Utah

- Veldig bekymret

Parkvoktere i Utah slo alarm etter at hvite, merkelige formasjoner dukket opp ved innsjøen Salt Lake.

VEKKET INTERESSE: Turister tar nå turen til nasjonalparken for å se på det nye fenomenet. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB
VEKKET INTERESSE: Turister tar nå turen til nasjonalparken for å se på det nye fenomenet. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB Vis mer
Publisert

Vinteren 2019 dukket synet av de første krittaktige, hvite haugene opp ved innsjøen Salt Lake i Utah. Hvert år siden den tid, har stadig flere av disse formasjonene vært å se, og lenge var det ukjent hvor de kom fra eller hva de er. Det skriver The Independent.

Angelic Anderson, en av parkvokterne ved nasjonalparken Salt Lake, forteller til avisa at haugene har blitt større for hvert år som har gått.

Anderson sier at de ble så urolige, at de til slutt måtte søke hjelp.

- Vi var veldig bekymret. En av vaktene måtte kontakte Utah Geological Survey (UGS) for å finne svar, sier Anderson.

FUNN: Ekstrem tørke i Storbritannia har ført til at vannstanden i innsjøen har stupt. Det førte til et oppsiktsvekkende funn. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / Nichola Barningham Vis mer

Veldig sjeldne

Det er nå klart hva disse formasjonene er.

Etter at UGS ble varslet om det uvanlig synet, ble det blitt tatt tester for å finne ut hva fenomenet er. Svaret skulle vise seg at det var en type saltformasjon som kalles «mirabilite mound» eller Glaubers salt.

The Independent skriver at disse formene er veldig sjeldne, og oppstår når underjordisk vann reagerer med mineraler og deretter bobler opp til overflaten. Når blandingen blander seg med kald luft, danner den hvite krystaller, som deretter stivner til de krittaktige, hvite haugene. For at Glaubers salt kan dannes, er man avhengig av kald luft, og derfor ser man formasjonene best på vinterstid.

SALT: Stadig flere av disse haugene har dukket opp de siste årene, og det er stor sannsynlighet at flere vil dukke opp til vinteten.
SALT: Stadig flere av disse haugene har dukket opp de siste årene, og det er stor sannsynlighet at flere vil dukke opp til vinteten. Vis mer

Turistattraksjon

Området hvor man finner haugene, har normalt sett vært dekket av vann. Men grunnet tørke, har vannet sunket betraktelig de siste tre åra, og dette har sørget for et ideelt område for haugene å vokse.

Det britiske nettstedet skriver også at det naturfenomenet har sørget for at flere lokale turister har tatt turen til statsparken og parkvokterne har begynt med guidede turer rundt området hvor formasjonene er å finne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer