Vel blåst!

Mens presse og kritikere diskuterer smakløse dresser og ansiktshår, har herren med bart gjennomført tidenes største industriprosjekt i Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tormod Hermansen smilte lurt da han ankom Polyteknisk Forening i går kveld. Like stri og grå i både dress og bart som vanlig, men med et glimt i øyet som fortalte om en mann med en stor, offentlig hemmelighet:

Han er i ferd med å lykkes med noe ingen har gjort før ham.

Tilsynelatende har det kostet mye for Tormod Hermansen personlig. I perioder har det blåst hardt rundt mannen fra Holmestrand. Navngitte og navnløse har utbasunert sin vrede over hans klær, bart og stil. Både innad, som hviskekampanjer i selskapet, og utad for all svensk og norsk presse som har visst å stille mikrofoner til rådighet. Omkvedet har vært det samme: Hermansen er en kostbar person for det nye selskapet.

I salongen på Håndverkeren satt et par hundre lyttende økonomer, teknologer og andre interesserte musestille i går kveld. Musestille, for å få med seg alt fra en mann som har sluttet å brøle i offentligheten.

- Svenskene har vanskelig for å akseptere at et svenskregistrert selskap med hovedkontor i Stockholm skal ledes av en nordmann. De har vanskelig for å forstå at en som i mange år har vært leder i statsforvaltningen, også kan lede i forretningslivet. Og de har vanskelig for å forholde seg til vår oppfatning av rollefordelingen mellom ledere og ansatte.

Slikt skaper trøbbel, forklarte Hermansen. Og mente klokka var en annen årsak.

- Prosessen tok så altfor lang tid. All usikkerheten det førte til, gjorde det praktiske arbeidet vanskeligere. Først og fremst på topplan.

- Ingen av disse forholdene kan likevel forsvare den form og de uttrykk skepsisen jeg er blitt møtt med i Sverige, har fått.

- Vi har opplevd pressekampanjer, med mer eller mindre skjulte opphavsmenn, som åpenbart har hatt til hensikt å svekke fusjonen. Eller velte den.

Hvem som først startet bråket, er ikke godt å si. I dag er det ikke særlig viktig heller. Tormod Hermansen kan trygt riste støvet av frakken og konkludere med at prisen, tross alt, har vært lav.

Riktignok er ikke teleprosjektet helt i mål. Den krevende plasseringen av hovedkontorene til telegigantens mange forretningsområder gjenstår. Børsnoteringen neste år likeså. Ja, kjempebabyen er ikke engang døpt, selv om Dagbladet vet at navnet blir Telaris.

En del gjenstår altså.

Men det viktigste er på plass. For første gang i historien har telekomselskaper slått seg sammen over landegrensene. Hermansen kan smykke seg med å ha klart jobben.

Og det uten annen fuzz enn en og annen hårvekstdiskusjon, litt krøll om rollefordelingen innad i ledelsen og, som seg hør og bør, en smule lokaliseringsdebatt.

Legger vi til et par strafferunder i Stortinget og departementet, har vi fått med det meste.

Diskusjonen om det industrielle prosjektet har vært nesten fraværende. Om flytting av verdier i hundremilliarderkronersklassen ut av landet - til Sverige - likeså.

Hermansen har gjort den umulige fusjonen mulig.

- Vi måtte bli et internasjonalt selskap.

Hermansen er ikke i tvil. Den tradisjonelle teleteknologien taper for datateknologien. De små taper for de store. Telenor måtte bli stor og annerledes i en fart.

- Fusjoner og oppkjøp innen telekomindustrien er et av de største vekstområdene i verden. Bare den siste måneden har E-Plus slått seg sammen med France Telekom og Mannesmann med Orange. Vodaphone sies å ha lagt inn bud på Mannesmann på mer enn 1000 milliarder kroner. Våre konkurrenter blir mer slagkraftige, vi må ta del i restruktureringen.

I salongen i Polyteknisk Forening nikket polytekniske hoder samtykkende. Bare én hevet røsten til protest i går kveld.

BI-rektor Torger Reve:

- Du slipper for billig. Hva legger du igjen her i landet? Ikke større verdier enn et bittelite oljefelt?

- Jo, rektor, jeg vil legge igjen mer. Målet er å ha om lag samme aktivitet styrt fra Norge etter sammenslåingen som før, bedyret Hermansen og vedgikk at de sliter med fordelingen av hovedkontorene.

Men ikke mer enn at Tele-Tormod kan la bart være bart. Han er snart i mål.

PS!

I Polyteknisk Forening er forberedelsene til neste møte i full gang. Erik Tønseth skal innlede. Temaet? Hvordan skal konserner styres.

Det er helt sant.

IKKE PÅ SNØRRA:</B> Tormod Hermansen holdt hodet kaldt da svenskene raljerte som verst over bart og dress.