Vekket av skrik

Det ble en fatal natt for den 65 år gamle campingturisten: - Dette skjer sjelden.

DRAMATISK: Ved denne plassen overnattet de tre turistene. Bare to kom fra det med livet i behold. Foto: Interagency Grizzly Bear Committee
DRAMATISK: Ved denne plassen overnattet de tre turistene. Bare to kom fra det med livet i behold. Foto: Interagency Grizzly Bear Committee Vis mer
Publisert

Det var om morgenen den 6. juli i fjor at 65 år gamle Leah Lokan fra delstaten California i USA ble bråvekt på campingtur.

Det skriver den amerikanske avisa Washington Post, som henviser til en 26 sider lang rapport fra Interagency Grizzly Bear Committee.

Rett utenfor teltet sto en grizzlybjørn på 189 kilo, ifølge rapporten.

Våknet av skrik

Lokan hadde vært på en flere dager lang sykkeltur gjennom Montana, sammen med sin søster og en venn.

Denne natta hadde reisekompanjongene bestemt seg for å tilbringe natta på hotell, mens Lokan ville sove utendørs.

På turen hadde reisefølget møtt ekteparet Joe og Kim Cole fra Texas, som også valgte å sove utendørs. Paret satte opp sitt telt ved siden av Lokans.

De tre camperne la seg som normalt natt til 6. juli. Men få timer seinere, om lag ved 3-tida på natta, ble ekteparet vekket av 65-åringens skrik.

- Bjørn, bjørn, ropte 65-åringen, ifølge rapporten.

- Peste mot hodet

Bjørnen var et lite stykke unna teltene, da Lokan oppdaget den.

Ekteparet Cole begynte å lage lyder for å skremme bort bjørnen, og det så ut til å fungere: Bjørnen vandret av gårde nordover.

- Bjørnen peste mot hodet mitt, sa Lokan, ifølge rapporten.

65-åringen hadde mat i teltet sitt, så hun bestemte seg for å flytte maten fra teltet og inn i en bygning som lå tett på campingplassen.

UVANLIG: En hvit grizzlybjørn ble sett i fjellkjeden Rocky Mountains i Canada. Video: Rimrock Resort Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Hun sprayet også teltet sitt med bjørnespray, en spray som inneholder et stoff fra chilipepper ment å skulle holde bjørner unna.

Ekteparet Cole skal ha spurt Lokan om hun ville sove på hotellet, men hun ville angivelig være igjen i teltet.

Alle tre gikk og la seg igjen, uvitende om tragedien som snart skulle skje.

Så mørk silhuett

Litt over klokka 4 ble Joe Cole vekket av en lyd som fikk ham til å innse at Lokan ble angrepet.

Han begynte å rope «bjørn, bjørn», åpnet teltet og skreik med en brølende stemme samtidig som han brukte bjørnesprayen.

Kona fulgte etter, mens hun blåste i ei fløyte for å skremme bjørnen.

SKREMMER: Når en grizzlybjørn kommer ansikt til ansikt med golden retrieveren Pretty, må den tapre hunden jage den vekk. Video/Viralhog Vis mer

De kunne angivelig også se silhuetten av en bjørn gyve løs på Lokan.

Da Joe Cole nærmet seg med sprayen, så han bjørnen rett i øynene. Så snudde bjørnen hodet, før den snudde seg og dro derifra.

De kunne se at bjørnen hadde slept Lokan og teltet to til tre meter bortover.

Døde momentant

65-åringen lå halvveis ut av teltet og soveposen, og var livløs.

Ekteparet Cole løp til et lokalt vertshus og vekket gjester for å be om hjelp.

Da ambulansen kom til stedet, var det for seint å gjøre noe. De prøvde med hjerte- og lungeredning, men innså det ikke var tegn til liv.

Rettsmedisineren har konkludert med at 65-åringen døde momentant.

Dødsårsaken skal ha vært flere skader mot hodet, overkroppen og armene. Lokans hadde brudd i nakken, og ryggraden var brukket tvert av.

MISTENKT: I dagene etter drapet herjet denne grizzlybjørnen i området. Her er den fanget på viltkamera utenfor en hønsegård. Foto: Interagency Grizzly Bear Committee
MISTENKT: I dagene etter drapet herjet denne grizzlybjørnen i området. Her er den fanget på viltkamera utenfor en hønsegård. Foto: Interagency Grizzly Bear Committee Vis mer

Ekspertene ved Interagency Grizzly Bear Committee mener at bjørnen som angrep hadde utviklet en rovdyratferd.

- Ikke alle bjørner som viser matbetinget atferd, viser rovdyratferd, men av en eller annen ukjent grunn ble en rovrespons utløst hos denne bjørnen, skriver komiteen.

- Vet ikke hvorfor

Mens bjørnen lette etter mat i mørket, tror ekspertene at en enkel bevegelse eller lyd fra Lokan kan ha trigget bjørnen til å angripe.

- Slike angrep er sjeldne, og vi vet ikke nøyaktig hvordan, hvorfor eller når dette instinktet slår inn. Mat og toalettartikler inne i, og ved siden av, teltet kan ha vært en medvirkende årsak, skriver de.

Etter den tragiske hendelsen ble det satt i gang et intensivt søk etter den skyldige bjørnen. Det kom stadig inn rapporter om at bjørnen raidet hønsehus, raserte søppelkasser og drepte hjort i området.

Den farlige grizzlybjørnen greide å unnslippe viltnemnda i noen få dager. Men like etter midnatt den 9. juli var det slutt.

Skutt fem ganger

En stor grizzlybjørn ble oppdaget idet den var i ferd med å ødelegge en hønsegård. Bjørnen ble skutt fem ganger, går det fram av rapporten.

DNA-analyser bekreftet at dette var bjørnen som hadde drept Lokan.

STOR BJØRN: DNA-tester bekreftet at dette er bjørnen som drepte Leah Lokan (65). Foto: Foto: Interagency Grizzly Bear Committee
STOR BJØRN: DNA-tester bekreftet at dette er bjørnen som drepte Leah Lokan (65). Foto: Foto: Interagency Grizzly Bear Committee Vis mer

Bjørnen veide 189 kilo, og tannanalyser viste at den var mellom fire og sju år gammel.

Av flere ulike årsaker møter flere mennesker på grizzlybjørner nå, enn tidligere. Det skriver komiteen i sin rapport.

- Selv om de er sjeldne, kan og har disse møtene resultert i menneskelige skader og død, slår de fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer