<strong>LÅNEBABY:</strong> Donald og Melania Trump poserer sammen med lille Paul Anchondo, etter at to medarbeidere av presidenten hentet ham hos familien. Til venstre guttens onkel Tito Anchondo. Foto: FLOTUS/Twitter
LÅNEBABY: Donald og Melania Trump poserer sammen med lille Paul Anchondo, etter at to medarbeidere av presidenten hentet ham hos familien. Til venstre guttens onkel Tito Anchondo. Foto: FLOTUS/Twitter Vis mer

Donald og Melania Trump

Vekker avsky

Poserte med baby hvis foreldre ble drept i El Paso-skytingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Donald Trump får nå massiv kritikk etter sin tur til El Paso onsdag, i kjølvannet av helgas massakre i grensebyen i Texas. 22 mennesker ble skutt og drept av en 21-åring tilsynelatende motivert av hvit-makt-tanker og rasisme.

Tommel opp

Trump og kona Melania besøkte sykehuset University Medical Center, der de skadde etter tragedien er innlagt. Pressen fikk ikke lov til å være med inn, men Melania postet i etterkant et bilde av seg selv og ektemannen, der de smiler og Donald gir tommel opp. På armen har Melania en baby.

Og det er nettopp valget av baby som har utløst reaksjonene. Barnet er Paul Anchondo, som overlevde kjøpesentermassakren. Foreldrene, Andre og Jordan Anchondo, ble drept, skriver The Guardian.

Også babyen ble skadd. Fingrene ble knekt da moren prøvde å beskytte sønnen og falt over ham. Faren prøvde å skjerme kona ved å dukke ned, men begge døde altså.

- Hvorfor poserer Trump og Melania, SMILER og gir tommel opp med babyen hvis foreldre ble drept av skytteren i El Paso? Alvorlig talt ... Hva i faen er det som skjer? tvitrer forsker og fotograf Bryan William Jones.

- En baby som ble tatt hjemmefra og tvunget til å tjene som kulisse på en fotoseanse for monsteret hvis hat drepte hans/hennes foreldre. Jeg ville trengt 280 000 tegn for å si hvor rasende jeg er, skriver, demokratstrateg Greg Pinelo.

- Stabens feil

David Alandete, korrespondent for den spanske avisa ABC, forteller at Det hvite hus sendte to medarbeidere hjem til babyens bestefar og spurte om barnet kunne være til stede under presidentparets besøk.

<strong>SKYLDER PÅ TRUMP:</strong> «Din retorikk! Din feil!» konstaterer plakaten, som ble vist under anti-Trump-demonstrasjonen i El Paso onsdag. Foto: José Luis Gonzalez / Reuters / NTB Scanpix
SKYLDER PÅ TRUMP: «Din retorikk! Din feil!» konstaterer plakaten, som ble vist under anti-Trump-demonstrasjonen i El Paso onsdag. Foto: José Luis Gonzalez / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Errol Louis, politisk kommentator i kanalen Spectrum News, sier i en CNN-sending at El Paso-seansen utgjør «et skritt tilbake» for Trump, men mener dette hovedsakelig er uttrykk for dårlig dømmekraft fra presidentens apparat.

- Når du stiller opp presidenten foran et kamera, vil han gjøre som politikere gjør - de smiler, brisker seg , gir tomler opp. Dersom de visste at dette skulle offentliggjøres, burde de ha iscenesatt dette ganske annerledes, sier Louis.

MÅTTE EVAKUERES: Flere vitner forteller hvordan det var å være på kjøpesenteret i El Paso under skyteepisoden. Video: CNN Vis mer

Forsvarer Trump

Babyens onkel Tito er Trump-supporter, og det skal også faren Andre ha vært.

- Jeg mener folk misoppfatter president Trumps tanker, sier Tito til NPR.

Under sykehusbesøket ønsket presidentparet også å møte de åtte overlevende som var innlagt der onsdag, men det lot seg ikke gjøre; tre var i for dårlig tilstand eller snakker ikke engelsk, mens de resterende fem avslo.

Leger ved sykehuset sa etter besøket at presidenten syntes å «mangle medfølelse» etter at han under besøket skrøt over at han under en tur til byen i januar trakk flere tilskuere enn den lokale demokraten og presidentkandidaten Beto O'Rourke, som han kalte «gærne O'Rourke».

Ba ham bli hjemme

Demokraten hadde på forhånd uttalt at han helst så at Trump holdt seg unna El Paso; O'Rourke ser en sammenheng mellom presidentens mange fremmedfiendtlige ytringer og manifestet El Paso-drapsmannen Patrick Crusius postet kort tid før massakren.

Også en rekke andre lokalpolitikere erklærte at Trump ikke var velkommen i El Paso etter skytingen. Til og med byens republikanske ordfører uttalte seg i lunkne ordelag, og sa ifølge CBS at han ville ta imot presidenten i tråd med sine formelle plikter.

Etter skyteepisodene i El Paso og Dayton i Ohio forrige helg uttalte Trump at USA må fordømme rasisme, fordommer og hvit-makt-ideologi, men sa også at gjerningsmennene var mentalt syke.

Flertallet av innbyggerne i El Paso, og også ofrene i massakren, er latinamerikanere, og mange mener presidentens symptatierklæringer lyder hult når han tidligere har brukt ordet «invasjon» for å beskrive nettopp latinamerikanere som prøver å ta seg til USA.

Mange demonstrerte i byen under presidentbesøket, med paroler som anklaget Trump for å spre hat og rasisme, og krevde strengere våpenlovgivning.

Raste på Twitter

Samme dag besøkte Trump-ekteparet også Dayton i Ohio, hvor ni personer ble drept. Også der ble han møtt av demonstranter samt lunkne lokalpolitikere. Pressesekretær Stephanie Grisham på sin side sa at alle som møtte presidenten, viste stor kjærlighet og respekt for ham, ifølge NTB.

Trump hadde i etterkant av miniturneen en utblåsning mot lokalpolitikeres versjon av hvordan besøkene forløp.

- Pressekonferansen deres etter at jeg dro til El Paso, var en svindel. Den liknet ikke det minste på hva som skjedde, med de fantastiske menneskene jeg var så heldig å møte og tilbringe tid med, tvitret presidenten mot Dayton-borgermester Dan Whaley og senator Sherrod Brown, begge demokrater.

I etterkant har flere av Trumps medarbeidere ifølge CNN medgitt at El Paso / Dayton-turen ikke gikk som planlagt, etter at blant annet en video av presidentens skryt av sin egen folkemengde versus O'Rourkes i januar lekket ut, på tross av fotoforbudet, som skulle sikre pasientenes privatliv.

KONDOLERER: President Donald Trump sier at det må bli slutt på masseskytinger. Video: CNN Vis mer

Uheldig PR

Ifølge TV-kanalen, som Trump gjentatte ganger har beskyldt for å lage «fake news», har medarbeiderne nettopp fryktet at et slikt opptrinn blir spredt - hvor presidenten synes å fokusere mest på seg selv foran alle som prøver å komme til hektene igjen etter en stor tragedie.

Presidenten selv konkluderte med at det hadde vært «en fantastisk dag».

- Og kjærligheten og respekten for presidentembetet, det var ... jeg ønsker dere kunne vært der inne og sett det, sa han om Dayton-besøket til sykehuspersonale i El Paso.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer