, kommer det fram i tv-programmet. En crowdfunding-side er opprettet av ektemannen for økonomisk støtte. Han har også store helseutfordringer knyttet til diabetes. Til nå har paret samlet inn rundt 1000 dollar.

Ifølge opplysninger fra Folkehelseinstituttet og WHO er det rundt 1,5 milliarder voksne overvektige personer i verden. Av disse skal 500 millioner ha en kroppsmasseindeks over 30 (fedme). I USA har alle delstater en overvektig befolkningsandel på minst 20 prosent.

Verdens helseorganisasjon anslår at forekomsten av fedme globalt ble fordoblet fra 1980 til 2008.

«Farlig fedme» sendes på TLC Norge fra 7. mars.