- Veldig gledelig nyhet

Nobelprisvinner Denis Mukweges samarbeidspartner Kirkens Nødhjelp håper prisen vil få langsiktige virkninger.

HYLLET: Dr. Denis Mukwege ble hyllet av tilsynelatende hele Panzi-sykehuset i østlige Kongo, da nyheten kom om at han var en av mottakerne av årets fredspris. Kona hans mottok nyheten med gledestårer. Foto/video: Kirkens NødhjelpVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dette er en veldig gledelig nyhet. Vi er glade både på Denis Mukwege og Nadia Murads vegne - dette er en anerkjennelse av det viktige arbeidet de utfører, og vi håper prisen vil gi dem støtte i arbeidet videre, sier Lisa Sivertsen, fungerende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, til Dagbladet som kommentar til dagens tildeling av Nobels fredspris.

Har hjulpet 50 000

Kirkens Nødhjelp har siden 1994 samarbeidet med Mukwege, og støtter Panzi-sykehuset i østlige Kongo, som har til hovedoppgave å hjelpe kvinner utsatt for seksualisert vold som følge av den brutale borgerkrigen i landet.

GLAD: Lisa Sivertsen, fungerende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Foto: Kirkens Nødhjelp
GLAD: Lisa Sivertsen, fungerende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Foto: Kirkens Nødhjelp Vis mer

- Rundt 50 000 kvinner har fått behandling på sykehuset siden 1999. I tillegg har vi et program på sykehuset der vi hjelper kvinner og jenter som er blitt utsatt for seksualisert vold, videre i livet, sier Sivertesen og utdyper:

- Mange av ofrene blir utstøtt av familien sin etter overgrepet, og vi bistår med psykososial og praktisk støtte, forklarer hun.

På Panzi-sykehuset ble nyheten om pristildelingen mottatt med stor glede og feiring. Mukweges kone brast sammen i gledestårer da hun fikk beskjeden.

Driver opplæring

Sivertsen mener betydningen av Mukweges innsats knapt kan overdrives.

- Panzi-sykehuset er blant de største i Øst-Kongo, og Mukwege driver også opplæring av andre leger der, sier hun.

Generalsekretæren håper at pristildelingen vil bidra til å sette problemstillingen med seksualisert vold i krig på dagsordenen.

- Det er utbredt i alle kriger og konflikter - se på rohingyanene, yezidiene, krigen i Colombia. Men veldig få blir straffet, sier Sivertsen - som minner om at det bare er ti år siden den første FN-resolusjonen mot seksualisert vold i krig og konflikt ble vedtatt.

- Heldigvis skjer ting. Flere og flere saker blir ført, både i Kongo og de internasjonale straffedomstolene, påpeker hun.

VINNERNE: Prisen tildeles den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad, for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer