Veksten er død, lenge leve veksten!

Teknologiaksjene stiger på håp om at det verste er over. Igjen. Men dagens prising på Wall Street fordrer at den veksten blir god når den kommer tilbake. Følg med Eltek, oljeaksjer og Storebrand

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens utvikling på Wall Street viser hvordan sentiment styrer utviklingen. Flere indikatorer for den amerikanske økonomien viste større svakhet enn antatt. Likevel velger markedet å fokusere på at to selskaper, Xilinx og Lucent Technologies, kom med nyheter som i alle fall ikke var negative. (Det var egentlig bare snakk om bekreftelser av tidligere estimater.)

"Intet nytt" fra selskapsfronten var åpenbart viktigere enn dårlig nytt om økonomien generelt.

Og kanskje det er en riktig innstilling. Om økonomien svekker seg så eller så mye før den snur, betyr kanskje ikke så mye så lenge det snur fort.

I går kom det reviderte tall for produktiviteten i første kvartal. De foreløpige tallene viste en nedgang i produktiviteten på 0,1 prosent, mens gårsdagens reviderte tall viste en nedgang på hele 1,2 prosent. Dessuten viste enhetskostnadene for arbeid en større økning enn tidligere meldt.

Dette er dårlig nytt for amerikansk økonomi, men i går så det bare ut til at obligasjonsmarkedet bekymret seg. I dette markedet innebærer det at kursene stiger.

Grunnen til at aksjemarkedet ikke bekymret seg mer kan skyldes at sentralbanksjef Alan Greenspan før helgen tok brodden av disse tallene ved å understreke at inflasjon ikke er noe problem (fallende produktivitet og høyere lønnskostnader vil normalt kunne forplante seg i stigende produktpriser).. Dessuten er markedet av den oppfatning at produktiviteten er svært pro-syklisk . Det vil si at den er høy når økonomien tøffer av gårde i høyt tempo, og tilsvarende lavere når økonomien går på tomgang, som den amerikanske økonomien gjør nå.

Det er likevel er viktig element imellom her. Dersom arbeidskostnadene stiger, produktiviteten faller og inflasjonen er tam, hvordan skal da selskapene klare å øke resultatveksten igjen? Alle disse tre momentene betyr press på marginene og dermed inntjeningen. Og når selskaper som Xilinx og Lucent Technologies sier at det ikke blir verre (selv om sistnevnte visstnok skal sparke ytterligere 5.000), så forteller det lite om marginbildet.

Og hva med service-sektoren, som utgjør en mye større del av amerikansk økonomi enn industrien? Her kom det signaler fra NAPM-indeksen i går om at det er fortsatt tilbakegang.

Alt håp henger derfor fortsatt på Greenspan. De kraftige rentekuttene vi har sett i år vil, i ni av ti tilfeller, gi ny fart i økonomien. Det er det markedet vet - og satser på. Så er spørsmålet hvor stor farten blir når den amerikanske økonomien igjen fyrer på alle sylindre.

Et viktig moment her er investeringene. Mens konsumet, foreløpig i alle fall, holder amerikansk økonomi i live, er det det voldsomme tilbakeslaget i teknologiinvesteringene som sendte Nasdaq-indeksen så kraftig ned (og kraftig opp frem til i fjor). Nedestående graf er interessant i så måte. Den er hentet fra Economy.com, og viser utviklingen i investeringene, med anslag fremover også.

Kilde: Economy

Håpet og troen er at investeringstakten kommer opp igjen, om enn ikke i samme utrolig takt som på slutten av 90-tallet.

Det håpet gjelder ikke minst hos Eltek. Finanskanalen skrev i går at det går rykter og spekulasjoner om at Eltek må gå til markedet for å be om mer kapital. Årsaken til spekulasjonene er trolig at selskapet spiste så mye kontanter i første kvartal, at et like svakt annet kvartal vil ha gjort så stort innhugg i kontantbeholdningen og kassakreditten jør selskapet nådt til å fylle på tanken. Selskapet produserte svært mye for lager i første kvartal, og slik bransjen har utviklet seg er det fare for at det samme kan ha skjedd i annet kvartal. I går steg konkurrenten PowerOne kraftig (13 prosent), mens Peco II og American Power var ned i det sterke markedet på Wall Street.

Følg med oljeaksjer i dag. Oljelagrene i USA gjorde et uventet hopp forrige uke, og oljeprisen kom derfor en del ned i natt. Det kan sette press på de oljerelaterte aksjene som har vært sterke den senere tid. PGS vil imidlertid fortsette opp i dag etter at aksjen steg til hele 120 kroner i USA i går, tross en svakere dollar mot norske kroner.

Statoil-emisjonen går sin gang, med liten hjelp fra norsk presse, som skriver mye rart og delvis galt om prosessen. Dermed blir det nok få privatpersoner som tegner. Men amerikanske investorer er fortsatt svært galde i energiaksjer, slik at Statoil kan få et godt ettermarked i tiden rett etter emisjonen.

Faren er imidlertid at markedet kan bli litt lei av energiaksjer. De har vært på moten i lang tid nå, og kanskje kan denne ukes IPO av Torch Offshore på Wall Street gi en indikasjon på om interessen fortsatt er sterk. Ved børsnoteringer er det tre ting som teller: Timing, timing og timing. Dessverre er ikke alltid god timing for selskapet god timing for investorene. Men av og til er det det.

Det er lite på agendaen i dag også. Storebrand-beiler Sampo skal presentere seg for norske investorer, men ellers er lite på programmet. I morgen er det mer gøy i vente. Da kommer tall for detaljomsetningen her hjemme og Capital Markets Day med InFocus .