Vektere stoppet voldtektsforsøk

Natt til mandag ble en 17 år gammel jente forsøkt voldtatt på Rådhusplassen i Oslo. Overvåkningskameraer og årvåkne vektere reddet henne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble en 20 år gammel norsk-iraker varetektsfengslet for fire uker. Nå vil politiet sjekke 20-åringen opp mot uoppklarte voldtekter i Oslo i sommer.

Beskyttet seg

Natt til 1. januar ble en 17 år gammel jente forsøkt voldtatt ved Rådhusplassen i Oslo. Jenta skal ha blitt avvist ved et utested og var alene i området da mannen tok kontakt med henne. Området var videoovervåket og klippene som ble vist under fengslingsmøtet i Oslo tingrett i går, viser hendelsesforløpet.

-  Jenta var beruset og hadde fått beskjed ved utestedet om at hun måtte ta seg en luftetur fordi hun hadde drukket for mye. Hun var alene da 20-åringen forsøkte å stille henne opp mot en vegg før hun kollapset i fosterstilling for å beskytte seg selv. Hun var uten klær nedentil da han forsøkte å gjennomføre samleiet, men han mistet ereksjonen, sier politiadvokat Sjak R. Haaheim.

Se til Storbritannia

En vekter oppdaget via overvåkningssystemet hva som var i ferd med å skje og sprang ut. 20-åringen stakk fra stedet, men vekteren klarte å hente ham inn, før 20-åringen vred seg løs og løp videre. Ved hjelp av andre i området klarte vekteren til slutt å stanse mannen til politiet kom til stedet.

-  Det helt avgjørende her er videobeviset vi har fått fra overvåkningskameraene. Filmen viser sentrale bilder til forspillet og viser at 20-åringen er den aktive parten i dette, sier Haaheim.

-  Det klassiske i slike tilfeller er at overgriperen vil hevde at det var frivillig fra den fornærmedes side og da ender det ofte med påstand mot påstand. Uten video er det stor sjanse for at saken vil bli henlagt, sier politiadvokaten, som mener det er på tide at man begynner å tenke i nye baner og synes myndighetene burde se til Storbritannia.

 VIDEOOVERVÅKES:  Store deler av Rådhusplassen i Oslo er overvåket med kameraer. Natt til mandag ble ei 17 år gammel jente forsøkt voldtatt på plassen. Vektere som fulgte med på overvåkningssystemet reddet henne. Foto: Hans Arne Vedlog
VIDEOOVERVÅKES: Store deler av Rådhusplassen i Oslo er overvåket med kameraer. Natt til mandag ble ei 17 år gammel jente forsøkt voldtatt på plassen. Vektere som fulgte med på overvåkningssystemet reddet henne. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

-  Justismyndighetene i Storbritannia vurderer å gjøre det straffbart å ha sex med personer med promille, sier han.

Er tidligere dømt

Den 20 år gamle norsk-irakeren sonet ifølge politiadvokat Sjak R. Haaheim i sommer en voldtektsdom i Danmark. Han ble løslatt i juli, og nå vil politiet undersøke om mannen kan knyttes til flere uoppklarte voldtekter i Oslo i sommer.

-  Med tanke på hans forhistorie vil det være naturlig å sjekke ham opp mot andre uløste saker. Vi har ingen konkrete mistanker mot mannen, men kan ikke utelukke at han kan stå bak noen av episodene i sommer, sier han.