FEIRET: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un feiret i fjor høst at regimet gjennomførte en vellykket missiltest. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
FEIRET: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un feiret i fjor høst at regimet gjennomførte en vellykket missiltest. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, FileVis mer

Ministermøte om atomtrusselen fra Nord-Korea

- Veldig farlig å avskrive Kim Jong-un som irrasjonell

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) advarer mot konsekvensene av at 18 millioner nord-koreanere trenger humanitær matvarehjelp samtidig som regimet utvikler atomvåpen i hurtig tempo.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

VANCOUVER: Søreide kom mandag til Vancouver i Canada for å diskutere atomtrusselen fra det isolerte kommunistregimet i Nord-Korea med ministerkolleger fra 19 andre land. Hun rakk å spise middag med dem før hun måtte forlate den canadiske byen allerede før det offisielle møtet begynte tirsdag.

Før hun reiste hjem til norske regjeringsforhandlinger, tok hun seg tid til en lengre samtale med Dagbladet og VG om situasjonen mange oppfatter som den største globale trusselen for øyeblikket. Hun gjør det klart at Norge og de andre landene på møtet ikke ser noen alternativ til å finne en politisk og diplomatisk løsning.

- Veldig rask utvikling

- Jeg har fulgt utviklingen knyttet til Nord-Korea tett de siste fire åra. Utviklingen har gått veldig raskt. Vi vet veldig lite om hvor god eller dårlig stand disse anleggene er i, eller hvor mye eller lite som skal til før en misforståelse oppstår. Derfor er det at de militære informasjonskanalene nå igjen åpnes, viktig. Det er et første forsiktig skritt mot å bygge tillit, sier Søreide.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn