Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Veldig gledelig nyhet

Nobelprisvinner Denis Mukweges samarbeidspartner Kirkens Nødhjelp håper prisen vil få langsiktige virkninger.

HYLLET: Dr. Denis Mukwege ble hyllet av tilsynelatende hele Panzi-sykehuset i østlige Kongo, da nyheten kom om at han var en av mottakerne av årets fredspris. Kona hans mottok nyheten med gledestårer. Foto/video: Kirkens NødhjelpVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en veldig gledelig nyhet. Vi er glade både på Denis Mukwege og Nadia Murads vegne - dette er en anerkjennelse av det viktige arbeidet de utfører, og vi håper prisen vil gi dem støtte i arbeidet videre, sier Lisa Sivertsen, fungerende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, til Dagbladet som kommentar til dagens tildeling av Nobels fredspris.

Har hjulpet 50 000

Kirkens Nødhjelp har siden 1994 samarbeidet med Mukwege, og støtter Panzi-sykehuset i østlige Kongo, som har til hovedoppgave å hjelpe kvinner utsatt for seksualisert vold som følge av den brutale borgerkrigen i landet.

GLAD: Lisa Sivertsen, fungerende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Foto: Kirkens Nødhjelp
GLAD: Lisa Sivertsen, fungerende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Foto: Kirkens Nødhjelp Vis mer

- Rundt 50 000 kvinner har fått behandling på sykehuset siden 1999. I tillegg har vi et program på sykehuset der vi hjelper kvinner og jenter som er blitt utsatt for seksualisert vold, videre i livet, sier Sivertesen og utdyper:

- Mange av ofrene blir utstøtt av familien sin etter overgrepet, og vi bistår med psykososial og praktisk støtte, forklarer hun.

På Panzi-sykehuset ble nyheten om pristildelingen mottatt med stor glede og feiring. Mukweges kone brast sammen i gledestårer da hun fikk beskjeden.

Driver opplæring

Sivertsen mener betydningen av Mukweges innsats knapt kan overdrives.

- Panzi-sykehuset er blant de største i Øst-Kongo, og Mukwege driver også opplæring av andre leger der, sier hun.

Generalsekretæren håper at pristildelingen vil bidra til å sette problemstillingen med seksualisert vold i krig på dagsordenen.

- Det er utbredt i alle kriger og konflikter - se på rohingyanene, yezidiene, krigen i Colombia. Men veldig få blir straffet, sier Sivertsen - som minner om at det bare er ti år siden den første FN-resolusjonen mot seksualisert vold i krig og konflikt ble vedtatt.

- Heldigvis skjer ting. Flere og flere saker blir ført, både i Kongo og de internasjonale straffedomstolene, påpeker hun.

VINNERNE: Prisen tildeles den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad, for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!