Vekkelsespredikant fikk UD-hjelp

Med hjelp fra KrF og Utenrikdsdepartementet har vekkelsespredikant Aril Edvardsen fra Sarons Dal fått møte statsledere verden over. UD har også bevilget penger til Edvardsens evangelisering i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin bok «Gud i norsk politikk» (Pax 2002) viser religionshistoriker Torkel Brekke hvordan gud og kristendom ble en aktiv del av norsk utenrikspolitikk under den forrige Bondevik-regjeringen. Daværende utenriksminister Knut Vollebæk (Krf) ga vekkelsespredikanten anbefalelsesbrev som åpnet dører hos statsledere verden over.

Selv om embedsverket i UD var skeptisk valgte Vollebæk å hjelpe Edvardsen å få møte folk som Yasser Arafat, kronprins Hassan av Jordan, Fidel Castro og presidentene i to muslimske republikker i Kaukasus, skriver Vårt Land i dag.

- Religion kom helt klart sterkere inn i norsk utenrikspolitikk med den forrige regjeringen Bondevik. Vollebæk og Bondevik kjenner Edvardsen, er personlig kristne, og mener religion burde spille en større rolle i internasjonal politikk, sier Brekke til Dagbladet.no.

UD-penger til misjonering

UD ga også penger til Edvardsens freds- og evangeliseringsarbeid. I 1998 fikk han 206 000 kroner fra departementet til et kulturarrangement i Gaza og på Vestbredden. Arrangementet var planlagt å inneholde bønn. Innad i UD var det frykt for at dette kunne utløse reaksjoner fra palestinere. Midtøstendesken i UD gikk i mot mot å bevilge pengene. Pengene ble derfor bevilget over budsjettet til utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (Krf).

«I henhold til samtale med Utenriksministeren: Dette opplegget er interessant og støtteverdig.» skrev hun på fronten av embedsverkets notat.

- UD ga også støtte til arrangementer i Norge. Disse arrangementene bestod både av evangelisering og fredsarbeid. Edvardsen er en misjonær som sier han skal spre kristendom over hele verden, sier Brekke.

- UD ville bruke Edvardsen

Han mener at samarbeidet ikke bare var til nytte for Edvardsen.

- Han har et stort internasjonalt nettverk og er en god organisator. UD så på Edvardsens engasjement som en mulighet til å gjøre noe positivt. Jeg ser heller ikke bort i fra at Vollebæk har ønsket å bruke han som et moderat element inn i kristen-Norge i Midtøsten-debatten, sier Brekke.

Han mener det er feil å fremstille Edvardsen som en mørkemann fra Sørvestlandet.

- Han er jo en liberaler, og han mener at muslimer har like mye rett som han til å misjonere som han. Det er andre i Norge som er langt mer konservative enn Edvardsen.

<B>NY BOK: religionshistoriker Torkel Brekke.
<B>FIKK UD-STØTTE: Predikant Aril Edvardsen.
GA ANBEFALING: Tidligere utenriksminister Knut Vollebæk. Her under et besøk i en flyktningeleir i Ingusjetia.