Vekslet ikke ett ord

KRISTIANSAND (Dagbladet): Det anstrengte forholdet mellom Mette-Marit og hennes far, Sven O. Høiby, ble bekreftet i går kveld under den store jubileumsfesten for Sørlandets 100-årsdag. I fire timer satt far og datter få meter fra hverandre - uten å veksle ett eneste ord. Til Dagbladet sier pappa Høiby at det er best de to ikke har nær kontakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sven O. Høiby sier til Dagbladet at datteren har lagt om stilen og forandret seg mye siden hun ble kronprinsesse.

For noen uker siden sto Høiby fram i et stort Se og Hør-intervju og fortalte at han ikke hadde sett sin datter siden det kongelige bryllup i august.

- Nei, jeg husker ikke om jeg har snakket med henne siden, sa Høiby til Dagbladet i natt.

Under gårsdagens fest ble det klart for alle at forholdet mellom far og datter mildt sagt halter. Mette-Marit satt hele tida med ryggen mot sin far som hadde fått bordplass ved nabobordet.

Sven O. Høiby kom alene til festen, men satt sammen med sin eldstesønn Espen.

Før festen skrøt Høiby uhemmet av datterens innsats under hennes første offisielle representasjonsjobb i hjembyen.

- Hun holdt en fin tale på Torvet. Jeg synes hun var flink i dag. Rettskrivningen og innholdet kan hun. Men jeg må nok gi henne et kurs i diksjon, skjemtet han.

Håpet på en prat

I en røykepause sa Høiby til Dagbladet at han håpet å få en prat med sin datter etter middagen. Skjebnen ville det annerledes. Programmet ble så forsinket at kronprinsparet måtte bryte opp og dra til hotellet for å få noen timers søvn før dagens besøk i innlandskommunen Åseral.

Få minutter etter at datteren og kronprins Haakon hadde forlatt festlokalet, stilte Sven O. Høiby til intervju med tre- fire journalister. Den frittalende mannen la ikke skjul på en viss bitterhet over at forholdet til datteren skranter. På den annen side forstår han hvorfor Mette-Marit har fjernet seg fra pappa i Kristiansand:

- Mette-Marit har vært nødt til å forandre stil i kraft av den jobben hun har påtatt seg som kronprinsesse. Det er ikke jeg nødt til. I en slik situasjon er det sunt og riktig med en viss distanse mellom far og datter, sier Sven O. Høiby.

Han opplyser at han har hatt jevnlig kontakt med kronprins Haakon og at han kommuniserer bedre med ham enn med datteren. Høiby forteller at han også har hatt flere møter med kronprinsen.

- Totalt sett synes jeg det er best å holde mest mulig distanse til Mette-Marit. Ikke fordi at jeg er stolt - men de lever i en annen verden. Det må de få lov til i fred og ro, uten pappas innblanding. Det vil jeg gjerne at flere folk skal forstå, fordi det er skapt en slags forventning til at pappa skal bli en annen person fordi hun er blitt kronprinsesse. For det første byr det meg i mot. For det andre er det ikke særlig praktisk mulig.

- Føler du at Mette-Marit hadde forventet at du skulle forandre deg?

Plagsomt

- Ja, kanskje. Men innerst inne vet hun at det er en umulighet å forandre sin pappa.

- Jeg tror vi begge gjør lurt i å holde en viss distanse. Jeg føler ikke at jeg har noe i hennes miljø å gjøre. Ikke av vond vilje. Men jo nærmere jeg kommer henne, desto verre blir forholdet, tror jeg. Jeg ønsker ikke å være der. Jeg vil være meg selv. Jeg vil ha min daglige pils, men den har tydeligvis ikke noe der å gjøre, sier Sven O. Høiby.

«Touchy»

- Hvordan ser du for deg at forholdet mellom deg og Mette-Marit vil utvikle seg?

- Dette er for det første veldig nytt for Mette-Marit. Hun skal omstille seg og forholde seg til mye nytt. Hun blir veldig «touchy» på ting av den grunn. Slik er det kanskje også for meg. Det er en helt ny situasjon.

- Vi har aldri vært uvenner og kranglet. Jeg vet imidlertid hvilket sterkt press hun er under, sier Høiby.

Sørlandsfest

Mette-Marit kom til festen i en beige taftkjole med topp i samme kulør. Hun ble geleidet til bords av festgeneral Jappe Erichsen, tidligere domprost i Kristiansand.

Sven O. Høiby kom alene til festen. Det samme gjorde Mette-Marits storebror, Espen, som er separert fra sin kone. Mamma Marit Tjessem kom kledd i sin Rogalandsbunad sammen med sin nye ektemann Rolf Berntsen. Til stede var også Mette-Marits øvrige søsken, Kristin og Per, begge med sine ledsagere. Kronprinsparet brukte fredagskvelden til å feire Pers 40-årsdag.

Kronprinsparet drar i dag til Åseral, der de blant annet skal deler ut premier til barn som har deltatt i skikonkurranser.

INGEN KONTAKT: For første gang siden bryllupet i fjor høst møttes Mette-Marit og pappa Sven O. Høiby, men uten at de snakket sammen.