Jonas Gahr Støre om Putins opptrapping:

- Vekker sikkert mye motbør

Jonas Gahr Støre forteller Dagbladet at han syntes det er vanskelig å bedømme om Putin sitter utrygt, men er klar på at den russiske opptrappingen viser russerne at krigen ikke bare er en enkel operasjon.

I USA: Statsminister Jonas Gahr Støre er i USA i forbindelse med FN-toppmøtet i New York. Foto: Pontus Höök / NTB
I USA: Statsminister Jonas Gahr Støre er i USA i forbindelse med FN-toppmøtet i New York. Foto: Pontus Höök / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Etter Vladimir Putins kunngjøring av delvis mobilisering av 300 000 reservesoldater onsdag morgen brøt det ut en rekke demonstrasjoner i Russland.

Natt til torsdag er over 1400 mennesker arrestert etter demonstrasjoner i 37 russiske byer, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen OVD-Info. Demonstrasjoner som professor Geir Flikke ved universitet i Oslo onsdag kalte «mer omfattende enn jeg trodde».

DEMONSTRASJONER. Over 400 mennesker skal ha blitt pågrepet i demonstrasjoner i Russland onsdag, etter nyheten om at Putin mobiliserer 300.000 reservister i Ukraina. Vis mer

Statsminister Jonas Gahr Støre forstår at flere viser motstand mot opptrappingen.

- De bildene og de rapportene taler for seg, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet og fortsetter:

- Det er klart at det som skjer i Ukraina, som er fryktelig for Ukraina, også har tatt veldig mange russiske liv og skadet mange russere. Dette kommer tilbake til samfunnet, så jeg tror at en ytterligere opptrapping, som viser at dette ikke er en enkel operasjon, vekker sikkert mye motbør, sier Støre.

- Sitter Putin mer utrygt enn det man kan få inntrykk av?

- Det vil ikke jeg spekulere i. Russland er ikke et demokrati gjenkjennelig for noen. Det er et autoritært styresett konsentrert rundt en president som kontrollerer informasjonen og maktmidlene i samfunnet og da er det vanskelig å gjøre en bedømmelse av det.

ANNONSERTE MOBILISERING: Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP/NTB
ANNONSERTE MOBILISERING: Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP/NTB Vis mer

- Landene i Europa må stå sammen

Støre sier ikke om det vil komme nye sanksjoner mot Russland som følge av opptrappingen.

- Nå må det være nær kontakt mellom landene rundt og det er allerede strenge sanksjoner. Det viktige nå er at landene i Europa står sammen og ikke bøyer etter for den type maktspråk som dette er, sier Støre.

Han mener at partene snart må sette seg ned ved forhandlingsbordet.

- Vi må se etter en utgang på denne krigen som ikke er mer ødeleggelse. Alle slike konflikter ender ved et forhandlingsbord. Nå er det Ukraina som må bestemme når tiden er inne for det. Krig er fryktelig og det kan være lett å starte og mye mer krevende å slutte.

- En alvorlig opptrapping

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kalte onsdag Putins mobilisering for en alvorlig opptrapping av konflikten.

- Det kommer til å innebære mer død, mer lidelse for det ukrainske folk, men også for russere, sa Stoltenberg til Dagbladets reporter i New York.

ANSVAR: Jens Stoltenberg forteller til Dagbladets reporter at Joe Bidens tale var viktig og at USA tar ansvar i verden. Video og reporter: Vegard Kvaale / Dagbladet TV. Vis mer

Han sa også at han mener at mobiliseringsplanen er et uttrykk for noe annet:

- Det er også et uttrykk for at krigen ikke går etter president Putins plan. Han trodde de skulle ta Ukraina i løpet av noen dager, nå ser han at de ble drevet ut av områdene nord for Kiev, offensiven i Donbas har stoppet opp og nå har Ukraina greid å ta tilbake land. Derfor må han nå gå til delvis mobilisering.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer