- Veldig alvorlige påstander

Sier fylkeslegen - mens psykiater Pål Herlofsen er fornøyd med gransking av påstander om legeattest-juks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den profilerte psykiateren Pål Herlofsen har fått to ukers frist til å renvaske seg skriftlig fra påstandene om juks med legeattester. I ettermiddag fikk han permisjon fra sin stilling som leder for Oslo Militære Legekontor, i følge NTB.

  -Påstandene i Dagens Næringsliv er veldig alvorlige. Dersom de er korrekte, snakker vi om dokumentfalsk, falsk attestutstedelse og pengegrums, sa fylkeslegen i Oslo, Petter Schou, etter et timelangt møte i ettermiddag med Herlofsen.

   Han betegnet møtet som "ryddig, avslappet og nøkternt". Herlofsen ga ikke inntrykk av å være avslappet da han banet seg forbi media etter møtet.

  -Jeg er prinsipielt fornøyd med at påstandene blir etterforsket. Mer får dere ikke fra meg, sa Herlofsen da han hastet mot bilen. Psykiateren, som er mest kjent for å debriefe norske soldater i Afghanistan og  for å ha hatt en framtredende rolle etter tsunamien i Thailand, var på vei hjem fra utenlandsreise da psykolog John Sandstrøm møtte fylkeslegen om det samme i går kveld.

   Herlofsen, som driver egen praksis i Drammen i tillegg til å være sjef for Oslo Militære Legesenter, må blant annet legge fram pasientjournal.

Flere nye tips  

Fylkeslegen har fått flere tips i løpet av dagen om falske legeattester i kjølvannet Sandstrøm/Herlofsen-saken i Dagens Næringsliv.

-Vi har bedt om dokumentasjon fra noen av tipserne. Anonyme tips uten dokumentasjon er i praksis håpløst å komme videre med, sier fylkeslegen. Påstandene om attestpraksisen til Herlofsen og Sandstrøm sorterer under Helselovens paragraf 15 og Straffelovens paragraf 18.

TIL MØTE: Psykiater Pål Herlofsen ankommer møtet med Fylkeslegen klokka 13. Politiet etterforsker saken mot legene. Foto: SCANPIX
TIL MØTE: Psykiater Pål Herlofsen ankommer møtet med Fylkeslegen klokka 13. Politiet etterforsker saken mot legene. Foto: SCANPIX Vis mer

Sjekker trygdejuks

Helsemyndighetene har et fåtall saker der leger har mistet retten til å utøve yrket på grunn av falske legeattester. Alle disse sakene gjelder trygdesvindel.

I følge VG Nett skal nå Rikstrygdeverket gå gjennom trygdesaker der legeatetster fra John Sandstrøm og Pål Herlofsen har vært utslagsgivende.

Advokat Tor Erling Staff at han bedriver en dobbeltrolle i denne saken - både som advokat for Herlofsen og Sandstrøm og som involvert i selve attest-saken.

-Det er jo ikke noe rart i at jeg er advokat for begge to, og det er Dagens Næringsliv som urettmessig har brakt meg inn i saken om attestene, sier Staff til NRK Her og nå.

Helsedirektør Lars E. Hanssen støtter politianmeldelsen fra fylkeslegen i Oslo mot alle de fire legene som er beskyldt for å være involvert i salg av falske legeattester. I tillegg setter han i gang tilsynssak for å vurdere om legene skal få fortsette i yrket eller på annen påtale fra helsemyndighetene. Han venter på fylkeslegens redegjørelse.

Etterforskes av politiet 

-Vi har politianmeldt hele saken fra Dagens Næringsliv der alle fire legene er nevnt. Men vi understreker spesielt rollene til Sandstrøm og Herlofsen i anmeldelsen. Vi har ikke gitt politiet noen føringer om hvilke lovparagrafer legene bør etterforskes etter, sier helsedirektør Lars E. Hanssen.

Politianmeldelsen behandles nå på høyeste hold ved Oslo politidistrikt

- Vi har mottatt en anmeldelse av to personer. Kriminalsjef og visepolitimester Hans Halvorsen ser på saken nå, og skal holde et møte med helsetilsynet og statsadvokaten i løpet av dagen, sier informasjonsrådgiver Unni Grøndal ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet har foreløpig ikke tatt stilling til hvilke paragrafer saken skal etterforskes etter, eller hvilket avsnitt som skal etterforske saken.

Men legene suspenderes ikke mens saken etterforskes.

- Dersom opplysningene som har kommet frem i Dagens Næringsliv er riktige, ser vi svært alvorlig på denne saken. Det vil i så fall være brudd på den tilliten helsevesenet er avhengig av. Men det er ikke grunnlag for å suspendere dem mens etterforskningen pågår. I så fall må det være fare for pasienters liv og helse, sa helsedirektøren på en pressekonferanse i formiddag. 

I går bestemte fylkeslege Petter Schou seg for å anmelde de fire legene, psykiater Pål Herlofsen, psykolog John Sandstrøm, Stein Ikdahl og Eivind Borna. I formiddag dobbeltsignerte helsedirektøren denne anmeldelsen.

Fylkeslegen har understreket at det er Sandstrøm og Herlofsen som synes å ha begått de groveste forbrytelsene.

Gjenganger Sandstrøm

Psykolog John Sandstrøm ble etterforsket for tilsvarende forhold på 90-tallet.

- Helsemyndighetene har hatt saker på Sandstrøm over flere år, men etterforskningen har ikke gitt grunnlag for å reagere. Vi må være ekstra oppmerksomme dersom han blir oppnevnt som sakkyndig i straffesaker framover, sier helsedirektøren.

Trygdesvindel

  Helsemyndighetene har et fåtall saker der leger har mistet retten til å utøve yrket på grunn av falske legeattester. Alle disse sakene gjelder trygdesvindel.

-Jeg har ikke noe grunnlag for å si at det er flere slike saker enn de som allerede er ettforsket. Men erfaringsmessig vil det komme endel tips i kjølvannet av oppmerksomheten disse siste sakene har fått i emdia, mener helsedirektør Lars E. Hanssen.

OBERSTLØYTNANT: Pål Herlofsen har fått permisjon som leder av Oslo Militære Legekontor
ETTERFORSKET FØR: John Sandstrøm har vært etterforsket for uregelmessigheter før.