- Veldig alvorlige påstander

Statsminister Jens Stoltenberg vil finne ut hvem som visste hva når i overvåkingssaken.

 - VELDIG ALVORLIG:  - Påstandene kan være brudd på norsk lov, sier statsminister Jens Stolteneberg. I dag kommenterer han overvåkningssaken for første gang i forbindelse med et snarbesøk til FN i New York. FOTO: RANDI FUGLEHAUG/DAGBLADET.
- VELDIG ALVORLIG: - Påstandene kan være brudd på norsk lov, sier statsminister Jens Stolteneberg. I dag kommenterer han overvåkningssaken for første gang i forbindelse med et snarbesøk til FN i New York. FOTO: RANDI FUGLEHAUG/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


NEW YORK (Dagbladet): - Dette er veldig alvorlige påstander som kan være brudd på norsk lov. Derfor er det viktig at vi er ryddige og ordentlige fra myndighetenes side, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Vi skal få redegjørelser både fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet (POD), vi skal gå mange år tilbake, og vi skal ha svar på spørsmål fra amerikanerne. Er det snakk om lovbrudd, er det en sak for politi og påtalemyndighet. Jeg kommer til å gi mine vurderinger av denne saken når vi har fått klarhet i hva som er de faktiske forhold, sier statsministeren.

Hvem visste hva når ? Amerikanske myndigheter hevder at Norge visste om overvåkingen utført av etterretningsgruppen SDU (Surveillance Detection Unit).

Men Stoltenberg, som fredag var på snarvisitt i New York for å overlevere finansieringsrapporten til klimatiltak til FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, sier at han i likhet med utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Knut Storberget ble informert om saken først onsdag denne uka.

- Jeg reagerte som mange andre, ved å tenke at dette er veldig alvorlige påstander, sier Jens Stoltenberg.

- Nettopp derfor er det viktig at man kommer til bunns i dem og finner ut hvem som visste hva når.

 SNARVISITT:  Statsminister Jens Stoltenberg og ekspedisjonssjef Ingvar Havnen på vei mellom programpostene i FN-hovedkavretert i dag. FOTO: RANDI FUGLEHAUG/DAGBLADET.
SNARVISITT: Statsminister Jens Stoltenberg og ekspedisjonssjef Ingvar Havnen på vei mellom programpostene i FN-hovedkavretert i dag. FOTO: RANDI FUGLEHAUG/DAGBLADET. Vis mer

Stoltenberg vil ikke kommentere om amerikanerne lyver når de sier at Norge visste om overvåkingen.

- Hvem som visste hva er en av tingene vi skal få belyst gjennom redegjørelsene vi har bedt om. Dette handler jo om aktivitet som har foregått siden slutten av 1990-tallet, det handler om aktivitet under flere regjeringer, og det er viktig at vi får alle fakta på bordet.

- Krav på å sikre ambassaden Statsministeren ville ikke kommentere hva nordmennene som har blitt overvåket bør foreta seg, eller om han er skuffet over at det viser seg at en nær alliert har operert på denne måten.

- Amerikanerne har selvsagt krav på å sikre sine ambassader på samme måte som andre land har krav på det. Samtidig må norsk lov respekteres. Det vi har fått påstander om, er at norsk lov er brutt. Derfor er det viktig at vi har fått klarhet i hva som har skjedd, kommenterer statsminister Jens Stoltenberg under sitt New York-besøk i dag.

 OPPDRAGET:  Statsminister Jens Stoltenbergs agenda i dag var å orientere FNs generalsekretær Ban Ki-Moon om finansiering av klimatiltak. FOTO: RANDI FUGLEHAUG/DAGBLADET.
OPPDRAGET: Statsminister Jens Stoltenbergs agenda i dag var å orientere FNs generalsekretær Ban Ki-Moon om finansiering av klimatiltak. FOTO: RANDI FUGLEHAUG/DAGBLADET. Vis mer