WHO om omikron

- Veldig høy risiko

Ny advarsel i siste ukesrapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

HERJER: Omikronvarianten av coronaviruset sprer seg raskt. Foto: NIAID
HERJER: Omikronvarianten av coronaviruset sprer seg raskt. Foto: NIAID Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Tallene viser at det er hyppig smittespredning av omikronvarianten.

- Den samlede risikoen tilknyttet omikronvarianten er stadig veldig høy, skriver WHO i sin ukesrapport.

I rapporten skriver de at det vitenskapelige grunnlaget konsekvent viser at omikronvarianten smitter mer enn deltavarianten, med en «doblingstid» på to til tre dager og hurtig økning i smittetallene i en rekke land.

WHO skriver at det etter en gradvis økning siden oktober, var en økning på 11 prosent i de globale smittetallene forrige uke, sammenliknet med uka i forveien. Samtidig ble det registrert omtrent like mange dødsfall som uka før. Dette utgjorde like under 5 millioner nye tilfeller og mer enn 44.000 nye dødsfall, skriver WHO.

AKER BRYGGE: Sara (22) ble smittet av omikron etter besøk på Louise Restaurant & Bar. Thomas Tuft (48) filmet det trange dansegulvet. Video: Privat Vis mer

Smittehopp i Norge

Omikronvarianten ble først oppdaget i Sør-Afrika i slutten av november. I starten av desember ble første tilfelle av varianten påvist i Norge.

Smittetallene var allerede stigende da varianten ble oppdaget, men smittetallene fortsatte å øke. Den siste drøye uka har tallene vært synkende med 3360 nye tilfeller i snitt siste sju dager, sammenliknet med 4359 de sju dagene før det.

Tirsdag ble det derimot registrert 4702 nye smittede. Helsedirektør Bjørn Guldvog har også advart om at den mer smittsomme omikronvarianten vil bli dominerende i Norge.

I FHIs ferske risikorapport fastslås det at antall påviste coronatilfeller og coronainnleggelser stadig er på et høyt nivå, men at det er tegn på avflating.

Den norske regjeringen innførte i desember strenge tiltak i to omganger, med nasjonalt skjenkestopp, nye karanteneregler og besøksbegrensninger i private hjem.

Smitteeksplosjon

Andre steder i verden herjer derimot viruset. Mandag ble en ny, dystert rekord satt. Over 1,4 millioner nye coronatilfeller ble registrert verden over. Det er det høyeste antallet nye tilfeller på ett døgn noensinne.

I USA har smittekurven resultert i kaos i flytrafikken og rekordhøye innleggelsestall.

Mens i Storbritannia, Frankrike, Hellas, Portugal og Italia har det blitt satt nye smitterekorder, flere land med over 100 000 nye smittede per dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer