Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vel blåst for 40. gang

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når Molde i dag puster ut etter sin 40. jazzfestival, er det med glede vi gratulerer Moldejazz med en flott gjennomført jubileumsuke. En lang rekke kvalitetsarrangementer ble en solid kvittering for tildelingen av «nasjonalt knutepunkt»-status, og vi tar det for gitt at festivalen fortsatt vil møte forståelse hos kulturmyndighetene i sine videre bestrebelser på å lage festival på stadig høyere nivå, kunstnerisk som arrangementsmessig.
  • Noe av det eventyrlige ved Moldejazz er hvordan profesjonell styring og 30000 dugnadstimer fra 600 frivillige går opp i et ukelangt kulturarrangement som ikke bare avstedkommer store der-og-da-opplevelser for publikum og utøvere, men som skaper ringvirkninger ut over både fogderi- og nasjonalgrenser. At en håndfull lokale jazzentusiasters optimistiske virketrang i 1961, skulle resultere i landets nest største kulturarrangement og en festival som i dag er Europas eldste i sitt slag, er desto mer bemerkelsesverdig siden jazz var og er en liten nisje i musikklivet. Men i Molde er tilsynelatende oppdriften utøyelig, enten det gjelder finans, politikk eller fotball.
  • Det tok mange år før et homogent og på mange måter isolert lokalsamfunn ved Romsdalsfjorden lærte seg å sette pris på jazzfestivalen, som i sin begynnelse ble betraktet som et truende fremmedelement. I dag er skepsisen erstattet med full omfavnelse, men årets festival har dessverre også båret bud om at «Lillehammer-effekten» - situasjonsbetinget overprising på nødvendigheter som mat og losji - er i ferd med å få fotfeste. Festivalstyret tar i utvetydige vendinger avstand fra en utvikling der utenforstående ser sitt snitt til å melke festivalen, og maner til besinnelse i prissettingen. Det er en oppfordring vi støtter. Når selve festivalen har valgt en anstendig kommersiell profil, tross muligheter for det motsatte, vil det være skammelig kortsiktig om de nære omgivelsene priser Moldejazz ut av markedet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media