Sex-arbeidernes skjulte verden

- Veldig bekymret

Kvinner som er menneskehandel-ofre oppdages ikke, frykter lederen i Rosa. Antallet saker som henvises fra politiet, har stupt.

SLÅR ALARM: Fra venstre: Leila Langdalen Sbai, fungerende leder i hjelpetiltaket Rosa, Mildrid Mikkelsen, nå leder av programarbeidet i FOKUS, Forum for kvinner og Utviklingsspørsmål og Rosa-rådgiver Kristin Næss Stub. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLÅR ALARM: Fra venstre: Leila Langdalen Sbai, fungerende leder i hjelpetiltaket Rosa, Mildrid Mikkelsen, nå leder av programarbeidet i FOKUS, Forum for kvinner og Utviklingsspørsmål og Rosa-rådgiver Kristin Næss Stub. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Dagbladet har den siste tiden dokumentert at minst ti halliknettverk styrer utenlandske kvinner i prostitusjon i Norge.

Men til tross for at mange østeuropeiske kvinner styres av organiserte kriminelle, har antallet menneskehandel-saker som politiet melder inn til menneskehandel-tiltaket Rosa, stupt.

- Vi er veldig bekymret, sier Leila Langdalen Sbai, fungerende leder for Rosa. Organisasjonen driver den den nasjonale hjelpetelefonen mot menneskehandel.

Hvert år henviser politiet saker til Rosa som kan være menneskehandel. Men nå frykter de ansatte ved Rosa at politiet ikke avdekker menneskehandelssakene i Oslo lenger.

Trusler

- Dagbladets arbeid med kartlegging av miljøet viser at det foregår mye mer organisert på nett enn de sakene vi får henvist til oss, tilsier, sier Rosa-rådgiver Kristin Næss Stub.

Hun snakker direkte med kvinnene det gjelder, og kan beskrive en hard virkelighet for kvinner som blir organisert av bakmenn:

- Mange forteller at de blir tvunget til å legge ut annonser mot sin vilje, mange aner ikke hva som står der, og hva slags tjenester de såkalt tilbyr. Noen blir truet til samleie uten kondom og tør ikke stå imot, sier Stub.

I 2019 fikk Rosa i alt 60 henvendelser fra politidistrikter over hele landet om «mulig menneskehandel». I 2021 var det 10 saker.

Men ved utgangen av 2022, hadde hjelpetiltaket bare fått fem henvendelser fra politiet om «mulig menneskehandel» i løpet av hele året.

Fungerende leder Leila Sbai frykter at omorganisering av Oslo-politiet kan være en del av årsaken til det lave antallet menneskehandel-saker som blir henvist til Rosa.

- For lite i felt

Hun viser til at den operative gruppa ved org. krim i Oslo er lagt ned, mens ressursene er overført til Sentrum politistasjon. Ifølge Sbai er ikke Sentrum politistasjon oppsøkende i prostitusjonsmiljøet på samme måte som den operative menneskehandelgruppa i Oslo var tidligere.

- Vi så at det relasjonsskapende arbeidet politiet gjorde tidligere opp mot prostitusjonsmiljøet, var avgjørende for at personer unyttet til menneskehandel oppsøkte hjelp, sier Sbai.

BEKYMRET: -Vi er veldig bekymret for at kvinner som utnyttes av organiserte kriminelle nettverk har færre muligheter enn før enn til å be om hjelp når det er mindre tilstedeværelse av politi på prostitusjonsfeltet på gata, sier Leila Langdalen Sbai i hjelpetiltaket Rosa. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: -Vi er veldig bekymret for at kvinner som utnyttes av organiserte kriminelle nettverk har færre muligheter enn før enn til å be om hjelp når det er mindre tilstedeværelse av politi på prostitusjonsfeltet på gata, sier Leila Langdalen Sbai i hjelpetiltaket Rosa. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi får vite at organiserte kriminelle nettverk nå styrer mange kvinner. Politiet vil nok ikke si den operative gruppa er nedlagt, men ansvaret er overført til Sentrum, og midlene er ikke øremerket. På Sentrum må de ta seg av all kriminalitet – fra knivstikking til narkotika, sier Sbai.

- Tipset av svensk politi

- De må være ute i miljøene for å vite hva som skjer, sier tidligere daglig leder ved Rosa, Mildrid Mikkelsen, nå leder av programarbeidet i FOKUS, Forum for kvinner og Utviklingsspørsmål.

Sbai og Mikkelsen sier Dagbladets avsløringer om organisering og mellomledd i prostitusjon stemmer godt overens med slik de kjenner prostitusjonsmiljøene.

De mener at Dagbladets avsløringer, basert på åpne kilder, viser hvor «rett foran nesa» på politiet den organiserte prostitusjonen foregår.

Sbai mener også at saken om det såkalte «Oslo-bordellet», som Oslo-politiet nå etterforsker og der flere er siktet for menneskehandel, viser at politiet er lite «i felt». Mikkelsen sier:

- Oslo-politiet fikk tips om saken fra svensk politi. Men vi hadde jo hørt om dette lenge før politiet aksjonerte. Hadde de vært ute i miljøet, hadde også de kjent til dette.

Leder Grete Lien Metlid i Felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo politidistrikt sier dette til kritikken:

- Helt uenige

- Hvis det oppleves som om vi nedprioriterer menneskehandel er vi helt uenige, vi gjør det motsatte, sier Metlid om omorganiseringen.

- Der hvor det tidligere bare var et dedikert miljø, ønsket vi å bruke større kraft i og hele organisasjonen vår til å jobbe med menneskehandel - ikke bare innenfor prostitusjon, men også innen arbeidslivskriminalitet.

- Rosa forteller at antallet menneskehandelsaker som politiet henviser til dem, har stupt - og setter det i sammenheng med omorganiseringen?

- Dette handler om mer enn saker som henvises til dem. Dette handler om hvordan vi jobber og at vi skal bygge opp mer fenomenforståelse og kunnskap i hele organisasjonen, sier Metlid.

UENIG I KRITIKKEN: Leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE), Grete Lien Metlid, på Politihuset i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB
UENIG I KRITIKKEN: Leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE), Grete Lien Metlid, på Politihuset i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Hun sier etterforskningskapasiteten og informasjonsinnhentingen er styrket. Lokale stasjoner som Sentrum politistasjon har fått nye oppgaver, men er utviklet og forsterket det siste året. Menneskehandel er nå prioritert og involverer flere enheter, ifølge Metlid.

Også tidligere fikk Oslo-politiet kritikk for et lavt antall menneskehandel-saker, sier Metlid.

- Vi var veldig sårbare, hadde for lite bredde i vårt etterretningsgrunnlag. Selv om vi hadde noen få dedikerte ressurser som jobbet operativt, klarte vi ikke å omsette det til nok straffesaker. Nå bygger vi større kunnskap i hele organisasjonen, men det vil ta noe tid å få det etablert godt nok, sier Metlid.

- Det er bare rundt ti hallikdommer i året i Norge viser tall Dagbladet har hentet inn - er dette prioritert i politiet?

- Vi mener hallikvirksomhet er viktig å prioritere, nettopp også for å forebygge menneskehandel, sier Metlid.

- Akutt

Tidligere leder i Rosa, Mildrid Mikkelsen, sier at de fleste saker som blir henvist til Rosa, gjelder kvinner som er organisert av bakmenn i en eller annen grad.

- Vi erfarer at kvinner som kommer akutt inn på krisesentrene og oppgir at de selger sex frivillig, blir kontaktet med krav om å komme tilbake til prostitusjon. Det rettes trusler både mot familie i hjemland og krav om tilbakebetaling av gjeld, forteller Mikkelsen.

Kvinner fra Øst-Europa dominerer nå prostitusjonsmarkedet i Norge, særlig fra Romania, Ukraina og Bulgaria, ifølge Rosa-rådgiver Kristin Næss Stub.

- Generelt når det snakkes om menneskehandel i 2022, knyttes det bare opp mot krigen i Ukraina. Men det er ikke bare ukrainske kvinner som er i risikosonen, Norge har et ansvar for alle, sier hun.

Artikkelserien er støttet av Fritt Ord og Dagbladets Stiftelse.

.

Tips oss!

Har du tips eller opplysninger om denne saken? Ta kontakt på sms, whatsapp, epost eller kryptert tips.

.

Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer