Nord-Korea:

Vektnedgang skaper store spekulasjoner

Bildene av vekttapet til Nord-Koreas leder Kim Jong-un har ført til etterforskning av mulig bruk av dobbeltgjenger.

FORSKJELL: Bildet til venstre skal være tatt 8. februar 2021 og bildet til høyre skal være tatt 15. juni 2021. Foto: Korea News Service via AP
FORSKJELL: Bildet til venstre skal være tatt 8. februar 2021 og bildet til høyre skal være tatt 15. juni 2021. Foto: Korea News Service via AP Vis mer
Publisert

Helsen til Nord-Koreas leder Kim Jong-un har fått mye oppmerksomhet de siste månedene. Dette etter at lederen ser merkbart tynnere ut på bilder og videoer fra statlige medier.

To bilder av den nordkoreanske lederen, angivelig tatt med fire måneders mellomrom, har skapt spekulasjoner om en mulig bruk av dobbeltgjenger.

Dette har ført til at Sør-Koreas etterretningstjeneste (NIS) har satt i gang en etterforskning, hvor de skal ha brukt kunstig intelligens og analyse av ansiktet ved hjelp av høyoppløselig video, ifølge AP.

Under en lukket parlamentarisk evaluering skal de ha konkludert med at Kim Jong-un har gått ned 20 kilo i vekt.

OPPSIKTSVEKKENDE: Nye spekulasjoner har kommet om Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Video: KCTV. FOTO: KCTV/NK News Vis mer

Ikke første gang

Ubekreftede rykter om en mulig bruk av dobbeltgjenger fortsetter likevel å dukke opp i sørkoreanske medier, men ifølge Kim Byung-kee, medlem av Sør-Koreas nasjonalforsamling, er det ingen grunn til å tro på dette.

Han sier endringen skyldes et naturlig vekttap og at Kims vekt har gått fra å være ca. 140 kilo til 120 kilo. Tidligere har NIS sagt at den Nordkoreanske lederen er ca. 170 cm høy.

Innbyggerne i Nord-Korea har tidligere vært bekymret for Kims helse. Etter å ha vært borte fra søkelyset en stund, dukket diktatoren opp på den nordkoreanske statskanalen i juni med et litt uvanlig intervju. Der var det tydelig at lederen var mye tynnere i ansiktet enn før.

Den gang kom nettstedet NK News fram til at stroppen på den dyre klokka hans var strammere enn det den hadde vært tidligere.

Det er heller ikke første gangen at noe slikt skjer.

I 2020 forsvant Kim fra skjermen i 20 dager, noe som igjen skapte spekulasjoner om mulige helseproblemer.

Letter på grenserestriksjoner

Som følge av den pågående coronapandemien sliter Nord-Korea med økonomiske vanskeligheter, ifølge The Guardian.

Pandemien har ført til skyhøye priser på varer, samt mangel på medisiner og andre essensielle forsyninger. Dette har ført til spredning av vannbårne sykdommer som tyfoidfeber.

Landet har heller ikke vært i stand til å importere papir og blekk som brukes til å lage sedler, noe som tvinger dem til å utstede en midlertidig valuta, ifølge politikeren Ha Tae-keung.

Den viktige handelen med Kina skal også ha falt kraftig. Ifølge NIS ble den årlige handelsavtalen redusert med to tredjedeler ned til 185 millioner dollar, dette fra september i fjor fram til samme måneden i år.

Nord-Korea har ennå ikke rapportert inn noen tilfeller av coronaviruset, noe eksperter ofte har stilt spørsmål ved.

Nylig bekreftet NIS rapporter fra Verdens helseorganisasjon om at Nord-Korea begynner å lette på sine tøffe covid-19-grensestriksjoner for å motta hjelp utenfra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer