BAKBUNDET: De to vekterne ble overmannet og bakbundet før ranerne stakk av med mer enn ti millioner kroner fra Skedsmo senter natt til 10. oktober i fjor. Foto: Politiet
BAKBUNDET: De to vekterne ble overmannet og bakbundet før ranerne stakk av med mer enn ti millioner kroner fra Skedsmo senter natt til 10. oktober i fjor. Foto: PolitietVis mer

Vekter siktet etter pengetransport-ran

Avhørt om en rekke sikkerhetsbrister. Men konfrontasjonen ga ikke gjennombrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av vekterne på verditransporten som ble ranet ved Skedsmo senter natt til 10. oktober fikk i dag status som siktet. Det ble også gjort ransaking av mannens bolig.

- En person har nå status som siktet i saken. Vedkommende har vært inne til avhør, men ble senere sluppet fri av politiet etter at han forklarte seg, sier politiadvokat Åsmund Yli ved Romerike politidistrikt til rb.no.

Det har lenge vært på det rene at begge vekterne begikk brudd på sikkerhetsrutiner mens de samlet millioner fra nattsafer i et stort område, og begge ble avskjediget fra Nokas. Men vekteren som håndterte selve kontantbeløpene skal ha gjort de største feilene.

Etter det Dagbladet får opplyst, ble vekteren siktet i forkant av at han i et avhør skulle konfronteres med rutinebruddene.

Det foreligger ikke opplysninger som knytter mannen til de ukjente ranerne, og verken avhøret av vekteren eller ransakingen skal ha gitt noe gjennombrudd i saken. Mannen ba ikke om advokat i avhøret, og samarbeidet med politiet.

Politiet leiter ennå bredt etter minst ranerne og ytterligere involverte som er på frifot med mer enn ti millioner kroner. Heller ikke ransbilen, en Audi A6 stasjonsvogn, er funnet, til tross for omfattende leiting i en rekke politidistrikter.

Det var minst tre maskerte ranere som slo til mot Nokas-vekterne da de skulle fylle opp en minibank på Skedsmosenteret. Vekterne var satt ut av spill lenge nok til at gjerningsmennene slapp unna politiets sperringer, og overvåkningsbildene fra ranet ga ikke politiet avgjørende spor.

Pengetransportranet er trolig det største i Norge siden det såkalte ransmiljøet på østlandet ble pulverisert under politiets etterforskning av dødsranet i Stavanger i 2004.