LEGGER SEG FLAT: Dette bildet fra Galveston i USA vekker avsky på sosiale medier. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vekket avsky - legger seg flat

Bildet vekket avsky. Nå legger politisjefen seg flat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

To hvite politimenn på hver sin hest. Mellom dem en afroamerikansk mann med hendene i håndjern bak ryggen. Den afroamerikanske mannen har et tau festet til håndjernene, og blir dratt etter tauet av den ene politimannen.

Bildet er ikke fra tida hvor afrikanske menn ble bortført fra sine hjem og sine land og solgt som slaver til amerikanske landeiere.

Bildet er tatt forrige lørdag i byen Galveston i delstaten Texas, og har vekket avsky i store deler av USA nettopp fordi det ser ut til å være fra den største skampletten på USAs historie, skriver Washington Post.

DEBATT: Det ble opphetet under nattens demokratiske debatt, da kandidatene snakket om president Donald Trump. Video: CNN Vis mer

«Unødvendig ydmykelse»

Og det tok ikke lang tid før bildet begynte å spre seg lørdag, til politisjefen i Galveston var nødt til å rykke ut, beklage og legge seg flat på vegne av politidistriktet.

I en uttalelse fra mandag kaller politisjefen Vernon L. Hale politiets håndtering for en «unødvendig ydmykelse» av den pågrepne.

«Først av alt vil jeg gi ham en beklagelse for denne unødvendige ydmykelsen», sier politisjefen i uttalelsen.

Videre refser han de to polititjenestepersonene.

«Jeg mener at våre betjenter utviste dårlig dømmekraft i dette tilfellet, og burde ha ventet på en transportpatrulje på stedet hvor vi foretok pågripelsen», sier politisjefen.

Han insisterer likevel på at de to tjenestepersonene ikke hadde noen uhederlige hensikter da de foretok pågripelsen, og den påfølgende transporten.

IS: En 36 år gammel mann har publisert en video av seg selv på Facebook, og er nå sikta. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Stanser praksisen

Politiet skriver i beklagelsen at den mistenkte, en navngitt 43 år gammel mann, skal ha oppholdt seg ulovlig på andres eiendom, og at det var bakgrunnen for pågripelsen.

43-åringen skal være kjent av politiet for å ha tatt seg inn samme sted tidligere, skriver politiet.

Det som skal ha ledet politiet til å frakte den pågrepne på måten som er blitt avbildet og kritisert, skal ha vært at det ikke var noen tilgjengelig transportpatrulje tilgjengelig.

Han ble derfor ført til et sted hvor en annen patrulje stod, heter det i uttalelsen.

Politisjefen skriver i uttalelsen at teknikken er brukt tidligere, og noen ganger også foretrukket, men etter reaksjonene varsler han samtidig endring.

«Vi har med umiddelbar virkning endret prosedyrene for å forhindre bruken av denne teknikken», heter det i uttalelsen.

«Kvalmende» og «motbydelig»

For reaksjonene har ikke latt vente på seg. Bare på Facebook, hvor politiet har lagt ut sin beklagelse, får politiet krass kritikk.

«Kvalmende og unødvendig», skriver en Facebook-bruker.

«Til og med min åtte-åring vet at dette er uakseptabelt», skriver en annen.

Mannens advokat, Melissa Morris, beskriver pågripelsen som «motbydelig» overfor CNN.

- Familien er fornærmet. Familien er opprørt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer