Donald Trump raser på Twitter

Vekker oppsikt: - Kunne alene ha vært slutten på en president

Hva visste president Donald Trump om Michael Flynns løgner til FBI?

HVA VISSTE HAN?: Den siste uttalelsen fra Donald Trump antyder at han visste at Michael Flynn hadde løyet til FBI og var under etterforskning allerede før han sparket ham den 13. februar. Da har han i så fall også visst det da han ba FBI-sjef James Comey om å spare Flynn. Det skaper reaksjoner. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN / NTB Scanpix
HVA VISSTE HAN?: Den siste uttalelsen fra Donald Trump antyder at han visste at Michael Flynn hadde løyet til FBI og var under etterforskning allerede før han sparket ham den 13. februar. Da har han i så fall også visst det da han ba FBI-sjef James Comey om å spare Flynn. Det skaper reaksjoner. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag ble det kjent at Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn er siktet av FBI for å ha løyet til den føderale etaten.

Like etter et siktelsen ble kjent, sa han seg skyldig i å ha løyet om møter med Russlands ambassadør Sergej Kisljak. Møtene skjedde i perioden mellom Trump ble valgt og innsatt som president.

I februar gikk Flynn av etter bare 24 dager i jobben som rådgiver, etter at han innrømmet å ha gitt mangelfull informasjon til visepresident Mike Pence om samtalen med presidenten.

Twitter-melding vekker oppsikt

- Jeg måtte sparke general Flynn fordi han løy for visepresidenten og FBI. Han har kjent seg skyldig i de løgnene, fordi hans handlinger i overgangsperioden var lovlige. Det var ingenting å skjule, skrev president Trump på Twitter lørdag.

Det var like etter han ga sine første offentlige kommentarer om siktelsen av Flynn. Da understreket han at det var «ingen sammensvergelse, ingen sammensvergelse, absolutt ingen sammensvergelse».

Men det er den siste meldingen til Trump som nå vekker oppsikt:

I Twitter-meldingen skriver Trump at han sparket Flynn fordi han hadde løyet til FBI og visepresidenten. Hvis han visste det på det tidspunktet, kan det være potensielt skadelig overfor beskjeden presidenten ga tidligere FBI-direktør James Comey.

Uttalelse antyder imidlertid at presidenten visste at Flynn hadde løyet til FBI og var under etterforskning allerede før han sparket ham den 13. februar.

Ba FBI om å spare Flynn

Comey har forklart hvordan presidenten personlig skal ha bedt ham om å avslutte etterforskningen av Flynns kontakt med russerne i et møte i Det hvite hus dagen etter at Flynn hadde blitt sparket.

- Jeg håper du kan la dette fare. Han er en fin fyr, sa Trump i møte med FBI-sjefen, ifølge Comeys egne notater.

Spørsmålet er da om Trump visste om Flynn hadde løyet. Da Trump sparket Flynn, nevnte han bare sikkerhetsrådgiverens kommentarer til visepresident Pence og ikke til FBI. Det er straffbart å lyve og gi misvisende uttalelser til FBI.

Flynns misvisende kommentarer til FBI var ikke offentlig kjent på tidspunktet, og ble først avslørt av Washington Post tre dager etter sparkingen.

Flere prominente amerikanske politikere og Trump-kritikere reagerer nå og mener presidenten selv kan ha forhindret rettens gang ved å be Comey om å la Flynn slippe unna. Ved den måten tolker flere av kritikerne som at Trump kan ha inkriminert seg selv.

- Twitter-meldingen i seg selv er ikke klar nok til å kunne tillegges mye betydning fra eller til, fordi bare Trump vet hva han mente med den. Noen mistenker at det var en freudiansk glipp. Andre vil si at Trump bare konstaterer at vi nå vet at Flynn løy, sier postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, til Dagbladet.

- Kunne alene vært slutten på en president

Trump-advokat John Dowd sier også til CNN at Trumps Twitter-melding bare var en sitering av en offisiell uttalelse fra Det hvite hus. Den uttalelsen viser imidlertid ikke til den samme tidslinjen som Trump selv gjør på Twitter, og forteller bare at Flynn løy til visepresidenten.

En av dem som er sterkt kritisk, er tidligere etikksjef for Barack Obama, Walter Shaub.

- Innrømmer du at du visste at Flynn hadde løyet da du ba Comey holde seg unna ham?

- Før vi havnet i en alternativt univers med ubegrenset korrupsjon, kunne denne Twitter-meldingen alene ha vært slutten på en president, skriver Shaub.

Også tidligere Obama-stabssjef David Axelrod reagerer på Trumps tidspunkt før sparkingen. Assisterende justisminister Sally Yates hadde varslet Det hvite hus om at hun trodde Flynn var kompromittert og ble presset av russerne. Hun varslet også om at Flynn trolig hadde løyet for visepresident Pence. Yates fikk selv sparken av Trump etter hendelsen.

- Har du sjekket med advokatene dine om det er smart å tvitre om dette? skriver Axelrod.

Absolutt ingen sammensvergelse

Trump snakket for første gang med reportere etter siktelsen da han forlot Det hvite hus for å delta på veldedighetsinnsamlinger i New York lørdag ettermiddag.

- De er ingen sammensvergelse, sa han, og gjentok ifølge nyhetsbyrået det tre ganger.

- Det som er blitt vist er ingen sammensvergelse, ingen sammensvergelse. Det har vært absolutt ingen sammensvergelse, så vi er veldig glad, sier han.

Han fikk også spørsmål om han forstått står ved Michael Flynns side:

- Vi får se.

- Er du bekymret for hva Michael Flynn kan fortelle spesialetterforskerne?

- Nei, det er jeg ikke, sa han ifølge NBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer