Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Veksten i asylsøkere kan ikke fortsette

Partileder Siv Jensen (Frp) beskriver situasjonen som dramatisk.

ALVORLIG: Til uka legger regjeringen fram sin plan for hvordan asylstrømmen skal håndteres til neste år. Situasjonen er dramatisk, sier partileder Siv Jensen i sin tale til Frps landsstyremøte fredag formiddag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
ALVORLIG: Til uka legger regjeringen fram sin plan for hvordan asylstrømmen skal håndteres til neste år. Situasjonen er dramatisk, sier partileder Siv Jensen i sin tale til Frps landsstyremøte fredag formiddag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga møtes Frps landsstyremøte for første gang etter valget. I sin tale til landsstyremøtet snakket partileder Siv Jensen, som ventet, mye om flyktningkrisen.

- Veksten i asylsøkere kan ikke fortsette. Derfor er vi helt nødt til å få tilstrømmingen under kontroll, sa Jensen under sin tale.

Hun beskriver situasjonen som dramatisk, og varsler kostnadsreduserende tiltak i asylpolitikken.
Under sin tale ville hun ikke si hvilke instramminger det er snakk om i tilbudet til de som kommer, annet enn at målet er å gjøre Norge mindre attraktivt for asylsøkere.

- Vil få konsekvenser  - Kostnadene vil på kort sikt overstige alle tidlige prognoser. Det har versert ulike regnestykker den siste tiden. De faktiske tallene vil regjeringen presentere for Stortinget når vi legger fram tilleggsproposisjonen. Men jeg kan bekrefte at tallene er høye og at det vil få konsekvenser for den politikken som føres, sa Jensen da hun talte til landsstyremøtet søndag formiddag.

Hun avviste bestemt å utdype hvilke krav Frp vil stille. Partiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik har imidlertid allerede røpet noen av de viktigste kravene fra Frps stortingsgruppe til tilleggsproposisjonen som kommer førstkommende fredag.

Liste Gruppa har levert en liste med tjue punkter som sier hvilke krav de mener Frp bør stille til asylregningen. Lista inneholder blant annet krav om at flyktninger som kommer til Norge i langst større grad må få midlertidig opphold, mindre lommepenger, og  mindre muligheter til å hente familiemedlemmer tilbake til Norge.

Under sin tale understreket Jensen poenget:

- Sammen med flyktninger kommer det også personer som ikke flykter fra krig, men som forfølger drømmen om å leve i velfungerende land med gode velferdsordninger som Norge har. Det er ikke for disse vi har et asylinstitutt, sa hun under talen.

- Stort behov for Frp Det lå lenge an til at partiets landsstyremøte i Oslo i helgen skulle bli et skjebnemøte, hvor partiets viktigste medlemmer gjorde opp status for Frps regjeringsdeltakelse. Slik ble det ikke. I stedet var partileder Siv Jensen opptatt av å få frem at Frps innflytelse i politikken var viktigere nå enn noen gang før, nå som Norge står overfor den største asylstrømmen på flerfoldige tiår.

Partiet gjorde et dårlig kommunevalg, med bare  9,5 prosent oppslutning. Det er nesten halvparten av det de fikk i stortingsvalget i 2013, før de havnet i regjering. På Dagbladets siste måling ender partiet med en oppslutning på 10,2 prosent.

- Stor optimisme Optimismen i partiet er imidlertid stor, skal man tro Jensen.
- Stemningen er faktisk veldig god. Det er et veldig framoverlent parti som er opptatt av resultater, sier hun til Dagbladet.
 
- Regjeringen jobber med å legge fram et helhetlig forslag for Stortinget som både handler om de innstrammende tiltakene, og som selvsagt også handler om hvordan det skal finansieres. Det som er avgjørende viktig nå, er at de tiltakene vi legger fram virker, og det jobber vi med nå, sier hun. 

Jensen sier hun håper Stortinget tar innover seg alvoret i situasjonen.

- Hvor går smertegrensen til Frp?

- Det jeg er opptatt av nå er å jobbe fram de tiltakene vi mener virker. Det bruker jeg all min kraft på, og så får vi ta de neste diskusjonene på et senere tidspunkt, men jeg håper at dette alvoret siger inn over Stortinget også. Vi er nødt til å få på plass mekanismer som virker innstrammende, hvis ikke blir dette krevende for Norge framover, sier hun.

- Hvor går smertegrensen for Frps velgere?

- Det jeg ser er en veldig sterk forventning fra folk ut i Norge om at det må tas grep fra Storting og regjering for å få kontroll på situasjonen. Alle skjønner hva som er den bakenforliggende årsaken til at det skjer, men desto viktigere for velgerne og innbyggerne i Norge er at vi håndterer dette. Det er derfor vi har jobbet natt og dag i en veldig intensiv periode for å kunne legge fram forslag som virker, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!