Omikron

- Veldig gode nyheter

Folkehelseinstituttet tror at risikoen for sykehusinnleggelse med omikron-varianten bare er en tredel av det den var for delta-varianten. - Etter vinterbølgen er det neppe nødvendig med inngripende tiltak, mener overlege Preben Aavitsland.

FORVENTER LAVERE INNLEGGELSESTALL: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet tror risikoen for sykehusinnleggelse er vesentlig lavere med omikron-varianten enn med delta-varianten. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
FORVENTER LAVERE INNLEGGELSESTALL: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet tror risikoen for sykehusinnleggelse er vesentlig lavere med omikron-varianten enn med delta-varianten. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Fagdirektør Tyra Grove Krause i Statens Serum Institut (SSI), danskenes svar på Folkehelseinstituttet, mener at omikron kan hjelpe oss ut av pandemien.

Hun tror at danskene kan leve som normalt igjen i løpet av to måneder, og viser blant annet til risikoen for innleggelse, som ifølge SSI er halvert med omikron sammenliknet med delta.

Håpet er at omikron vil bidra til god immunitet i befolkningen, forklarer hun i et intervju med Go' Morgen Danmark mandag morgen.

- Omikron vil nå toppen i slutten av januar, og i februar vil vi se fallende smittetrykk og at presset på helsevesenet avtar. Men vi skal anstrenge oss i januar, for den blir en hard måned å komme igjennom, sier Krause.

FHI: Mer enn halvert risiko

Folkehelseinstituttet (FHI) har ukentlig kontakt med sine danske kolleger. De tror at sykdomsbyrden ved infeksjon med omikron-varianten er vesentlig lavere enn SSI.

- Vi tror at risikoen for sykehusinnleggelse med omikronvarianten er bare en tredel av det den var for deltavarianten. Dette er veldig gode nyheter for den enkelte som blir smittet. Sykdommen er rett og slett mindre alvorlig, iallfall for de vaksinerte. Vaksinasjon gir mindre alvorlig sykdom, skriver FHI-overlege Preben Aavitsland i en e-post til Dagbladet.

Problemet, understreker Aavitsland, er at omikron-varianten sprer seg mye bedre enn delta-varianten. FHI anslår at den sprer seg to til tre ganger så godt - i hovedsak fordi den også smitter vaksinerte.

- Dette betyr at vi i vinter vil få en omikrondrevet bølge. Blir den veldig stor, kan det bli en del innleggelser, skriver overlegen.

Før jul presenterte FHI scenarioer for hvordan omikron-varianten kan spre seg i tida framover. I det pessimistiske anslås det at opptil tre millioner mennesker smittes innen februar, med en topp som nærmer seg 5000 sykehusinnleggelser samtidig i slutten av januar.

I det optimistiske anslås det rundt en million smittede med en topp på om lag 130 samtidige sykehusinnleggelser rundt mai.

Forskjellen mellom de to scenarioene er doblingstida, altså omikron-variantens evne til å spre seg.

ALVORLIG: Espen Nakstad forteller om hva slags problemer omikron kan skape. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

Forventer robust beskyttelse etter vinterbølgen

Folkehelseinstituttet forventer en stor smittebølge rett etter nyttår. Først i løpet av de kommende ukene vil vi få svar på hvordan juleferien har påvirket smittetallene.

Målet om å sette 700 000 vaksinedoser de siste to ukene av 2021 ble heller ikke nådd. Instituttet oppfordret søndag nok en gang uvaksinerte til å møte opp på vaksinasjonssentrene for å få sin første dose.

Aavitsland tør per nå ikke å spå om når vi kan forvente å leve helt som normalt her til lands.

- Hvor stor bølgen blir, når toppen kommer og hvor lenge den varer, er vanskelig å si. Det avhenger i stor grad av tiltakene mot epidemien. Vi kan langt på vei styre epidemien gjennom tiltakene. Spørsmålet blir derfor mer hvor stor epidemi sykehusene kan tåle før det går ut over behandlingen av mange andre pasienter.

Etter denne vinterbølgen forventer FHI at en stor del av befolkningen vil ha robust beskyttelse mot alvorlig sykdom - etter vaksinasjon, infeksjon eller begge deler.

- Da vil omikronvarianten utgjøre en mye mindre alvorlig trussel, og da er det neppe nødvendig med inngripende tiltak, mener Aavitsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer