Vaksinebomben ved OUS:

- Veldig alvorlig

Dagbladet avslørte at sykehusledere på hjemmekontor kan ha fått vaksine lenge før helsepersonell i frontlinja. - Ikke riktige mottakere av vaksiner, konkluderer Senterpartiet.

OMSTRIDT VAKSINEFORDELING: Fagforbundet får nå støtte fra Senterpartiet i sin kritikk av vaksinefordelingen ved OUS. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OMSTRIDT VAKSINEFORDELING: Fagforbundet får nå støtte fra Senterpartiet i sin kritikk av vaksinefordelingen ved OUS. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke avslørte Dagbladet at Oslo universitetssykehus har vaksinert over seks ganger så mange ledere som helsefagarbeidere ved sykehuset.

Se hele oversikten nederst i saken.

Sykehuset kunne heller ikke utelukke at ledere i hjemmekontor har fått vaksine - dette mens mange i førstelinja fortsatt ikke har fått.

- Oslo universitetssykehus setter troverdigheten til hele vaksinefordelinga på spill. Det er veldig alvorlig. Alle har lyst på vaksine, men vi må alle vente på vår tur, også i sykehussektoren, sier Marit Arnstad (Sp) til Dagbladet.

- Vi ønsker at vaksiner først skal havne hos ansatte som er i kontakt med pasienter daglig, legger hun til.

- De må respektere køen

Mens sju prosent av ansatte i ledelse og administrasjon var vaksinerte i midten av februar, var dette tallet tre prosent av helsefagarbeidere. For legene var tallet 25 prosent, mens det for sykepleierne var 17 prosent. En måned seinere hadde samtlige grupper hatt en økning.

- I ukene som kommer er det helt avgjørende at vi gir vaksiner til riktige personer. Da er ikke ledere eller HR-personell i hjemmekontor riktige mottakere. Det handler om å respektere køen slik den bør være. Det må OUS og alle andre sykehus gjøre, sier Arnstad.

- Direktører er også viktige for å drive et sykehus, de har tross alt millionlønn?

- Veldig mange direktører har anledning til å ha hjemmekontor og dermed skjerme seg. Det er de som ikke kan skjermes fra smitte vi må få vaksinert først nå, sier Sp-toppen, før hun konkluderer:

- Det Dagbladet har avslørt er ikke holdbart, sier Arnstad.

OUS' forklaring

I dag svarer OUS følgende på Dagbladets spørsmål om sin vaksineprioritering og hvorfor ansatte innen ledelse og administrasjon har vært prioritert:

- Fordi disse lederne har kliniske oppgaver i tillegg til administrasjon og ledelse i sin enhet. Det betyr at de er prioritert ut fra sin kliniske rolle på lik linje med de ansatte i enheten. Flere slike enheter, inkludert leder, har spesialfunksjoner som er vanskelig å erstatte og/eller jobber i regionale og nasjonale funksjoner som vanskelig kan tas over av andre, skriver medisinsk direktør ved OUS, Hilde Myhren, i en e-post til Dagbladet.

Med henvisning til Arnstads kommentarer, svarer Myhren følgende til Dagbladet:

- OUS har prioritert ut ifra de kriterier som til enhver tid har vært førende både ifra FHI og eier. Sykehuset er spesielt bedt om å ivareta kritiske regionale og nasjonale funksjoner. Dette er ofte små miljø der lederne også har kliniske oppgaver på lik linje med øvrige ansatte ved at de deltar i vaktfunksjoner i tillegg til sine lederoppgaver.

- I en situasjon med økende smitte, økt beredskap og usikkerhet blant ansatte, er ledelse i sykehuset også viktig, fortsetter hun.

Ifølge Myhren har enkelte enheter, som følge av smitte, måtte ta ut et stort antall ansatte og måttet flytte bemanning mellom enheter for å sikre forsvarlig drift.

- Sykehuset har med sin prioritering av vaksiner forsøkt å balansere vaksinering av ansatte, men også ledere i viktige driftsfunksjoner, da vi mener at det er avgjørende for å håndtere en så krevende situasjon.

- Vi ønsker full åpenhet om prioritering av vaksinering i sykehuset og inviterer gjerne Arnstad til en åpen dialog om dette, avslutter Myhren.

Bekymringsmelding til Høie

Dagbladet har nylig også fortalt om voksende vaksineuro med OUS: Bare 11 av de 90 ansatte sykepleiere på en tidligere coronarammet avdeling er vaksinert.

Fagforbundet sendte fredag inn bekymringsmelding til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

- Alle som er pasientnære må bli vaksinert, det holder med én rev i hønsegården så er ulykken ute. Vi har fått mange bekymringsmeldinger fra ulike deler av landet på at ansatte i pasientnær kontakt ikke blir prioritert, sa Mette Nord, Fagforbundets leder, til Dagbladet.

Vaksinefordeling OUS per 12. mars.

 • Administrasjon/ledelse: 471 av 3588 er vaksinert. (13 prosent)
 • Pasientrettede stillinger: 302 av 2856 vaksinert. (11 prosent)
 • Leger: 1169 av 2856 er vaksinert. (41 prosent)
 • Psykologer: 29 av 407 er vaksinert. (7 prosent)
 • Sykepleiere: 2494 av 7655 er vaksinert. (33 prosent)
 • Helsefagarbeider/hjelpepleier: 73 av 741 er vaksinert. (10 prosent)
 • Diagnostisk personell: 568 av 2079 er vaksinert. (27 prosent)
 • Drifts/teknisk personell: 134 av 1875 er vaksinert. (7 prosent)
 • Ambulansepersonell: 557 av 758 er vaksinert. (73 prosent)
 • Forskning: 65 av 1152 er vaksinert. (6 prosent)
 • Oslo sykehusservice (renholdere, portører osv.): 197 er 3784 vaksinert. (5,2 prosent)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer