Vekter leide ut husnøkler til kriminelle

Tok 50 000 kroner natta. Politiet har ikke kontroll med bransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er sjokkerende opplysninger om vektere som kommer fram i en ny rapport fra forsikringsselskapet If. I ett tilfelle leide en vekter ut nøklene til et hus han passet, for 50 000 kroner natta.

Gjentatte tyverier

- En av våre forsikringskunder meldte fra om gjentatte tyverier fra huset sitt, og til slutt fant han selv ut at det var vekteren som var det svake leddet, forteller Line Gjengedal Ruud, leder for juridisk avdeling i If, til TV 2 Nyhetene.

If-juristen mener dette neppe er et enkeltstående tilfelle. Det blir stadig flere vektere, og Gjengedal er kritisk til utviklingen.

- Kontrollen med hvem som får bli vekter, er altfor dårlig, sier hun.

Det er ikke første gang vektere er i søkelyset som utro tjenere. I Nokas-saken er en vekter siktet for å ha gitt informasjon om Norsk Kontantservices lokaler i Stavanger til ranerne.

- For lite midler

Det er politiet som har ansvaret for å ha kontrollen med vekterbransjen, men har ikke oversikten med hvem som til enhver tid er vekter, og hvilket rulleblad de har. Politiets Fellesforbund mener dette skyldes manglende midler, og ønsker at bransjen selv betaler for jevnlig kontroll av alle vekterselskaper, godkjenning av nye vektere samt vandelssjekk annethvert år.

En enstemmig justiskomité vedtok i 2000 å øremerke midler til å opprette fem stillinger som skulle kontrollere vekterbransjen. Dette har ikke skjedd, og justisminister Knut Storberget (Ap) forklarer hvorfor:

- Politiet kan ikke forventes til enhver tid å ha kontroll med den enkelte vekters vandel, vaktselskapene må selv ta mer ansvar, sier Storberget til TV 2.

I Sverige er det imidlertid mye større kontroll med vekterbransjen, og representanter fra bransjen der kan ikke se at det samme ikke skulle være tilfellet i Norge.