Vekk med dem

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAMLE FOLK betyr utgifter og syting. Mat ska'rem ha. Og pensjoner og nye tenner. Og enda er de ikke fornøyde. Jo bedre gamlingene får det, nå som de får være oppe helt til barne-TV på sykehjemmet, jo mer klynker og klager de, ifølge en ny evaluering av eldreomsorgen. Og så lenge som de lever. Det neste blir vel at gamle folk nekter å dø i det hele tatt.

SOM VENNERØD SA, de fortjener ikke lønna si. Og vi som er der ute i arbeidslivet og gjør jobben, vi ser jo hvordan folk ikke skal bli mer enn 46 år, så begynner de å halte rundt, fomler og snubler, sleper seg av sted uten mål og mening og ligger oss andre til byrde. Sutrer gjør de også, til verneombudet, hver gang arbeidsgiver legger ut nye porsjoner rottegift under pultosten i kantinedisken. Naturlig avgang, liksom. Glem det.

I GAMLE DAGER hadde folk vett til å dø før pensjonsalder. Stupte i asfalten lenge før det ble snakk om tilleggspensjoner og omsorgsboliger. Nå sitter de og rugger på stolen inne på kontorene, bak låste dører, ute til lunsj, på do i timevis, og teller pensjonspoeng og alderstillegg, før de kreker seg hjem til nedbetalte villaer med ny bil i garasjen og munnen full av gåselever. Oljefondet-passer-på-meg. Der har du dagens gamlinger.

DET ENESTE SOM nytter, er prestasjonslønn. Ta en nyutdannet bedriftsøkonom fra Bergen og sett ham ved siden av ei halvblind burugle fra lønningskontoret og se hvem som kommer først inn på hjemmesida til Alan Greenspan. Gjør det. Ta en sulten 28-åring fra Aetat og se hva hun koster i timen etter fire års studier og ett års ledighet, og tell til trehundreogfemtitusen, som er nøyaktig hva du sparer i året hvis de mest forvirrede av seniorrådsmedlemmene til Wesenlund vinner fram med systemet «Lønn som fortjent, din gamle kalosj».

OG NÅR VI først er i gang: Hva er i veien med å forklare, langsomt og tydelig, absolutt alle arbeidstakere med en eller annen funksjonsfeil, det er mange skjeløyde der ute, at heretter leker vi ikke butikk. Vi gir ikke bort penger til tullinger som ikke lønner seg lenger. Tida er inne nå. Folk forstår sånt.