Vekker oppsikt: - Aldri sett før

Funnet sjokkerer forskerne.

OPPSIKTSVEKKENDE: Forskerne er sjokkerte over at de har funnet to nye mineraler i en meteoritt som landet i Afrika. Foto: University of Alberta
OPPSIKTSVEKKENDE: Forskerne er sjokkerte over at de har funnet to nye mineraler i en meteoritt som landet i Afrika. Foto: University of Alberta Vis mer
Publisert

I 2020 ble en enorm meteoritt oppdaget i Afrika.

Meteoritten - som er over to meter bred og 15 tonn tung - er den niende største noensinne oppdaget, men det er likevel ikke størrelsen som sjokkerer forskerne.

Meteoritten inneholder nemlig to mineraler som forskere aldri før har sett på planeten vår. Det skriver flere internasjonale medier, deriblant The Guardian og BBC.

- Fenomenalt

Det er en gruppe forskere ved University of Alberta i Canada som har analysert meteoritten fra Somalia. Gjennom undersøkelser av et fragment på 70 gram slår forskergruppen fast at den inneholder to uvanlige mineraler.

- Det var fenomenalt. Jeg trodde aldri jeg skulle få være med på oppdagelsen av splitter nye mineraler i en meteoritt. Men det er det som gjør denne jobben så spennende, sier forsker og professor ved avdelingen for jord- og atmosfærevitenskap, Chris Herd, om oppdagelsen.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 15.02.2013 SMELL: Denne videoen viser hvordan meteoren dukker opp på himmelen og eksploderer i et lysglimt før mindre deler faller videre ned på bakken. Video: Reuters. Vis mer

De to mineralene har fått navnene «elaliite» etter meteorittens plassering i det afrikanske distriktet El Ali, og «elkinstantonite». Sistnevnte kommer etter en av Nasas fremste forskere, Lindy Elkins-Tanton, som gjennom mange år har forsket på feltet.

Liknende mineraler ble lagret i et laboratorium på 1980-tallet, men er aldri før oppdaget i naturen, opplyser forskerne.

Trolig eldre

Meteoritten ble først funnet for to år siden, men lokalbefolkningen tror imidlertid den er langt eldre.

Lokalbefolkningen kaller meteoritten «Nightfall». Det er samme navn som en stein som er omtalt i sanger og dikt gjennom flere generasjoner. Meteoritten brukes i dag til å slipe steiner, ifølge BBC.

Forskerne ønsker å gjøre flere analyser av meteoritten, og undersøker nå det som trolig er et tredje mineral, skriver The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer