Vekslet ikke et ord

LILLESTRØM (Dagbladet): I sju timer satt ekskjærestene Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød side om side i forhørsretten. I løpet av denne tida vekslet de aldri et ord. De så nesten ikke på hverandre engang, selv ikke da de fikk servert de dårlige nyhetene om at de holdes i varetekt i nye fire uker. Det ble et kaldt møte mellom de tidligere samboerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dette er ikke riktig,» var det første Lars Grønnerød sa til sin forsvarer etter at han fikk opplest kjennelsen om at han og Kristin Kirkemo må sitte i varetekt fram til 5. august med brev- og besøkskontroll.

Da de ble arrestert 14. juni, samtykket både Kirkemo og Grønnerød til varetektsfengsling. Dermed slapp de å møte i forhørsretten. I går måtte de bane seg vei gjennom mylderet av fotografer og journalister i Nedre Romerike forhørsrett på Lillestrøm.

Blant journalistene knyttet det seg størst spenning til Lars Grønnerød, som ingen journalister har sett før, verken i virkeligheten eller på bilder.

De som hadde ventet seg en muskelmann eller en syltynn narkotikamisbruker, ble skuffet. Inn i retten kom en normalt bygd, tynnhåret 41-åring, som satte seg med en alvorlig mine etter å ha hilst på Kirkemos advokater.

Spøkefull

Kristin Kirkemo satt på andre sida av bordet og spøkte med sine advokater, og virket i godt humør og i fin form. Hun beskrives som både sprudlende og sjarmerende, mens Grønnerød omtales som en naiv og beskjeden mann.

I ti år jobbet han døgnet rundt i farens forretning, inntil han fikk helseproblemer og havnet i et dårlig miljø. Han kommer fra en rik familie, og er selv oppført på likningen med en formue på nær en million kroner. Men han tilhører narkotikamiljøet, og er registrert med 96 kriminelle forhold i politiets registre.

Før fengslingsmøtet startet kom Grønnerøds forsvarer, Steinar Wiik Sørvik, med klare advarsler til pressen.

- Den som så mye som prøver å ta et bilde av min klient, blir anmeldt øyeblikkelig, og jeg skal sørge for å få vedkommende straffet, tordnet Wiik Sørvik med dirrende pekefinger og lovboka i venstre hånd.

Ville ha pressen der

Da herredsrettsdommer Reidar Otto Weng startet rettsmøtet, var det Lars Grønnerød som sto for den store overraskelsen. Med pressen på gangen forhandlet partene om fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører. Bare Lars Grønnerød ville ha pressen til stede. Han ville at offentligheten skulle få høre hans versjon av saken.

- Det er så mye spekulasjon i media at det er mye bedre at dere får fakta på bordet, var begrunnelsen til advokat Steinar Wiik Sørvik.

Grønnerød fikk det ikke som han ville. Av hensyn til etterforskningen lukket dommeren rettsmøtet.

Ivrig i retten

Men det dempet ikke iveren til Lars Grønnerød. Han ønsket å fortelle dommeren ansikt til ansikt hva slags rolle han har i saken, i håp om å bli trodd og løslatt.

Grønnerød forklarte dommeren at han har handlet med illegale våpen med familien Orderud, men han benektet at han visste at våpnene skulle brukes til drap. Han forsvarte seg med at han etter arrestasjonen har gjort det han kunne for å hjelpe politiet med oppklaringen av saken.

I rundt to timer forklarte Grønnerød seg. Forklaringen hans i retten skal i all hovedsak ha vært den samme som han har gitt til politiet. Juleselskapet på Orderud gård, da det ble avfyrt et vådeskudd, og overleveringen av en grovkalibret revolver sto i fokus.

Kristin Kirkemo ønsket ikke å forklare seg i retten, hun bare viste til det hun har sagt til politiet i sine sju detaljerte politiforklaringer.

Hard kamp

Selv om det var helt usannsynlig å tro på en løslatelse i forhørsretten i går, holdt både advokat Tor Kjærvik og advokat Steinar Wiik Sørvik grundige prosedyrer på over en time for forhørsretten. Det er uvanlig mye i fengslingssaker.

Begge to mener at fire uker med etterforskning langt på vei har bekreftet historiene som de to siktede har fortalt. Derfor ville de ha klientene sine løslatt.

Etter det Dagbladet erfarer, har flere vitner overfor politiet bekreftet alibiene til Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød for drapsnatta. Dessuten har kriminalteknikernes undersøkelser vist at det ble avfyrt et skudd på Orderud gård som skadde et Nerdrum-litografi og et salongbord. Det stemmer med forklaringene til Grønnerød og Kirkemo.

Men politiet vil ha mer tid til å avklare hva som har skjedd, og politiet fikk det helt som de ville.

- Et annet utfall hadde overrasket oss. Mistanken mot de siktede er styrket, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier.

ADVARTE: Advokat Steinar Wiik Sørvik advarte pressen mot å ta bilder av hans klient Lars Grønnerød i forhørsretten.