- Veldig alvorlig

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad reagerer kraftig på meldingen fra Trondheim om at enkelte smittede har nektet å oppgi nærkontakter.

VIL IKKE OPPGI NÆRKONTAKTER: - Det er veldig alvorlig. Det sier Espen Nakstad om at to smittede personer i Trondheim nekter å oppgi hvem de har hatt som nærkontakter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag er det registrert 15 nye smittetilfeller i Trondheim. Søndag var tallet rekordhøye 64, og kommunen mener dagens tall bare er snakk om et øyeblikksbilde og at tallene vil stige ytterligere.

Kommunen har registrert flere brudd på isolasjonsplikten og karanteneplikten over jula, og i en pressemelding mandag, opplyste også Trondheim kommune at to av de smittede nekter å oppgi til smittesporingsteamet hvem de har vært i kontakt med.

Det reagerer assisterende helsedirektør Espen Nakstad sterkt på.

- Svært alvorlig

Den ene som brøt isolasjonen gikk på fest hvor hen smittet flere av deltakerne og er anmeldt for dette.

Slik Dagbladet forstår det, skal denne personen være en av de to som videre nekter å oppgi hvem hen har vært i kontakt med.

På spørsmål fra Dagbladet om hvor alvorlig slike hendelser er, sier Nakstad at dette i verste fall kan få store konsekvenser.

- Det er veldig alvorlig. Vi har også sett på smitteutbrudd i andre kommuner at dette har skjedd. Det er klart at dette kan få store konsekvenser for andre enn en selv. Det er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom, og det kan få konsekvenser hvis eldre mennesker blir smittet og lagt inn på sykehus.

Han understreker at det å ikke bidra til en effektiv smittesporing og ikke fortelle hvor man har vært og hvem man kan ha smittet, er svært alvorlig. Han forstår derfor godt at kommunen reagerer på dette, ettersom det gjør smittesporingsarbeidet veldig vanskelig.

«Svært graverende»

- Synes du at dette bør få konsekvenser?

- Det er mulig å bøtelegge dem som bryter karanteneregler, og man følger nøye med på slike ting, sier Nakstad til Dagbladet.

Helse- og velferdsdirektør i Tronheim kommune, Helge Garåsen, omtaler disse bruddene som «svært graverende».

Det er likevel besluttet at den ene personen ikke skal anmeldes, mens den andre personen oppholder seg i en annen kommune og det er derfor opp til dem hva som skjer videre her.

Ordfører Rita Ottervik sier til Dagbladet at politiet vil bistå om det blir problemer med å få enkeltpersoner til å bidra med opplysninger.

Hun understreker at det ikke er noen grunn til å holde tilbake informasjon for smittesporingsteamet, og at det bare fører til ytterligere belastning for smittesporerne. Hun kjenner også til at nærliggende kommuner har hatt liknende problemer.

Nakstad understreker at det jobbes både på kommunenivå og nasjonalt nivå om hvordan best å håndtere det, dersom dette skulle bli et større problem framover.

- Heldigvis er det slik at de fleste oppgir hvem de har vært sammen med når de blir oppringt av smittesporingsteamet, og vi håper at vi slipper å se mer av dette, sier Nakstad til Dagbladet.

Han understreker også at ved at man får smittetallene i samfunnet ned, kan mere av ressursene brukes på vaksinering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer