Nakstad om utesommeren:

- Veldig liten smitterisiko

Vi går mot ei tid der mange samles utendørs. Det er gode nyheter, mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad - gitt at alle holder avstand.

FESTING: Natt til søndag 30. mai var tusenvis av personer samlet utendørs i Oslo for å feste. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Snapchat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det å møte folk utendørs, hvis man holder den avstanden som er anbefalt, det er forbundet med veldig liten smitterisiko. Sånn sett er sommeren en veldig gunstig årstid, fordi vi er mer utendørs, rett og slett, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet TV tirsdag formiddag.

Natt til søndag var travel for en rekke politidistrikt. I Oslo var opp mot 3000 personer samlet på St. Hanshaugen og i Frognerparken. I Sandefjord var opp mot 1500 samlet på rånertreff.

Nakstad er likevel positiv til finværet som blant annet hovedstaden har opplevd de siste dagene.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

- Utendørs skal det mye til å bli utsatt for dråpesmitte hvis man holder god avstand, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Kan det ha gunstig effekt på smittespredningen dersom været holder seg, og folk dermed samles utendørs heller enn inne?

- Ja, sommer og sol gir vanligvis mindre infeksjonssykdommer fordi vi tilbringer så mye tid utendørs. I et normalår finnes det for eksempel knapt noe influensa på sommeren, og i fjor var det svært lite coronasmitte også.

Det skyldes både været og at vi hadde lite smitte ved inngangen til sommeren, ifølge Nakstad.

- Vil du råde unge til å samles utendørs heller enn inne, dersom de på død og liv må feste på sommerkveldene?

- Det er mye bedre å samles utendørs, men det er selvsagt viktig å følge smittevernrådene der også.

DRIT I: Mandag holdt Trondheim kommune pressekonferanse om nedstengningen av byen. Da ba leder for smittesporing, Eli-Anne Skaug, folk om å ikke bare «drite» i karantenen. VIDEO: NRK Vis mer

Lokale utbrudd

Det er imidlertid ikke lett å si med sikkerhet nøyaktig hvor mye lavere risikoen er utendørs, ifølge Nakstad.

- Det er vanskelig å si hvor den reelle sannsynligheten er lavest, fordi det i stor grad avhenger av den enkeltes bevegelsesmønster og kontakthyppighet, samt smittepresset der man befinner seg, forklarer han.

Overfor Dagbladet TV understreker Nakstad at man har lite kunnskap om omfanget av smitte utendørs.

- Det er i hvert fall godt dokumentert at de store massesmittehendelsene har vært innendørs, der mange mennesker er samlet på samme sted. Jo flere som er til stede, jo dårligere ventilasjon, og jo tettere folk er på hverandre, jo større er den smitterisikoen, ser det ut som.

Derfor er det gunstig at vi går mot ei tid da flere oppholder seg utendørs, mener han. Dette er også grunnen til at influensasesongen stort sett finner sted på vinteren, ifølge Nakstad.

- Nettopp fordi smitterisikoen er mye mindre ved dråpesmitte når det er sommer.

FHI: Rapporter om utendørssmitte

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI er hakket mer bekymret for utendørssmitten.

- Ut ifra et smittevernfaglig ståsted er det lurt å flytte mest mulig aktivitet ut, ettersom smittefaren er mindre ute enn inne. Det er bedre plass ute og lettere å holde avstand. Det kan imidlertid skje smitte utendørs også, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

FHIs nasjonale smittesporingsteam skriver i en uttalelse til Dagbladet at konkrete hendelser der personer er smittet utendørs er rapportert, «men i mye mindre grad enn smitte innendørs».

- Vi har rapporter om smitte for eksempel etter samvær på terrasser, der man kanskje risikerer å bli sittende tettere. Det er viktig at vi alle fortsetter å huske på smittevernreglene, slik at vi reduserer risiko for smittespredning og utbrudd, både ute og inne, skriver Vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer