POLITIANMELDT: Veireno-eier Jonny Enger, er avbildet på vei inn og ut av tingretten for å begjære selskapet konkurs. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POLITIANMELDT: Veireno-eier Jonny Enger, er avbildet på vei inn og ut av tingretten for å begjære selskapet konkurs. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Veireno-sjef Jonny Enger er politianmeldt av Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet har politianmeldt Veireno-sjefen personlig etter Dagbladets avsløringer av selskapets lovbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeidstilsynet har denne uka politianmeldt Veireno-sjef Jonny Enger for brudd på arbeidsmiljøloven.

- Vi gjorde et tilsyn nummer to med Veireno den 7. februar. Det gjorde vi fordi Dagbladet gjennom et oppslag hadde tipset oss om at det fortsatt ble jobbet ulovlig hos Veireno etter vårt første tilsyn, sier regiondirektør i Arbeidstilsynet Østfold og Akershus, Hanne Luthen.

I artikkelen hun viser til, avdekket Dagbladet over 2000 lovbrudd i renovasjonsselskapet. Den samme artikkelen ga også Oslo kommune grunnlaget for å si opp avtalen med selskapet.

Mer enn 400 av forholdene Dagbladet fant, brøt med vilkårene Arbeidstilsynet satte i tillatelsen til bruk av utvidet overtid fra og med 12. desember. Da Arbeidstilsynet på bakgrunn av dette rykket ut på tilsyn nummer to, ba de om å få kopier av timelistene til de 30 ansatte som har jobbet mest. Tilsynet endte med politianmeldelse.

Det var NRK som først meldte saken om anmeldelsen i dag. De skriver at Enger skal være orientert om anmeldelsen. Dagbladet har forsøkt å få tak i Jonny Enger, men uten å lykkes.

«Jeg er i et møte», skriver Enger i en sms til Dagbladet.

- Særdeles alvorlig

Veireno slo seg selv konkurs i slutten av februar. Arbeidstilsynet har allerede politianmeldt selskapet en gang på bakgrunn av sitt første tilsyn med Veireno.

Nå mener Arbeidstilsynet at det er riktig å politianmelde selskapet for andre gang, denne gang er det selskapet ved daglig leder som anmeldes.

- Vi synes at disse gjentatte bruddene er så alvorlige at vi har kommet frem til at det er riktig nå å politianmelde Veireno ved administrerende direktør, Jonny Enger, sier regiondirektør Luthen.

- Vi har valgt å politianmelde Enger fordi vi mener at det må være slik i landet vårt at noen må stå til ansvar for alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven, utdyper Luthen.

- Er det skjerpende at Veireno fortsatte å bryte loven etter at selskapet selv hadde søkt om, og fått, et samtykke til bruk av utvidet overtid på strenge vilkår?

- Det er nå politiet som må vurdere alvorlighetsgraden av lovbruddene. Men vi mener det er særdeles alvorlig. Dette firmaet har først latt sine ansatte jobbe så mye at det uten tvil er risikofylt. Så går vi inn med tilsyn og gir veiledning om regelverkets muligheter. At de så fortsetter med å utsette de ansatte for det samme enda en gang, synes vi er særdeles alvorlig, sier Luthen.

- Min vurdering var at det var svært alvorlig etter tilsynet den første gangen og svært alvorlig denne gangen. Vi har eksempler på kontrollperioden vår på arbeidstakere som har jobbet mer enn 70 timer uker, helt opp til 88 timer, fortsetter Luthen.

ANMELDER ENGER: Regiondirektør Hanne Luthen i Arbeidstilsynet Østfold og Akershus.
ANMELDER ENGER: Regiondirektør Hanne Luthen i Arbeidstilsynet Østfold og Akershus. Vis mer

Fant 200 lovbrudd

Dagbladet har tidligere også avdekket at kommunen visste at Veireno manglet dispensasjon fra arbeidsmiljøloven da de startet søppeltømmingen i Oslo, men ikke grep inn. Dette er nå forhold som Arbeidstilsynet i Oslo undersøker i et tilsyn med Oslo kommune som innkjøper.

Da søpla fløt som verst i Oslos gater i november, sendte renovasjonsselskapet Veireno en søknad til Arbeidstilsynet om bruk av utvidet overtid for å komme i mål med oppstartsfasen.

Arbeidstilsynet innvilget et samtykke men på en rekke vilkår.

Dagbladet avdekket da at selskapet kan ha brutt vilkårene Arbeidstilsynet satte for samtykket til ekstra-overtiden mer enn 400 ganger. I februar skrev Dagbladet at selskapets drøyt 180 ansatte hittil har jobbet 13 737 overtidstimer og at Veireno kan ha brutt arbeidsmiljøloven så mange som 2091 ganger siden de tok over ansvaret for søppeltømmingen den 3. oktober.