- Veksler mellom fortvilelse og sinne

Beskrives som entusiastisk på valgdagen. Så gikk det nedover.

SPILLER MYE: Donald Trump skal i løpet av fire år spilt like mye som Obama gjorde på åtte. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

President Donald Trump har i løpet av kampanjen kalt Joe Biden for «den verste kandidaten i historien.»

- Kan dere se for dere at jeg taper? Hva skal jeg gjøre? Jeg må si at jeg tapte til den verste kandidaten i historien av politikk. Jeg kommer ikke til å føle meg så bra. Kanskje jeg må forlate landet, jeg vet ikke, sa Trump på et folkemøte i oktober.

Nå har Trumps mareritt blitt realitet.

Bortsett fra aktivitet på Twitter, har ikke Trump gitt lyd fra seg etter at Biden ble utropt som USAs neste president. Mange lurer på hvordan presidenten egentlig har det.

CNN, BBC og The New York Times gir oss et lite innblikk.

I en tale prøvde Joe Biden å samle det amerikanske folk. Vis mer

Rasende

Trump var sikker på seier på valgdagen, skriver CNN. De første timene av døgnet ble tilbrakt på Air Force One, da han reiste tilbake til Det hvite hus fra sitt siste folkemøte i Grand Rapids, Michigan.

Han danset ut av scenen til låta «YMCA», og humøret hans på veien hjem blir beskrevet som entusiastisk. Ifølge CNN var han omringet av familie og støttespillere.

Han var tilbake i Det hvite hus klokka 3 om natta, og om morgenen samme dag beskrives han som sliten. Han hørtes ei heller veldig energisk ut da han snakket med Fox News på telefonen samme morgen.

SISTE FOLKEMØTE: President Donald Trump og visepresident Mike Pence på deres siste Make America Great Again-folkemøte i Grand Rapids, Michigan. Trump tapte denne delstaten i valget. Foto: JEFF KOWALSKY / AFP
SISTE FOLKEMØTE: President Donald Trump og visepresident Mike Pence på deres siste Make America Great Again-folkemøte i Grand Rapids, Michigan. Trump tapte denne delstaten i valget. Foto: JEFF KOWALSKY / AFP Vis mer

Som Dagbladet tidligere har omtalt, skal Trump ha blitt rasende da Fox News utropte Biden som vinner i delstaten Arizona. Trump skal ha ringt Fox-eier, mediemogulen Rupert Murdoch, og bedt om at Fox News skulle trekke tilbake Arizona-nyheten.

Delstaten har ikke stemt blått siden 1996.

Trump skal ha skreket til Murdoch i telefonen, men mediemogulen skal blankt ha avvist at Fox News ville trekke tilbake nyheten.

Erklærte valgseier

Så kom den mye omdiskuterte valgnattfesten og talen i Det hvite hus, hvor Trump erklærte valgseier lenge før alle stemmene var telt opp. Dette vakte sterke reaksjoner, også blant mange republikanere.

Festen ble også stemplet som et mulig superspreder-arrangement, og riktignok har stabssjef Mark Meadows og angivelig andre i Det hvite hus testet positivt for coronaviruset i etterkant.

Ifølge CNN har Trump «vekslet mellom fortvilelse og sinne» i dagene siden valgdagen tirsdag. Kanalen viser til personer som har snakket med Trump.

USA: President Donald Trump var klar på at han har vunnet Georgia, selv om opptellingen ikke er ferdig. Video: AP Vis mer

Han har også stilt spørsmål ved sitt juridiske team, som han angivelig mener er satt sammen av amatører. Han har også nektet å skrive en tale hvor han erkjenner valgtapet.

«I løpet av de fire siste åra har jeg sett president Donald Trump på gode og dårlige dager. Men dagen han tapte valget, 7. november, var en dag ulik noen andre.»

Det skriver BBCs Det hvite hus-korrespondent Tara McKelvey.

Ikke overrasket

Trump hadde skrevet twittermeldinger om valgjuks før han dro for å spille golf den dagen. Mens han var på golfbanen, begynte amerikanske medier å utrope Biden som vinner av valget, skriver McKelvey.

Presidenten var ikke overrasket, sier kilder til New York Times. Trump beskrives også som overraskende rolig under golfrunden sin den dagen.

Trump tok seg god tid, og mens han fortsatt var på golfbanen ble det sendt ut en uttalelse fra presidenten.

- Valget er langt fra over. Joe Biden har ikke vunnet i noen delstater, understreket Trump i uttalelsen.

BBC-journalist McKelvey er en del av pressekorpset som følger presidenten tett.

- Da vi kom tilbake til Det hvite hus, gikk presidenten inn gjennom en sidedør som presidenter sjeldent bruker, skriver hun.

Hun beskriver at Trump kikket bort på pressekorpset, men løftet ikke hånda eller knyttneven, hilsener han ofte bruker.

LØRDAG: President Donald Trump, her i midten, spilte golf i en turnering lørdag. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB.
LØRDAG: President Donald Trump, her i midten, spilte golf i en turnering lørdag. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB. Vis mer
TOMMEL OPP: Trump forlater golfbanen søndag. Foto: Steve Helber / AP / NTB
TOMMEL OPP: Trump forlater golfbanen søndag. Foto: Steve Helber / AP / NTB Vis mer

Trump har gått hardt ut på Twitter mot det han mener er stemmejuks, men mannen McKelvey så etterlot et annet inntrykk.

- Da han gikk inn sidedøra til Det hvite hus, var selvtilliten borte, skriver hun.

Søndag besøkte presidenten golfbanen igjen, og dette skal være hans 300. golftur siden han ble president. Da han forlot golfklubben var han tilsynelatende ved godt mot. Han viste to tomler opp gjennom vinduet på den pansrede bilen.

Etter å ha oppholdt seg i Det hvite hus nesten hele uka, er han ivrig etter å komme seg vekk fra Washington, og skal trolig reise til sin private klubb i Florida, Mar-a-Lago, skriver New York Times.

SIER STOPP: Ifølge kilder hos CNN skal kona til Donal Trump sagt at nok er nok. Bilder/video: NTB/Dagbladet TV Vis mer

Skal ha bedt Trump gi opp

Melania Trump skal ha bedt ektemannen om å erkjenne at han tapte. CNNs kilde skal være en person som har kjennskap til samtalen mellom de to.

- Hun har kommet med sitt synspunkt, som hun ofte gjør, sier kilden til CNN.

Søndag meldte både CNN og nyhetsbyrået AP at Trumps svigersønn og seniorrådgiver Jared Kushner også hadde oppfordret ham til å gi seg. Ifølge AP skal Kushner ha fortalt flere i kretsen rundt seg at han mener det er på tide å gi opp kampen, selv om Trump mener at valgresultatet ikke er lovlig.

New York Times får derimot opplyst at Kushner ikke oppfordret Trump til å gi seg, men til å fokusere energien sin på de juridiske aspektene.

Til tross for at Biden er utropt som vinner og førstedamen angivelig har bedt ham om å innse tapet, ser det ikke ut til at Trump vil stoppe med det første.

Både New York Times og CNN skriver at han ikke har endret planen sin om å gå rettens vei for å utfordre resultatet. Han godkjente og kunngjorde også pressekonferansen Rudy Giuliani holdt etter at de store mediene utropte Biden som vinner.

IKKE FORNØYDE: På et hagesenter i Pennsylvania holder advokatene til Donald Trump pressekonferanse lørdag. Video: AP Vis mer

Rudy Giuliani - Trump-advokat, tidligere New York-borgermester og frontfigur for Trump-leirens påstander om valgfusk - sto foran den lukka garasjeporten til et hagesenter i Philadelphia og lovet søksmål i flere delstater da han fikk høre om resultatet fra en av de frammøtte journalistene.

- Ikke vær latterlig, var svaret hans.

Ingen beviser

Etter en valgthriller ble altså Biden utropt som vinneren av presidentvalget av Dagbladets tall-leverandør Decision Desk HQ fredag. Men siden stemmene fortsatt ble talt opp i viktige vippestater, fulgte store amerikanske medier som nyhetsbyrået AP, NBC, Fox News og CNN etter først lørdag ettermiddag.

Eirik Løkke, rådgiver i Civita, forteller at Trump trolig vil sutre over valgnederlaget for resten av livet. Video: Dagbladet TV Vis mer

De aller fleste, utenom Trump og hans mest lojale tilhengere, er enige om at Joe Biden vant presidentvalget. Men president Trump holder fast ved at han vil vinne valget om alle lovlige stemmesedler blir telt.

Det er foreløpig ikke lagt fram noen beviser for at det har forekommet valgfusk i det amerikanske valget.

Trump er innstilt på å erkjenne valgnederlag hvis han ser det ikke er mulig å nå fram i rettsvesenet, hevder kilder overfor Fox News.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer