Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vekker oppsikt i utlandet: Karsten føler skyld for at mannen som voldtok ham blir kastet ut av Norge

Fortalte om sin opplevelse i NRK-program.

DELTAKER: Karsten Nordal Hauken er en av åtte deltakere i NRK-programmet «Jeg mot meg». Der snakker han om den vanskelige tida etter han ble utsatt for overgrep som 20-åring. Han fortalte blant annet at han skrudde av følelsene etter hendelsen med god hjelp av hasj og alkohol. Foto: NRK
DELTAKER: Karsten Nordal Hauken er en av åtte deltakere i NRK-programmet «Jeg mot meg». Der snakker han om den vanskelige tida etter han ble utsatt for overgrep som 20-åring. Han fortalte blant annet at han skrudde av følelsene etter hendelsen med god hjelp av hasj og alkohol. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dokumentarserien «Jeg mot meg» hadde premiere på NRK mandag.

I serien forteller åtte unge nordmenn om sine psykiske utfordringer. Hele serien er allerede lagt ut på nett-TV, og en av dem som forteller sin historie er Karsten Nordal Hauken (26).

I dokumentaren forteller han som sine psykiske utfordringer etter at han ble voldtatt som 20-åring. I tillegg til dette har Nordal Hauken skrevet en kronikk for NRK Ytring, som nå er blitt omtalt av en rekke utenlandsk medier.

Føler skyld Mannen som ble dømt for voldtekten av Nordal Hauken var en somalisk asylsøker. Omkring et halvår etter overgrepet, ble gjerningsmannen pågrepet.

Han ble dømt til fire og et halvt års fengsel. Like før gjerningsmannen var ferdigsonet fikk Nordal Hauken en telefon fra fengselet, og ble fortalt at voldtektsmannen skulle sendes til Trandum og rett ut av landet.

«Jeg ble litt tatt på senga av hvor sterkt det var å få denne beskjeden. (...) Jeg kjente en lettelse og glede for at han skulle vekk for alltid. Jeg følte at den norske stat tok på seg ansvaret for å utøve den ultimate hevnen, som en illsint far konfronterer sitt barns overgriper.» skriver blant annet 26-åringen.

«Men jeg fikk også en sterk følelse av skyld og ansvar. Det var jeg som var grunnen til at han ikke skulle få være i Norge, men heller bli sendt til en svært usikker framtid i Somalia. Han hadde jo allerede sonet sin straff i fengsel. Skulle han nå bli straffet på nytt? Og denne gangen mye hardere?» skriver han.

Dagbladet har vært i kontakt med Nordal Hauken, som ikke ønsker å stille til intervju om programserien, kronikken eller reaksjonene.

I kronikken betegner han seg selv som SV-er, feminist og antirasist, og sier videre at han ser på gjerningsmannen mest som et produkt av en urettferdig verden.

Vekker oppsikt I løpet av det siste døgnet har også Nordal Haukens kronikk blitt plukket opp i en rekke utenlandske medier.

Mye av oppmerksomheten startet etter at saken dukket opp i verdens største engelskspråklige nettavis, Daily Mail. I tillegg har hans kronikk dukket opp på de konservative amerikanske nettstedene Breitbart og Daily Caller.

Saken har også dukket opp på russiske, kroatiske, polske og tsjekkiske nettsteder i løpet av dagen.

Følges opp Gitte Calmeyer, prosjektredaktør i eksternredaksjon NRK, ønsker ikke å uttale seg konkret om reaksjonene i utlandet.

- Vi har ikke fått noen konkrete reaksjoner på det han sier, men veldig positive reaksjoner på programmet og deltakernes modighet og åpenhet. De tør å stå fram og bryte ned tabuer, sier Calmeyer til Dagbladet.

Hun opplyser videre at deltakerne følges nøye opp.

- Vi er nøye med hvem vi tar med og gjennomfører også psykologitester. Det handler både om deltakerne er motiverte nok, takler eventuell motgang og har forståelse for hva det vil si å være med. Det er generelle ting som vi alltid jobber med, sier hun.

I programmet dokumenter åtte deltakere som sliter med blant annet angst, ensomhet, treningsforstyrrelser og rusproblemer sin hverdag. I tillegg går de i samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs.

- De går inn på forholdsvis private ting, og vi er ekstra oppmerksomme på hva som ville kreves av deltakerne. Vi følger vi har tatt høyde for det og hatt kvalitetssikring. Så langt har det vært overveldende positivt, og ingen behov for å gå inn med ekstra tiltak. De er også i kontakt med psykolog Peder Kjøs ved behov, sier Calmeyer.

450 000 seere Hun peker også på at statsminister Erna Solberg i sin nyttårstale i 2014 omtalte psykiske helseproblemer som en av våre store folkesykdommer.

- De snakker om et samfunnsproblem, og mange i samfunnet er berørt eller kjenner noen som er berørt av problemer med psykisk helse. Dette var noe vi ønsket å fokusere på, og vi måtte finne en form som gjør at dette treffer. Vi har tillatt å fokusere på det som er tungt og vanskelig, sier hun.

Omkring 450 000 så første episode av «Jeg mot meg», som ble sendt på TV mandag. Alle de åtte sesongene ligger allerede ute på nett-TV, og Calmeyer melder om overveldende respons.

- Vi regner med at vi kommer på førsteplass i nettspilleren i løpet av helga. Mange jeg har snakket med sier de har sett hele serien på en gang. Jeg er både glad og forundret, for dette er ganske tungt stoff å se flere timer i strekk. Det sier også noe om at det fenger og at folk er interessert i det, sier prosjektredaktøren.

NYTT PROGRAM: I dokumentarserien «Jeg mot meg» snakker åtte unge mennesker om sine psykiske helseplager. Blant annet i gruppesamtale med psykolog Peder Kjøs. Foto: NRK
NYTT PROGRAM: I dokumentarserien «Jeg mot meg» snakker åtte unge mennesker om sine psykiske helseplager. Blant annet i gruppesamtale med psykolog Peder Kjøs. Foto: NRK Vis mer
Hele Norges coronakart