Joe Biden

Vekker oppsikt: - Ingen sa det til meg

Et Biden-intervju fra august dras fram igjen etter at toppgeneraler vitnet under ed i Senatet.

AFGHANISTAN: Høytstående amerikanske generaler sa tirsdag at de ga president Joe Biden råd om å beholde styrker i Afghanistan. Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein / NTB
AFGHANISTAN: Høytstående amerikanske generaler sa tirsdag at de ga president Joe Biden råd om å beholde styrker i Afghanistan. Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under en høring i Senatet kom det fram at toppgeneraler rådet president Joe Biden til å beholde styrker i Afghanistan.

Mark Milley og Kenneth McKenzie sa de ikke ville dele innholdet i sine private samtaler med Biden, men begge generalene oppga sine personlige meninger - som de sa matchet med deres anbefalinger, skriver ABC News.

Generalenes uttalelser er en direkte motsigelse av det presidenten sa i august: At ingen advarte ham mot å trekke ut troppene, skriver flere amerikanske medier, deriblant Politico.

GENERAL: Kenneth McKenzie, som leder sentralkommandoen, avbildet under høringen tirsdag. Foto: AP Photo/Patrick Semansky / NTB
GENERAL: Kenneth McKenzie, som leder sentralkommandoen, avbildet under høringen tirsdag. Foto: AP Photo/Patrick Semansky / NTB Vis mer

2500 soldater

Milley fortalte at hans vurdering høsten 2020, som ikke endret seg siden, var at de burde beholde 2500 soldater, og at dette kunne økes til 3500.

- Jeg anbefalte at vi beholdt 2500 soldater i Afghanistan, og jeg anbefalte også tidlig på høsten i 2020 at vi beholdt 4500 på det tidspunktet, sa McKenzie.

Han fortalte også at hans personlige mening var at å trekke ut troppene ville føre til kollaps av afghanske militærstyrker og til slutt den afghanske regjeringen.

- Deres meninger ble mottatt og vurdert av presidenten, helt sikkert. Angående hva de spesifikt anbefalte, så sa de nettopp at de ikke kommer til å oppgi hva de anbefalte i fortrolighet, sa forsvarsminister Lloyd Austin.

RÅD: Generalstabens leder Mark Milley sa til Senatet tirsdag at han hadde gitt råd om at rundt 2500 amerikanske styrker skulle bli værende i Afghanistan. Her avbildet med forsvarsminister Lloyd Austin i sommer. Foto Evelyn Hockstein/Pool via AP / NTB
RÅD: Generalstabens leder Mark Milley sa til Senatet tirsdag at han hadde gitt råd om at rundt 2500 amerikanske styrker skulle bli værende i Afghanistan. Her avbildet med forsvarsminister Lloyd Austin i sommer. Foto Evelyn Hockstein/Pool via AP / NTB Vis mer

Intervjuet i august

I et intervju med ABCs George Stephanopoulos 19. august i år sa Biden at ingen rådet han til å beholde en styrke på 2500 soldater.

- Så ingen sa, dine forsvarsrådsgivere sa ikke til deg; «nei, vi burde beholde 2500 soldater. Det har vært en stabil situasjon i de siste åra. Vi kan gjøre det. Vi kan fortsette å gjøre det»?, spurte Stephanopoulos.

- Nei. Ingen sa det til meg, som jeg kan huske, svarte Biden.

Det hvite hus' pressesekretær Jen Psaki sier i en uttalelse at «presidenten setter pris på ærlige råd fra forsvaret, men det betyr ikke at han alltid er enig».

Hun hevder også at om troppene hadde blitt i landet etter tidsfristen i august, ville USA nå vært i krig med Taliban, skriver BBC.

TILBAKE: Flyet med flere nordmenn som har vært i Afghanistan ankommer Norge. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV. Vis mer

Ville ikke kritisere

I intervjuet sa Biden også at rådene var «splittet». Ifølge Psaki viste Biden til at han har fått en spekter av råd.

- Uansett råd er det hans beslutning, sier Psaki ifølge nyhetsbyrået AP.

Også Milley påpekte i høringen at presidenten nødvendigvis ikke må være enig i deres råd og anbefalinger.

Under høringen spurte senator Dan Sullivan om Bidens uttalelse i august var en «falsk uttalelse».

- Jeg kommer ikke til å karakterisere en uttalelse fra presidenten, svarte Milley.

Sullivan grillet også McKenzie om Bidens uttalelse, og påpekte at generalens plikter ikke inkluderte å «dekke over for presidenten når han ikke forteller sannheten».

- Jeg har gitt dere min mening og dom, sa McKenzie, som ikke ville kritisere presidenten.

Overrasket over maktovertakelsen

I den samme høringen erkjente landets militære toppledelse at Talibans hurtige maktovertakelse kom overraskende.

- Vi bidro til å bygge en stat, men vi kunne ikke danne en nasjon, sa forsvarsminister Austin.

Høringen dreide seg om den amerikanske tilbaketrekkingen av militære styrker og den kaotiske evakueringen av afghanere som hadde samarbeidet med USAs og Natos styrker.

- Det faktum at den afghanske hæren som vi og våre partnere trente opp, bare smeltet bort, i mange tilfeller uten å avfyre et skudd, overrasket oss alle. Det ville ikke vært ærlig å si noe annet, sa Austin.

Han framholdt at USA hadde gitt afghanerne utstyr, fly og helikoptre og kunnskap for å ta alt i bruk.

- Gjennom åra kjempet de ofte tappert. Titusenvis av de afghanske soldatene og politifolkene mistet livet. Men til slutt kunne vi ikke gi dem viljen til å vinne - i alle fall ikke alle, sa forsvarsministeren, som føyde til at de ikke fullt ut hadde forstått «graden av korrupsjon og dårlig lederskap i det øverste sjiktet».

RYSTET: Den afghanske ambassadøren i Norge, Youssof Ghafoorzai, sier situasjonen i Afghanistan er rystende og ber verdenssamfunnet om ytterligere bistand. Video: Nina Hagen. Reporter: Benedicte Øhren Danielsen. Vis mer

Trumps plan

President Biden beordret i april en fullstendig uttrekning av amerikanske styrker innen 31. august.

Det var forgjengeren Donald Trump som la planene for tilbaketrekningen da han i fjor inngikk en avtale med Taliban om at USAs styrker skulle trekkes ut i år, mot at Taliban ikke angrep dem.

Biden fulgte planen som Trump og Taliban la opp til, bortsett fra at han utsatte den endelige uttrekningen noen måneder til slutten av august, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer