- Veldig farlig

Donald Trump har tidligere truet med Irans endetid. Nå retter nok en gang Trump-administrasjonen pekefingeren mot Iran, og ekspertene er bekymret.

KONFLIKT: Lørdag ble Saudi-Arabias viktigste oljefelt angrepet. Like etter startet beskyldningene mot Iran å komme. Video: AP. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: USAs president Donald Trump nevner for første gang Iran offentlig i forbindelse med droneangrepene mot Saudi-Arabias største oljeanlegg lørdag.

- Husker dere da Iran skjøt ned en drone, og hevdet at den var i deres «luftrom» - når den i virkeligheten ikke var i nærheten? De holdt fast ved den historien, selv om de viste at det var en veldig stor løgn. Nå sier de at de ikke hadde noe å gjøre med angrepet på Saudi-Arabia. Vi får se? skriver Trump på Twitter.

Etter måneder med diplomatisk krise på det desidert øverste nivået, trusler om «utslettelse», beskyldninger fra USA om at Iran står bak en rekke angrep og Irans uttalelse om at Donald Trump er «mentalt tilbakestående», har det lenge vært trygt å si at samarbeidsklimaet mellom USA og Iran står på gyngende grunn.

Derfor skjelver nå både oljemarkedet og en lang rekke eksperter i frykt for at helgas angrep på Saudi-Arabias oljeproduksjon bare er starten på noe langt verre.

President Donald Trump har lovet at USA er «locked and loaded», altså at våpnene er ladd og klare, til å svare på det omfattende angrepet på Saudi-Arabias oljeproduksjon.

Selv om Houthi-opprørerne i Jemen har påtatt seg ansvaret for droneangrepene, har USAs utenriksminister Mike Pompeo gått ut og hevdet det er Iran som står bak. Det samme er flere ikke navngitte kilder i amerikansk etterretning sitert på i amerikanske medier.

President Trump har foreløpig ikke gått like langt, men skrev på Twitter i går at USA «har grunn til å tro at vi vet hvem den skyldige er.»

- Vi er ladde og klare i påvente av en bekreftelse, men vi venter på å høre fra kongedømmet (Saudi-Arabia, red.anm.) om hvem de tror sto bak angrepet og hvordan vi skal gå fram videre, skriver presidenten.

- Innen rekkevidde

Amerikanske ABC News siterer en ikke navngitt etterretningskilde på at Trump «vet at Iran er ansvarlig for angrepet», men at presidenten venter på at Saudi-Arabia ber om USAs hjelp.

Leder for luftvåpenet i Irans revolusjonsgarde, Amirali Hajizadeh, advarer på sin side USA om at Iran er klare for en «fullverdig krig».

- Alle bør vite at amerikanske baser og hangarskip innen en distanse på opptil 2000 kilometer fra Iran, befinner seg innen rekkevidde for våre missiler, sier han ifølge The Guardian.

Utviklingen gjennom de siste døgnene, med Trumps tidligere trusler friskt i minne, blir møtt med stor bekymring.

- Ikke løst

For etter en tilspisset situasjon i vår og sommer, med flere angrep på oljetankere i Persiabukta, Irans nedskyting av en amerikansk drone og Trumps trusler om «utslettelse» av Iran, hadde den diplomatiske stormen som herjet mellom USA og Iran tilsynelatende roet seg ned de siste ukene.

Nå er den tilbake i form av en diplomatisk orkan.

- Det er ingen ting som er løst, sier Kristian Berg Harpviken, forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, til Dagbladet.

Han sier det ikke er utenkelig at Iran står bak helgas angrep i Saudi-Arabia.

Amerikanske myndigheter slapp søndag satellittbilder som viser det de hevder er minst 17 treffpunkter ved flere saudiarabiske oljeanlegg. Alle angrepene skal ifølge USA ha kommet fra nord eller nordvest. Det vil i så fall stemme overens med et angrep som kommer fra et sted nær Iran eller Irak, framfor fra Jemen, skriver New York Times.

Avisa viser også til personer tett på Trump, som viste til at en kombinasjon av droner og cruise-missiler - mange av dem - kan ha blitt brukt. Det indikerer en rekkevidde, presisjon og sofistikerte våpen som ikke stemmer overens med Houthi-opprørernes militære evne alene, skriver avisa videre.

En FN-rapport fra januar i år, tyder imidlertid på at Houthi-opprørerne har tilgang på avansert teknologi.

- Veldig farlig

Selv om Trump ikke har navngitt Iran, mener Harpviken det er stor fare for at USA vil komme med et militært svar som kan sende begge land ut i en konflikt som fort kan eskalere.

- Jeg vurderer situasjonen som veldig farlig, sier Harpviken.

Selv om han ikke avviser tanken om at Iran kan være innblandet, mener han likevel det er grunn til å være skeptisk til Trump-administrasjonens uttalelser.

- Iran kunne tenkelig være involvert på flere måter - enten indirekte gjennom ikke-statlige grupper i Jemen, eller regionen for øvrig - eller direkte. Men det er samtidig all grunn til å være skeptisk til beskyldningene her. Det som ligger bak de pågående konfrontasjonene er at USA under Donald Trumps ledelse har tatt 100 prosent stilling til fordel for Saudi-Arabia mot Iran - i en pågående regional konfrontasjon.

Dermed har Trump på mange måter gjort helomvending mot det hans forgjenger, Barack Obama, forsøkte å få til med atomavtalen med Iran.

- Det Obama gjorde var et forsøk på å sette USA i en mer balansert posisjon i konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran, mener Harpviken.

ANGREPET: Et droneangrep har satt et stort oljeprosesseringsanlegg og et oljefelt i Saudi-Arabia i brann.Video: AP Vis mer

Uforutsigbare Trump

Eksperten er derfor på ingen måte overrasket over at Pompeo raskt var ute og navnga Iran som ansvarlig for helgas angrep, som har rystet oljemarkedene.

Om det betyr at Donald Trump vil beordre et angrep på Iranske mål er langt mer usikkert.

- Det er dette som er så eksepsjonelt vanskelig når det gjelder den nåværende amerikanske presidenten. Trump snakker hele tiden ut fra begge munnviker. På den ene siden søker han raske avtaler og løsninger på vanskelige problemer. På den andre siden vil han vise at han er en sterk mann som ikke vegrer seg for å bruke de tøffeste midler når det er nødvendig, sier Harpviken.

Forskeren tegner opp to tenkelige scenarioer i kjølvannet av helgas angrep:

- Verden kan bli vitne til et helt overraskende fredsinitiativ, som ingen hadde sett komme. Men jeg ville ikke vært for optimistisk i håpet om at det skal skje. Det finnes flere eksempler på at det ikke har ført fram, sier han og viser til totalkollapsen i Trump-administrasjonens samtaler med Afghanistan og Taliban og de mislykkede fredssamtalene med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

- Vi kan også komme til å se en kraftig militær aksjon som er ment å sette skapet på plass.

ANGREP: Satellittbilder frigitt av amerikanske myndigheter viser omfanget av angrepet. Foto: NTB Scanpix
ANGREP: Satellittbilder frigitt av amerikanske myndigheter viser omfanget av angrepet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I Trumps hender

Dersom USA velger å gå til angrep mot Iran, vil ringvirkningene kunne være store, ifølge orlogskaptein og leder for mediegruppa ved Forsvarets høgskole Thomas Slensvik. Motangrep mot skipstrafikk eller andre amerikanske installasjoner kan følge.

FORSKER: Kristian Berg Harpviken (PRIO) er godt kjent med Iran, og har reist til og fra landet i over 20 år. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
FORSKER: Kristian Berg Harpviken (PRIO) er godt kjent med Iran, og har reist til og fra landet i over 20 år. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

- Da kan det eskalere fort, og det er bare Trump som vet hva som nå skjer, sa Slensvik til Dagbladet søndag kveld.

Slensvik beskrev i går situasjonen som vanskelig og anspent. En motreaksjon på lørdagens angrep kan være neste skritt fra USAs side. Dermed kan Irans skjebne ligge i Trumps hender.

- Det er ikke mer å hente på sanksjonssida for USA. Da står man igjen med mulig økt patruljering, for eksempel i form av mer luftvern i området. I verste fall kan man få et begrenset militært angrep i form av en straffeaksjon mot fabrikker eller installasjoner som lager droner. Det er ikke det mest sannsynlige, men samtidig er det ikke så mange andre virkemidler man har nå, sier Slensvik.

- Kraftig signal til Trump

Gitt at USA konkluderer med at Iran sto bak angrepet lørdag, og at Trump svarer med et angrep - begrenset eller ei, er det lite som tyder på at USA vil ha allierte som står i kø for å kaste seg på.

- Iran- og gulf-spørsmålet er nå i ferd med å bli det sentrale konfliktspørsmålet i det transatlantiske samarbeidet. Det var lett å se at Europa og USA hadde ulike prioriteringer, noe USAs uttreden av atomavtalen illustrerte godt. Men at Europa ville gå så langt i å motsette seg USAs prioriteringer overrasker, og det er et veldig kraftig signal til Trump. Det kan godt hende at vi om fire-fem år ser at Iran-spørsmålet ble den store konflikter som slo kiler i NATO-alliansen, advarer han.

Så langt har:

  • Houthi-opprørerne i Jemen påtatt seg ansvaret for droneangrepene.
  • USAs utenriksminister Mike Pompeo tordnet mot Iran, som han mener står bak angrepene.
  • Iran avvist USAs anklager som «uforståelige og meningsløse».
  • Trump sagt at USA har grunn til å tro de vet hvem den skyldige er, og at landet er «locked and loaded» i påvente av en bekreftelse.
  • Iran minnet USA på at amerikanske baser og hangarskip innen en distanse på opptil 2000 kilometer fra Iran, befinner seg innen rekkevidde for landets missiler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer