Vekker oppsikt

Arkeologer i den gamle romerske byen Pompeii har funnet et maleri som trolig kan være forløperen til den italienske pizzaen.

VEKKER OPPSIKT: Et maleri, anslått å være over 2000 år gammelt, sørger for oppsikt etter at det ble funnet i Pompeii. Foto: ABACAPRESS.COM / NTB
VEKKER OPPSIKT: Et maleri, anslått å være over 2000 år gammelt, sørger for oppsikt etter at det ble funnet i Pompeii. Foto: ABACAPRESS.COM / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Brødet på det nesten 2000 år gamle maleriet kan antas å være en fjern slektning til den moderne retten, sier Italias kulturdepartement i en uttalelse med åpenbar henvisning til pizzaen.

Arkeologer startet allerede i januar i år å utforske enda større uoppdagede områder i den gamle ruinbelagte byen, ifølge CBS.

Nå vekker det populære turistmålet oppsikt på nytt, etter at et nærmere 2000 år gammelt pizza-maleri ble funnet.

Det melder flere internasjonale medier. Herunder BBC.

Opphetet debatt

Pizzaens opprinnelsessted blir stadig offer for opphetet debatt. Likevel hevder svært mange at den originale pizzaen stammer fra regionen Campania, hvor hovedstaden Napoli trekkes fram som pizzaens fødested.

BEGRAVD: I likhet med Pompeii, ble romerbyen Herculaneum begravd etter et utbrudd fra vulkanen Vesuv 79 år e.Kr. Nå har arkeologer gjort oppsiktsvekkende funn i den begravde byen. Video: Parco Archeologico Di Ercolano. Vis mer

Nylige funn vil i så fall kunne underbygge akkurat denne påstanden.

I alle fall nesten. Den antatte «pizzaen» avbildet på maleriet mangler både ost og tomat - som skal være avgjørende for å kunne betraktes som en pizza rent praktisk.

LETER: Arkeologer leter etter flere funn som kan være av kulturell betydning i den gamle ruinbelagte italienske byen. Foto: Parco Archeologico di Pompei via NTB
LETER: Arkeologer leter etter flere funn som kan være av kulturell betydning i den gamle ruinbelagte italienske byen. Foto: Parco Archeologico di Pompei via NTB Vis mer

Direktør for Pompeii, Gabriel Zuchtriegel, er imidlertid overbevist om at maleriet vil vekke assosiasjoner hos de fleste.

- Hvordan kan vi i denne sammenhengen unngå å tenke på pizza, som faktisk blir betraktet som en heller dårlig matrett her i Sør-Italia, sier han, og legger til:

- En matrett som har tatt verden med storm og blir servert i flotte restauranter.

FUNN: Arkeologer i Italia har gjort et nytt funn i nærheten av Pompeii. Funnet er «i en utmerket tilstand av bevaring», sier de. Foto: AP. Vis mer

Kuriøse funn

Tegningene på maleriet antas å referere til de «gjestfrie gavene» som tilbys gjester etter gammel gresk tradisjon. En tradisjon som kan dateres til år 300. f.Kr.

I tillegg skal de nylige utgravningene ha avslørt flere kuriøse funn som, på samme måte som maleriet, kan dateres til svært mange år tilbake.

Eksempelvis skal et bakeri tilknyttet et foreldet hus være blant funnene.

- I arbeidsområdene nær ovnen har tre skjelett blitt funnet i de siste ukene, uttalte en ekspert ved Pompeii.

Disse ble angivelig drept under et vulkanutbrudd i 79. e.Kr.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer