- Veldig glad for frifinnelse

BERGEN (Dagbladet.no): Kåre Valebrokk og TV 2 hadde rett til å filme en smilende Viggo Kristiansen. Tingretten fastslår at norsk lov ikke kan nekte pressen å avbilde tiltalte i forbindelse med rettssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er veldig glad, på både min og TV 2s vegne. Denne frifinnelsen vil bety veldig mye for hele pressen, sier TV 2-sjef Kåre Valebrokk til Dagbladet.no.

Klokka 14.30 avsa Bergen tingrett dom i den viktige prinsippsaken:

- I et demokratisk samfunn er det ikke nødvendig å nekte pressen å avbilde tiltalte, heter det i den enstemmige dommen.

Det betyr at tingretten setter til side den norske loven som forbyr avfotografering av tiltalte i forbindelse med rettssaken. Dommeren henviser til Den europeiske menneskerettighets-konvensjonens vern av ytringsfriheten som står over norsk lov. Dermed må tiltaltes rett til vern vike.

Valebrokk understreker at dette er en viktig seier også for folk flest.

- Nå kan folk få bedre innsikt over hva som skjer i en rettssal.

Han innrømmer at det har vært en vanskelig sak, og han trodde på forhånd at sjansene for frifinnelse var 50 prosent i første rettsinstans.

- Dette har vært en prinsippsak for oss. Vi satt i 4-5 timer og vurderte om vi skulle bruke innslaget, så vi hadde god tid og tenkte nøye gjennom det, forteller Valebrokk.

- Smaker dette spesielt godt etter alt det negative rundt TV 2 den siste tida?

- Ja, dette smaker veldig greit, for å si det mildt.

TV 2-forsvarer Jon Lyng regnet med å overbevise tingretten.

- Det er svært hyggelig at vi vant fram med vårt syn allerede i første rettsinstans. Norge har den mest firkantede loven på dette feltet, og rettsutviklingen har løpt fra den. Det var på høy tid å få prøvd loven i retten, sier Lyng til Dagbladet.no.

Han og TV 2 er forberedt på flere rettsrunder, og blir med helt til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen om nødvendig.

- Jeg må si at jeg er litt overrasket over frifinnelsen. Nå skal jeg bruke tid på å sette meg inn i domspremissene. Til slutt skal politimesteren i Agder avgjøre om vi skal anke, sier aktor Ørnulf Øyen.

Han har ikke på forhånd diskutert en eventuell anke med politimesteren, og vil derfor ikke si noe om sannsynligheten for at de anker innen fristen på to uker.

Bakgrunnen for saken var TV 2s filming etter Baneheia-rettssaken 13. februar. De filmet en smilende og tyggegummityggende Viggo Kristiansen i åtte sekunder. Han hadde akkurat fått lovens strengeste straff. Hans forsvarer hevdet at klienten tok dommen tungt og var nedbrutt, men tv-bildene viste noe annet. På grunn av fotoforbudet ba aktor retten om å gi TV 2 25 000 kroner i bot for lovbruddet.

- I denne saken var det ingen fornuftig grunn til å holde fotoloven. Vi valgte ytringsfriheten, sa Kåre Valebrokk i retten i forrige uke.

Det har lenge vært misnøye i pressekretser mot fotoforbudet fra 1986. Det er ment å skulle beskytte tiltalte, men mange i pressen mener at de selv må få bestemme når det er riktig å ta bilder.

- Dommen var avsagt, og bildene kunne således ikke påvirke retten. Kristiansen var dessuten identifisert med bilder gjennom flere måneder. Reaksjonen hans på dommen viser hans totale mangel på følelser for andres lidelser, og bygger således opp under dommen, hevdet TV 2-forsvarer Jon Lyng.

Norsk Presseforbund er glad for dommen, og forsikrer at dette ikke vil føre til åpen jaktsesong på tiltalte.

- Ved å gi pressen mer ansvar oppnår domstolene en mer ansvarlig presse. En åpnere rett vil føre til større rettssikkerhet uten at det går utover rettens verdighet, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold.

ANGRER INTET: Etter å ha lagt seg paddeflat under Rikets tilstand-skandalen, stilte Kåre Valebrokk seg med rak rygg i Bergen tingrett i forrige uke. Her med forsvarer Jon Lyng.
<B>ALT DU FÅR SE: Formann Asbjørn Nes Hansen leser opp lagmannsrettens dom. Pressefotografene fikk ikke sikte linsene mot Viggo Kristiansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer