- Veldig glade for at hun er frisk

Leger Uten Grenser om ebola-smittet kvinne. Ut av høysmitteisolat i dag.

ISOLERT:  Den ebola-smittede norske kvinnen kom til infeksjonsposten på Ullevål 7. oktober. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
ISOLERT: Den ebola-smittede norske kvinnen kom til infeksjonsposten på Ullevål 7. oktober. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oslo universitetssykehus og Leger Uten Grenser har innkalt til felles pressekonferanse klokka 17 i dag om status for ebola-situasjonen og helsestatus til den norske kvinnen som ble smittet av viruset i Sierra Leone.

- Kvinnen blir skrevet ut fra høysmitteisolat-avdelingen i dag, opplyser kommunikasjonsrådgiver Ingvild Hafstad ved sykehuset til Dagbladet.

På pressekonferansen seinere i dag vil sykehuset orientere om den videre behandlingen.

— Dette er gode nyheter. Vi er veldig glade for at vår kollega nå er frisk, sier fungerende kommunikasjonssjef Jonas Hågensen i Leger Uten Grenser til NTB.

LEGER UTEN GRENSER:  Sierra Leone er sammen med Liberia og Guinea de landene som er hardest rammet i det største ebola-utbruddet noensinne. Bildet viser arbeidere fra Leger uten grenser i Kilahun i Sierra Leone. Foto: Carl de Souza, AFP/NTB Scanpix.
LEGER UTEN GRENSER: Sierra Leone er sammen med Liberia og Guinea de landene som er hardest rammet i det største ebola-utbruddet noensinne. Bildet viser arbeidere fra Leger uten grenser i Kilahun i Sierra Leone. Foto: Carl de Souza, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Han vil ikke si noe mer om medarbeiderens helsetilstand nå, og heller ikke si om noen fra organisasjonen har vært i kontakt med kvinnen mandag.

Flere gode nyheter
To andre gode nyheter om ebola siste døgn: den spanske sykepleieren, som var den første personen som ble smittet i Europa, er frisk igjen.

Og Verdens helseorganisasjon har i dag erklært Nigeria fri for ebola-smitte.

Den norske kvinnen nå vært til behandling for ebola-smitte på Ullevål i 13 døgn.

Det var 5. oktober det ble konstatert at kvinnen var blitt smittet av det dødelige viruset under oppdrag for Leger uten grenser i det vestafrikanske landet Sierra Leone.

To dager etter ble hun fløyet til Norge med et spesialinnredet fly, og har siden blitt behandlet i smitteisolat av ialt 23 sykepleiere og to leger i døgnturnus.

Smittet i pasientmottak
Fire helsearbeidere ved sykehuset er blitt smittet av ebola ved sykehuset i samme tidsrom. Etter å ha etterforsket smittesituasjonen konkluderte Leger Uten Grenser før helgen med at de fire trolig ble smittet i pasientmottaket på sykehuset 25. og 26. september.

Da jobbet de fire sammen der. To av dem er døde, begge lokale helsearbeidere.

Her kan du lese 12 fakta og myter om ebola.

Ny mistanke i Sverige
I Sverige er det igjen mistanke i dag om ebola i Sverige. Denne gangen gjelder det en pasient som er innlagt på sykehus i Uppsala, melder Aftonbladet.

Pasienten ankom Akademiska sjukhusets infeksjonsklinikk i Uppsala ved 13.30-tiden mandag ettermiddag.

- Veldig glade for at hun er frisk

- Det er mistanke om at en pasient kan være smittet, men det er en lavere mistankegrad, sier pressesjef Elisabeth Tysk til Aftonbladet.
Søndag ble en passasjer som ankom Arlanda flyplass i Stockholm, holdt i isolat på flyplassen på grunn av mistanke om ebola.

Testresultater viste senere at mannen ikke var smittet av viruset, skriver NTB.

Fakta om ebola-viruset

• Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien.

• Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika. Ebola-virusets ble første gang registrert i 1976 i to forskjellige utbrudd, i Sudan og i Kongo. I Kongo oppsto utbruddet nær Ebola-elven, og det er derfra viruset fikk sitt navn. 

• Ebola er svært smittsomt, og smitten overføres via direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

• Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré, svekket nyre- og leverfunksjon og indre og ytre blødninger. Pasientene blir også fort dehydrert.

• Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt ettersom hvilket virus den syke er smittet av. 

• Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

Kilde: Verdens helseorganisasjon/NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer