Naturtoppmøtet i Montreal

- Veldig god stemning

Espen Barth Eide er blant forhandlingslederne som skal få i stand en Parisavtale for naturen. - Det er veldig god stemning, og hvis vi skal bruke sjakkpila på NRK, så er vi på hvit. Så jeg er optimist, sier Barth Eide.

GOD TONE: Her er Espen Barth Eide (midten) sammen med danske Inger Andersen, FNs miljøvernsjef og en av de andre forhandlingslederne i en avsperret gang i femte etasje. Norges klima- og miljøminister håper og tror at han kan ta med seg en ordentlig julegave til kloden hjem fra Montreal. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
GOD TONE: Her er Espen Barth Eide (midten) sammen med danske Inger Andersen, FNs miljøvernsjef og en av de andre forhandlingslederne i en avsperret gang i femte etasje. Norges klima- og miljøminister håper og tror at han kan ta med seg en ordentlig julegave til kloden hjem fra Montreal. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MONTREAL (Dagbladet): I drøye fire dager har Espen Barth Eide vært i et lederteam på seks personer som har gått gjennom avtaletekstene til en mulig Parisavtale for naturen.

- Vi seks har møttes mange ganger med Huang (Runqiu, kinesisk toppmøtepresident) for å briefe hverandre. Vi har bare holdt på i fire dager, men virker som at det er to år, sier Barth Eide til Dagbladet.

God tone

Siden han kom til Montreal har dagene gått i ett. Fra 06.30 om morgenen til litt før midnatt. Alle de seks forhandlerne og den kinesiske COP15-presidenten kjenner hverandre fra før. Tonen er god og starter gjerne med at den kinesiske sjefen starter med å sitere et kinesisk ordtak. Som for eksempel ett som går på at «enhver som skal lykkes, trenger ti venner».

- Huang lager veldig god stemning og vi arbeider alle veldig godt sammen, sier Eide.

FØRST UT: Her har chilenske Majsa Rojas (t.v) og Espen Barth Eide akkurat levert sitt dokument til den kinesiske presidenten, Huang Runqiu (midten), lørdag morgen.
FØRST UT: Her har chilenske Majsa Rojas (t.v) og Espen Barth Eide akkurat levert sitt dokument til den kinesiske presidenten, Huang Runqiu (midten), lørdag morgen. Vis mer

Sammen med den chilenske makkeren, Majsa Rojas, leverte de et såkalt «reint dokument» til COP15-presidenten lørdag morgen.

- Jeg er optimist, og hvis vi skal bruke sjakkpila til NRK, så er vi på hvit, sier Barth Eide, som har følgende håp:

- Jeg håper vi kan ta med oss en julegave til kloden hjem herfra.

Lang kveld og natt

De gjennomarbeidede tekstene skal gås gjennom i plenum søndag kveld, Montreal-tid, som er seks timer bak norsk tid.

- Dette er spennende, og natta kan bli lang og mørk, men hvis det formannskapet har lagt fram i dag blir vedtatt, så får vi en Parisavtale for naturen, sier han.

Håpet er å få i stand en avtale søndag.

- Men mange tror det kan bli en lang kveld og natt fram mot i morgen, sier Barth Eide.

LANGE DAGER: Her venter Espen Barth Eide på at han skal holde et innlegg under en havkonferanse under naturtoppmøtet i Montreal. Han er sammen med Norges ungdomsdelegat Ingeborg Sævik Heltne (t.v) og sin politiske rådgiver Maria Varteressian (Ap). Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
LANGE DAGER: Her venter Espen Barth Eide på at han skal holde et innlegg under en havkonferanse under naturtoppmøtet i Montreal. Han er sammen med Norges ungdomsdelegat Ingeborg Sævik Heltne (t.v) og sin politiske rådgiver Maria Varteressian (Ap). Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer