STREIK: Tusen vektere tas ut i streik etter brudd i forhandlingene i natt. Dette bildet er fra Flesland i 2008, da  meklingen mellom Avinor og de LO-organiserte flyplassansatte ikke førte frem.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
STREIK: Tusen vektere tas ut i streik etter brudd i forhandlingene i natt. Dette bildet er fra Flesland i 2008, da meklingen mellom Avinor og de LO-organiserte flyplassansatte ikke førte frem. Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer

Vekterstreik fra lørdag - flyplasser stenges

- Uvanlig harde forhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Vel 1000 vektere går ut i streik fra lørdag morgen. Flyplassene i Stokmarknes, Førde og Hammerfest blir stengt.

Meklingen mellom Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO Service brøt sammen fire timer etter at fristen gikk ut ved midnatt. Forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier at det ikke var mulig å nå fram til enighet fordi avstanden mellom partene ble for stor.

- Kravet om en rettferdig lønn for en av landets dårligst betalte yrkesgrupper ble avvist av arbeidsgiverne. Lønnsnivået for vekterne har blitt betydelig svekket over mange år, sammenlignet med den gjennomsnittlige lønnsutviklingen for øvrige lønnsmottakere i Norge. Vi kan derfor ikke lenger akseptere en slik negativ lønnsspiral for vekterne, sier Hagensen.

Harde forhandlinger Arbeidsgiverne sier de har strukket seg langt.

- Dette har vært uvanlig harde forhandlinger. Vi har virkelig strukket oss langt for å få til en avtale. Det er sterkt beklagelig at vi ikke lyktes, sier Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service.

Samtlige vektere ved Haugesund lufthavn, Førde lufthavn, Molde lufthavn, Stokmarknes lufthavn og Hammerfest lufthavn streiker fra lørdag morgen.

Flyplassene i Førde, Stokmarknes og Hammerfest blir stengt fra streikestart, men Haugesund lufthavn kan holde åpent i helgen.

Ved Molde lufthavn går avgangene før klokken 8 lørdag som normalt. Deretter blir all utgående trafikk stanset. Ankomst vil imidlertid kunne gå som normalt.

Hammerfest åpner igjen mandag morgen fra 5.30, men stenges 15.30, opplyser Avinor.

Åpent på Gardermoen I tillegg blir 59 av 670 vektere tatt ut i streik ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Oslo Lufthavn vil ikke bli stengt, men det kan nok hende det blir litt ekstra køer. De som skal ut å fly kommer til å merke at det er konflikt, sier hovedtillitsvalgt Svein Engelstad.

Vektere ved helikopterterminalene som frakter nordsjøarbeiderne fram og tilbake til plattformene i Nordsjøen er også tatt ut i første runde av streiken. Det samme gjelder vektere ved Kårstø og Mongstad.

Fra tirsdag 15. juni vil ytterligere 1453 vektere bli tatt ut i streik. Da blir Kristiansand lufthavn, Ørsta/Volda lufthamn, Kristiansund lufthavn, Harstad/Narvik lufthavn, Evenes, Banak i Lakselv og Stavanger lufthavn Sola rammet.

I tillegg blir streiken på Gardermoen ytterligere opptrappet.

(NTB)