- Veldig mye står på spill

Utenriksminister Espen Barth Eide er redd Egypt går i gal retning.

BEKYMRET: Utenriksminister Espen Barth Eide mener utviklingen i Egypt er av betydning ikke bare for landet selv, men for hele regionen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
BEKYMRET: Utenriksminister Espen Barth Eide mener utviklingen i Egypt er av betydning ikke bare for landet selv, men for hele regionen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksministeren følger situasjonen i Egypt med bekymring, og ser mørkere på situasjonen nå enn i forrige uke.

- Hva som skjer i Egypt i tiden framover er utrolig viktig for regionen. Hvilken vei dette går, vil sette tonen for utviklingen videre for landene i den arabiske våren, sier Eide til NTB.

Norske samtaler Utenriksdepartementet er i kontakt med representanter fra Det muslimske brorskap, den egyptiske hæren og de nye makthaverne og oppfordrer partene til å bli enige om et felles veikart for tiden framover.

Fellespunkter, som når det skal være parlamentsvalg og når det skal utnevnes en ny legitim president, må komme på plass innen kort tid, mener utenriksministeren.

- Demokratisk skikk - Dersom Egypt får til en slik prosess kan det være til inspirasjon for de andre landene i Midtøsten. Hvis det motsatte skjer blir det et signal til lederne i regionen om at demokratisk skikk ikke gjelder for dem, sier Eide.

Minst 51 personer ble drept og 435 såret i sammenstøt i Kairo mandag morgen. Utenriksministeren frykter mer vold i gatene de neste dagene.

- Jeg håper man får stoppet volden før situasjonen eskalerer, sier Eide.

(NTB)