- Veldig farlige signaler

I et møte med USAs utenriksminister Antony Blinken ga Kinas utenriksminister Wang Yi klar beskjed om hva han mente om USAs Taiwan-politikk.

KLAR BESKJED: Kinas utenriksminister Wang Yi la ikke skjul på misnøyen sin overfor USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: NTB/Stephen Shaver/UPI/Shutterstock
KLAR BESKJED: Kinas utenriksminister Wang Yi la ikke skjul på misnøyen sin overfor USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: NTB/Stephen Shaver/UPI/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs utenriksminister Antony Blinken var fredag i et lengre møte med sin kinesiske kollega, Kinas utenriksminister Wang Yi, på sidelinjen av FNs hovedforsamling i New York.

Samtalen ble av en amerikansk tjenestemann beskrevet som «ekstremt ærlig» og handlet i stor grad om Taiwan. Situasjonen er for tiden svært spent mellom Taiwan og myndighetene i Kina, som anser Taiwan som en del av sitt territorium.

- Farlige signaler

Natt til lørdag melder Reuters at Kinas utenriksminister uttalte at USA forsøker å undergrave Kinas suverenitet og territorielle integritet over Taiwan, og at USA sender «veldig gale, farlige signaler» om øystaten.

Yi uttalte videre at desto mer Taiwan jobber for egen uavhengighet, desto mindre sannsynlig vil det være med en fredelig løsning.

Kinesiske myndigheter jobber for en full gjenforening med Taiwan og har ikke lagt skjul på at de er villige til å bruke makt hvis gjenforeningen ikke kan skje på fredelig vis.

Blinken ba Kina jobbe for fred og stabilitet med Taiwan, og framholdt at det er avgjørende for regional og global sikkerhet.

MØTE: USAs utenriksminister Antony Blinken ba Kina sørge for fred og stabilitet med Taiwan da han møtte sin kinesiske kollega Wang Yi i et møte fredag. Foto: David Delgado / AP / NTB
MØTE: USAs utenriksminister Antony Blinken ba Kina sørge for fred og stabilitet med Taiwan da han møtte sin kinesiske kollega Wang Yi i et møte fredag. Foto: David Delgado / AP / NTB Vis mer

«Ett Kina-prinsippet»

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Offisielt er amerikanerne tvetydige av strategiske hensyn i spørsmål om hvorvidt de vil forsvare Taiwan, men de er forpliktet ved lov til å hjelpe Taiwan med utstyr for å kunne forsvare seg selv. Derfor kunngjorde USAs utenriksdepartement i starten av september at de gir Taiwan en våpenpakke verdt 1,1 milliarder dollar.

MISSILER: Torsdag 4. august ble kinesiske missiler skutt ut i Taiwan-stredet, ifølge nyhetsbyrået AFP. Vis mer

USA gikk i 1979 med på at det er myndighetene i Beijing som skal representere Kina i FN og andre internasjonale organisasjoner. Samtidig erkjente amerikanerne at Kinas holdning er at Taiwan er en del av Kina, men uten å anerkjenne denne.

USA, Norge, FN og det store flertallet av verdens land forholder seg til «ett Kina-prinsippet», det vil si at det er bare myndighetene i Beijing som representerer Kina, og at det bare finnes ett Kina.

Den siste tida har flere amerikanske kongresspolitikere besøkt Taiwan, noe som har vekket harme i Kina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer