Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vekkes av helikopterstøy

ARENDAL (Dagbladet): Når ambulansehelikopteret tar av fra basen ved enden av hagen til Jørn Fredriksen (36), bråker det som om en lastebil passerer sengen inne på soverommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beboerne i området rundt Aust-Agder Sentralsjukehus i Arendal har i fem år kjempet for å få lagt helikopterbasen utenom boligområdet, uten resultat.

- Vi er slett ikke imot at luftambulansen får lande ved sykehuset med syke pasienter. Men vi vil slippe all virksomheten rundt helikopterdriften. Arbeidet med klagingen har vært svært tungt. Først da flere av oss gikk sammen og engasjerte advokat, fikk vi ordentlig svar fra myndighetene, sier Jørn Fredriksen.

Enormt støynivå

Boligen til Jørn Fredriksen har måtte tåle mer støy enn normalt. Den ligger vel hundre meter unna sentralsykehuset og landingsplassen til luftambulansen. I en årrekke ble boligen beskyttet mot trafikkstøy med store støyskjermer. I fjor ble imidlertid veien stengt for gjennomkjøring forbi sykehuset, slik at den bedre kunne leve opp til navnet Dydens vei.

- Jeg skjønner det ikke. Veien ble stengt for biltrafikk for å få mindre støy, men støyen fra helikopteret snakker ingen om.

I 1993 ble det foretatt tellinger av flygningene. Av 426 flyturer var det bare 110 utrykninger for sykehuset her. 215 utrykninger var ambulanseoppdrag for andre distrikter og 101 turer var treningsturer. Hadde basen vært et annet sted, ville vi ha blitt spart for tre av fire turer, sier Fredriksen.

Lastebil i rommet

Støymålinger foretatt av SINTEF viser at lydnivået i Dydens vei er helt oppe i 86 dB på det verste. Det tilsvarer støyen fra et vogntog som suser forbi på kloss hold.

- Vi blir ikke hørt. Fylkesmannen har gått imot sin egen miljøvernavdeling og tillatt Arendal kommune å regulere området til base for helikopteret. Vi gir oss ikke. Nå klager vi til Sivilombudsmannen fordi vi mener saksbehandlingen har vært feil, sier Jørn Fredriksen.

Tung klagevei

Klageveien har vært svært tung for beboerne ved Aust-Agder Sentralsjukehus. Til tross for iherdig innsats i flere år, føler de at de ikke har blitt hørt i det hele tatt.

- Bygningsrådet har tidligere vedtatt at tre alternative plasseringer for helikopterbasen skulle utredes. Det har aldri blitt gjort, forteller Jørn Fredriksen.

Beboerne har gått hele veien til topps i byråkratiet for å forsøke å vinne fram. De har klaget til kommunen, til Fylkesmannen og til Miljøverndepartementet. I tillegg har de vært i kontakt med SINTEF og Luftfartsverket for å få støtte i sin argumentasjon.