Donald Trump ransaket

- Veldig farlig posisjon

Amerikanske myndigheter advarer om at truslene mot FBI og politiet har økt betydelig etter at hjemmet til USAs forrige president, Donald Trump, ble ransaket.

NEKTET: Dagen etter stormingen av Kongressen i USA, nektet Donald Trump å si at valget var tapt. Det viser en ny video spilt av under en høring i 6. januar-komiteen. Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Mandag i forrige uke ransaket FBI Donald Trumps eiendom i Florida, Mar-a-Lago. Ransakingen skjedde i forbindelse med etterforskningen av esker med graderte dokumenter Trump tok med seg etter at han gikk av som president i fjor.

Under ransakingen skal elleve sett med graderte dokumenter, noen merket som topphemmelige, ha blitt beslaglagt. Mandag sa justisdepartementet at de ikke vil offentliggjøre dokumentene av hensyn til nasjonal sikkerhet.

VALGKAMP?: Donald Trump publiserte tirsdag 9. august en kryptisk video på sitt sosiale medium Truth Social. Videoen kan minne om en valgkampanjevideo. Vis mer

Selv reagerte med voldsomme utfall mot FBI etter ransakingen. Han hevder han ikke har gjort noe galt og hevder han blir utsatt for en politisk heksejakt. Også andre republikanere har støttet presidenten.

- Dette er mørke tider for landet vårt når mitt vakre hjem i Mar-a-Lago nå beleires, ransakes og okkuperes av en stor gruppe FBI-agenter. Dette har aldri før skjedd med en president i USA, skrev Trump i en uttalelse.

Siden langet han ut på sin egen plattform Truth Social. Samtidig har amerikanske myndigheter registert en betydelig økning i antallet trusler mot FBI og politiet generelt, melder BBC.

Aggressiv stemning

- FBI og Department of Homeland Security vil forsikre seg om at politiet, domstolene og myndighetspersoner er klar over omfanget av trusler og kriminelle og voldelige hendelser, heter det i det interne notatet BBC, CBS og andre medier har sett.

I forrige uke ble blant annet en mann skutt og drept etter at han prøvde å ta seg inn i et FBI-kontor i Cincinnati i Ohio væpnet med et skytevåpen. Litt tidligere hadde mannen lagt ut meldinger på Trumps plattform, Truth Social, med påstander om at han ønsket å ta livet av føderale agenter.

Det har også vært en kraftig økning i bruk av uttrykk som «borgerkrig» og «væpnet opprør» etter ransakingen av Trump.

Trump og hans støttespillere har også antydet at FBI er korrupt og kan ha plantet beviser. Mange av hans lojale tilhengere er rasende.

I sitt første intervju etter ransakingen hevder imidlertid Trump at han nå ønsker å bidra til å dempe temperaturen, men det spørs om uttalelsene hans faktisk bidrar til dette.

- Enormt sinne

Ekspresidenten hevder også at han har vært i kontakt med representanter for det amerikanske justisdepartementet og tilbudt seg å hjelpe til med å roe gemyttene.

- Dersom det er noe vi kan gjøre for å hjelpe, jeg og mine folk, så vil jeg definitivt være villig til å gjøre det, sier Trump.

Men i det samme intervjuet sier imidlertid også Trump at sinnet til tilhengerne hans kan rettferdiggjøres.

AH! UH! Under en avslutningstale kommer det mye lyder fra tidligere president Donald Trump. Video: Reuters Vis mer

- Landet er i en veldig farlig posisjon. Det er enormt sinne, som jeg aldri har sett før, over all svindelen, og nå denne nye. Årevis med svindler og heksejakter, og nå dette, sier Trump til Fox News og legger til:

- Amerikanere kommer ikke til å godta enda en svindel. FBI brøt inn i hjemmet til en president i et snikangrep, sier Trump og legger til at FBI kan ha plantet bevis.

Republikansk FBI-sjef

I et nytt innlegg på Truth Social hevder han også at han er blitt fratatt pass i ransakingen.

Så langt er det ingenting som tyder på at FBI har gjort noe annet enn følge normale prosedyrer. Ransakingen ble godkjent av en føderal dommer.

Trump har gjentatte ganger hevdet at FBI etterforsker ham av politiske grunner. Han har imidlertid ikke nevnt at FBI-sjefen, Christopher Wray, er en republikaner Trump selv nominerte til jobben, og at de republikanske senatorene godkjente ham enstemmig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer