Mener Oslos skoletopp er avslørt på SMS:

- Veldig alvorlig

I SMS-er til Inga Marte Thorkildsen har Marte Gerhardsen begrunnet lønnsfesten sin helt annerledes enn i offentligheten. Opposisjonen sier at de ikke lenger stoler på at utdanningsdirektøren snakker sant.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I gjentatte intervjuer med Dagbladet har utdanningsdirektør Marte Gerhardsen hevdet at lønnsfesten hennes skyldes utvidede ansvarsområder for flere av hennes direktører.

Hun har ikke maktet å vise til endrede stillingsbeskrivelser som dokumenterer de utvidede ansvarsområdene.

Men Dagbladet kan nå fortelle at Gerhardsen har gitt ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) en helt annen begrunnelse for saken som har satt fyr på Oslo-skolen den siste måneden.

I en SMS til Thorkildsen som Dagbladet har fått tilgang på hevder Gerhardsen at de største lønnshoppene i lønnsfesten skyldes likelønn mellom menn og kvinner:

«(...)Til info: De to som er løftet betydelig er kvinnelige grunnskoledirektører som lå uakseptabelt mye lavere i lønn enn mannlige kolleger som har nøyaktig samme jobb», skriver Gerhardsen til Thorkildsen i en SMS 22. oktober.

- Veldig alvorlig

På tross av dette har Inga Marte Thorkildsen seinere fortalt bystyret i Oslo at lønnsfesten skyldes utvided ansvarsområde for direktørene.

- Her ser vi et tydelig avvik mellom SMS-ene og det som er presentert for oss politikere. Dette er veldig alvorlig, sier KrF-er Espen Andreas Hasle til Dagbladet.

EN NY FORKLARING: På SMS til Inga Marte Thorkildsen 22. oktober tilbyr Marte Gerhardsen en helt annen forklaring på lønnsfesten.
EN NY FORKLARING: På SMS til Inga Marte Thorkildsen 22. oktober tilbyr Marte Gerhardsen en helt annen forklaring på lønnsfesten. Vis mer

- Spørsmålet er om Inga Marte Thorkildsen ikke følger med eller om hun lyver. Dette føyer seg uansett forklaring inn i bildet av en byråd som verken har kontroll eller forstår hva som skjer i etaten sin. Hvis lønnsfesten har handlet om likelønn, så er det jo veldig rart at Inga Marte Thorkildsen ikke sier det til oss i bystyret, fortsetter Hasle.

- Svekker denne avsløringen Marte Gerhardsens troverdighet i dine øyne?

- Det er nok et eksempel på en direktør som driver med vikarierende forklaringer og hele tida løper etter for å snakke pressen og andre etter munnen. Hvis det hun skriver til Thorkildsen er sant, så skjønner jeg ikke hvorfor Gerhardsen ikke har sagt dette offentlig, sier Hasle.

OPPRØRT: Dagbladets avsløring om motivet bak lønnsfesten opprører KrF-topp Espen Andreas Hasle. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
OPPRØRT: Dagbladets avsløring om motivet bak lønnsfesten opprører KrF-topp Espen Andreas Hasle. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Vi kan ikke stole på Gerhardsen

Også Hallstein Bjercke (V) reagerer. Han har i likhet med Hasle fulgt utviklinga i Oslo-skolen med argusøyne i høst.

- Det jeg reagerer mest på er at vi ikke kan stole på hva utdanningsdirektøren sier. Gang på gang gir hun oss i bystyret feil informasjon. Hun sier en ting til sin egen sjef, byråden. Også sier hun noe helt annet til bystyret. Begge deler kan ikke være sant. Det er svært alvorlig at vi har en utdanningsdirektør som gang på gang viser sviktende dømmekraft og som vi ikke kan stole på at forteller oss sannheten, sier Bjercke.

Skandaleskolen

I tillegg til lønnsfest på direktørnivå har Dagbladet også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Denne uka ble det også innkalt til høring i saken.

Varselet om høring forrige uke kom som direkte konsekvens av at Dagbladet kunne avsløre SMS-ene som gikk mellom Thorkildsen og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen mens presset økte.

Gerhardsens svar

Dagbladet har tatt saken opp med Gerhardsen over e-post:

- Hvorfor har hun fortalt at det handler om utvidet ansvarsområde? Likelønn har aldri kommet opp. Hvilken av svarene er riktige, og hvorfor er likelønnsaspektet unnholdt offentligheten så langt?

- Direktørene som har fått justert sin lønn har fått det på bakgrunn av endrede ansvars- og arbeidsoppgaver. I innplasseringsprosessen så vi at noen direktører, når de ble plassert inn i sin nye rolle, lå svært lavt plassert i forhold til ansvar og oppgaver i ny organisasjon. Som en supplerende del av den vurderingen, så vi på hva de andre med samme nye rolle hadde i lønn. Det ble vurdert at innplasseringen burde medføre at avlønning og ansvar samsvarte, men hovedbegrunnelsen for lønnsjusteringen var endrede ansvars- og arbeidsoppgaver, svarer Gerhardsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer