Vel blåst!

Jens Stoltenberg har drømmelaget på plass. Sterke kvinner skal slåss for han i Stortinget og ute blant velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veteranen Grete Knudsen blir minister i et nytt, stort nærings- og forskningsdepartement, Siri Bjerke skal vinne miljøkampen, Karita Bekkemellem Orheim blir ny barne- og familiminster med kontantstøtten i fanget og Tove Karoline Knutsen ny kulturminister i Jens Stoltenbergs regjering.

Sylvia Brustad er også med i regjeringskabalen Jens Stoltenberg la på sin bursdag i går kveld.

Anne Breiby blir etter alt dømme fiskeriminister. Og etter det Dagbladet erfarer, blir Ann-Marit Sæbønes ny bistandsmininister. Hanne Harlem var også inne i regjernigen i går kveld, som justisminister.

Superkvinner

Grete Knudsen, som har vært en av Thorbjørn Jagland allierte og kritisk til Jens Stoltenberg, har nå fått en av de viktiste postene i Stoltenberg-regjeringen. Hun skal lede et nytt stort departement for næringsutvikling, forskning og handel. Her vil hun også få ansvaret for IT, og derigjennom hovedansvaret for å fullføre utbyggingen av det omstridte IT- og kunnskapssenteret på Fornebu. Knudsen er en av Arbeiderpartiets mest erfarne politikere. I Thorbjørn Jaglands regjering hadde hun jobben som næringsminister. I Gros periode var hun først sosialminister, seinere handelsminister.

Siri Bjerke har omsider fått plass i en Ap-regjering. Hun har vært aktuell ved flere korsveier, senest da Jagland dannet regjering. Nå får hun en av de aller tøffeste jobbene i regjeringen. Hun skal gjenvinne Aps miljøtroverdighet etter gasskraft-slaget.

Siri Bjerke trådte inn på den rikspolitiske arena da hun ble statssekretær hos daværende utenriksminister Johan Jørgen Holst i 1993.

Hanne Harlem var igår kveld inne i regjeringskabalen som justisminister. Lillesøstera til tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er attraktiv både i næringslivet og politikken. Hun er utdannet jurist og har arbeidet både som dommer og advokat. Nylig ble hun utnevnt til innkjøpsdirektør i Hydro. Nå vender hun tilbake til politikken der hun startet sin karriere. Som 19 åring ble hun valgt inn i Oslo bystyre, der hun to år senere brukte møtepausene til å amme sin førstefødte.

Tove Karoline Knutsen blir kulturminister. Da Dagbladet i går kveld kunne overbringe nyheten til humoristen Arthur Arntzen, fikk hun følgende attest:- Et praktfullt valg. Hun kjenner landsdelen, ser vidt og bredt på begrepet kultur, og har øye for det som er nytt og ungdommelig. Der har Jens gjort et lykkelig valg. Vi er stolt, sa Arntzen etter sin egen forestilling i Konserthuset.

Den nye kulturministeren har en lang artistkarriere bak seg. Hun har utgitt mange plater, har motatt både Spelemannspris og Prøysen-pris, og er særlig kjent for sine viser med tekster av den nordnorske forfatteren Arvid Hansen. I 1996 ble hun direktør for Festspillene i Nord-Norge.

Stødig

Stoltenberg har i stor utstrekning fulgt Gro Harlem Brundtlands oppskrift og unngått store eksperimenter. Hans regjering består av en rekke gamle travere med lang erfaring, men også noen nye ansikter. Stoltenberg vil ha et mannskap som kan møte en vanskelig situasjon i Stortinget.

Tidligere forsvars- og justisminister Jørgen Kosmo blir ny arbeids- og administrasjonsminster. Til det tøffeste lønnsoppgjøret på år og dag trengs en erfaren politiker. Kosmo har også bakgrunn i fagbevegelsen og vil tilfredsstille LO-kvoten.

Olav Akselsen, som nylig overtok som leder av olje- og energikomiteen etter Jens Stoltenberg, blir olje- og energiminister.

Tidligere AUF-leder Trond Giske blir minister for kirke- og utdanningsdepartementet, der forskningsavdelingen overføres til Grete Knudsens nye superdepartement.

Bjørn Tore Godal blir isteden ny forsvarsminister.

Tidligere fiskeriministerKarl Eirik Schjøtt-Pedersen blir finansminsiter.

Tidligere barne- og familieministerSylvia Brustad er også på plass i regjeringen, men i går fikk ikke Dagbladet bekreftet hva som blir hennes hennes departement. Hun er en erfaren politiker som har vært aktuell både for kommunal, sosial og samferdseldepartementet. Til disse postene ble et annet navn nevnt i går: Borre-ordfører Nils Henning Hontvedt.

BI-professor Jan Grund lå går kveld an til å få jobben som sosialminister.