Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vekker oppsikt med «genial» teknologi fra Tvedestrand

I 2014 tjente de 250 millioner på sveiseteknologi. Nå satser Tvedestrand-duo på ny oppfinnelse.

Konfidensielt: Otechos har allerede snakket med en del av de store bilprodusentene om sin motorteknologi. Men akkurat hvem vil de ikke ut med. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Konfidensielt: Otechos har allerede snakket med en del av de store bilprodusentene om sin motorteknologi. Men akkurat hvem vil de ikke ut med. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Etter å ha tjent en kvart milliard på en sveise-oppfinnelse, håper Hilberg Karoliussen og Tor Arne Hauge på ny suksess med paknings- og motorteknologi, skriver Finansavisen.

Sammen har de to makkerne fra Tvedestrand etablert Otechos, som har utviklet en motor basert på helt ny teknologi. Den har hverken sylindre eller stempler, men er en rotasjonsmotor med kun én tennplugg, og veier bare 60 kilo. Likevel yter den hele 250 hestekrefter.

Dette har ifølge avisen fått motoringeniører i det store utland til å sperre opp øynene, og nylig var tidligere designingeniør i Jaguar, Andrew Scarrot, på besøk i sørlandsbyen. Det skal ha fått hjulene til å rulle.

Intelligent kapital - Vi har etablert oss med et datterselskap i England, og har snakket med en del av de store bilprodusentene. Hvem det er, er foreløpig konfidensielt, men det er jo morsomt når vi får høre fra store bilprodusenter at produktet er genialt, og de lurer på hvorfor ingen har tenkt på det før, sier Hauge til avisen.

Nå er planen ifølge Finansavisen å komme inn i ledende bilprodusenter og universitetsmiljøene i West Midlands i England, hvor motorkompetansen er høy. Kapitalen håper de å få inn i hovedsak fra ulike offentlige støtteordninger, men det er også aktuelt å få med seg investorer.

- Vi ønsker ikke bare kapital, men en investor innen industrien, det vi kaller intelligent kapital, som kan trekke oss videre, påpeker Hauge.

Petter Smart-type Tilbake i 2014 solgte Hauge og Karoliussen, sammen med Frank Lohne Storm, Per Øyvind Berge og Olav Bryn, ifølge avisen selskapet QuickFlange til skotske ICR Integrity for 250 millioner kroner.

Selskapet var basert på ny sveiseteknologi oppfunnet av Karoliussen, som Hauge er enig i er en skikkelig Petter Smart-type.

- Ja, han er ekstremt teknologisk. Han er den privatpersonen i Norge som har hatt flest patentsøknader inne de siste fem årene. Mye har vi måttet forkaste, men vi har flere prosjekter vi jobber med. Jeg er god på forretningsutvikling og å finne og få med gode miljøer og personer, så det er mulig å få det til fra lille Tvedestrand, sier Hauge, og forteller at de er åpne for flere muligheter når det gjelder det nye selskapet.

- Vi synes det er moro å drive butikk, men vi er åpne for alle løsninger, sier Hauge til Finansavisen.

Flere nyheter: Tør du sitte på med en selvkjørende bil?
Har investert 85 mil. i nytt trekkplaster
Richard Branson-selskap skal åpne gruver i verdensrommet

Hele Norges coronakart