GLADBESKJED: Her har familien Dzartova fått beskjed om at sønnen Adam (foran i bildet) vil få den livsviktige operasjonen han trenger. Oslo universitetssykehus besluttet først at de ikke kunne behandle niåringen fordi familien var i Norge uten oppholdstillatelse. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
GLADBESKJED: Her har familien Dzartova fått beskjed om at sønnen Adam (foran i bildet) vil få den livsviktige operasjonen han trenger. Oslo universitetssykehus besluttet først at de ikke kunne behandle niåringen fordi familien var i Norge uten oppholdstillatelse. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.Vis mer

- Veldig glade og veldig lettet

Familien til Adam (9) er overlykkelige for at sønnen deres får den livsviktige operasjonen han trenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ni år gamle Adam Dzartova har ryggmargsbrokk, og mange medisinske komplikasjoner som følge av dette. Ifølge barnelege ved Barne- og ungdomsklinikken Ahus, Cathrine Monrad Hagen, Adams behandlende lege siden 2011 har han hydrocefalus (vannhode) og en innoperert shunt (rør) fra hodet og ned i buken. I mars 2013 fikk han også påvist søvnapne.

Familiens manglende oppholdstillatelse gjorde ifølge Oslo universitetssykehus (OUS) at han ikke kunne få behandling i Norge. Adam risikerte derfor å havne i respirator og dø innen få år.

I går uttalte OUS seg i saken. De beklaget hendelsen og forklarte at de hadde tolket regelverket for strengt.

- Han vil nå få komme til oss for behandling, på linje med andre pasienter med denne diagnosen, stod det i uttalelsen.

- Enorm lettelse Advokat Olga Halvorsen fikk beskjed om sykehusets nye beslutning da hun var på vei til Adams familie i Strømmen. Hun sier til Dagbladet at de ble utrolig lettet over å høre at Adam nå får operasjonen han trenger.

- De reagerte med en enorm glede og lettelse. De er veldig glade for at Adam vil få den livsviktige operasjonen som betyr at han får leve, sier Halvorsen.

Denne operasjonen vil skje i løpet av sommeren. Familien hadde ingen andre alternativer for å behandle Adam, og visste ikke hva som ville skje hvis sykehuset ikke snudde beslutningen sin.

Adams foreldre er fortsatt bekymret for hva som vil skje i framtida, da utlendingssaken deres fortsatt er uavklart. Adam vil trenge spesialbehandling og flere operasjoner i tida som kommer. Familien er per dags dato i Norge på egen risiko og kan bli hentet av politiet når som helst.

- De skal nå operere inn en metallstang i Adams ryggsøyle. Dette vil kreve nye operasjoner fordi han vokser. Hvis ikke de går inn og strekker ut denne stanga, vil Adam bli invalidisert, sier Halvorsen.

Vil ikke tilbake Ifølge barnelege Hagen må stanga som blir operert inn i Adams rygg justeret hvert halvår fram til 12-13 årsalderen. I Ingusjetia, den russiske republikken familien kommer fra, finnes ikke den medisinske behandlingen Adam trenger. Hvis ikke familien får oppholdstillatelse, er deres eneste valg å dra tilbake dit.

- Tilstandet med hydrocefalus og shunt kan raskt bli akutt og livstruende. Hvis shunten blir tett må han snarest, i løpet av få timer, til en nevrokirurgisk avdeling for vurdering og behandling, skriver Hagen i en e-post til Dagbladet.

Ifølge Olga Halvorsen har Utlendingsnemnda tidligere skrevet at familien oppfyller alle kravene for å få innvilget oppholdstillatelse på grunn av Adams helsetilstand. Til tross for dette ble søknaden avslått.

- Hans rygg har blitt dramatisk skjev de siste årene. Ryggskjevheten i seg selv er ikke akutt, men en kronisk alvorlig forverret tilstand. Hans lungesituasjon derimot er betydelig forverret, og er nå så alvorlig at det må kunne karakteriseres som akutt og livstruende, skriver Hagen.

Alvorlig tilstand - Ved undersøkelse her (ved Ahus) har han nå en ytterligere klinisk betydelig forverret lungesituasjon, og vi ser at han har påvirket respirasjon både i sittende og liggende stilling. Røntgenbilder viser at ryggen er så skjev at lungene får dårlig plass. Når lungene blir så klemt som her klarer ikke lungene å forsørge kroppen med nok surstoff. Tilstanden forverres hele tiden, og medisinsk sett burde han vært operert for lenge siden.

I sin uttalelse skrev Oslo universitetssykehus at de hadde tolket loven for strengt. Adam og hans familie har oppholdt seg i Norge de siste fire årene.

Familiens advokat Olga Halvorsen kunne ikke kommentere hva familien tenker rundt at Adam kunne fått behandling tidligere.

- Vi har ikke hatt tid til å diskutere det med familien, men jeg skal ta det opp med dem. Det viktigste er imidlertid at Adam får operasjonen og at han unngår å bli lagt i respirator.

- Vi skal jobbe videre for at familien skal få oppholdstillatelse og at Adam skal få oppfylt de rettighetene han har etter FNs barnekonvensjon som gjelder som norsk lov, sier Halvorsen til Dagbladet.