<strong>BRYTER KARANTENEN:</strong> Personer over 50 år er de som er verst til å bryte karanteneplikten, ifølge en ny undersøkelse. Her fra Karl Johans gate i Oslo i august. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BRYTER KARANTENEN: Personer over 50 år er de som er verst til å bryte karanteneplikten, ifølge en ny undersøkelse. Her fra Karl Johans gate i Oslo i august. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Over halvparten bryter karantene og isolasjon:

- Veldig overraskende

42 prosent av personene bedt om å gå i karantene eller isolasjon, bryter plikten, viser en studie gjennomført av Universitetet i Bergen og FHI.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi er veldig overrasket. Vi hadde ikke trodd at det var så dårlig etterlevelse av karantene- og isolasjonsplikten, sier professor i helseøkonomi Bjarne Robberstad ved UiB til Dagbladet.

Undersøkelsen baserer seg på svar fra 1704 personer som har blitt bedt om å gå i karantene eller isolere seg. 402 av dem hadde blitt pålagt dette to eller flere ganger. Deltakerne har måttet svare på ulike spørsmål med tre til seks ukers mellomrom, skriver NRK, som først omtalte den ferske undersøkelsen.

42 prosent bryter

I studien, som Dagbladet har fått tilgang til, kommer det fram at bare 42 prosent av deltakerne oppgir at de har gjennomført karantene- eller isolasjonsplikten slik man skal.

Aller verst er befolkningen over 50 år, hvor 76 prosent oppgir å ha brutt reglene minst én gang.

- De unge er desidert flinkest, mens 50-60-åringene er betydelig dårligere. Og det er ikke små forskjeller, men store forskjeller, forteller han.

Til sammenlikning oppgir 72 prosent av deltakerne mellom 18 og 29 år at de har gjennomført karantene og isolasjon som pålagt.

Personer med symptomer scoret høyest på etterleving.

Halvert siden april

Robberstad forteller at studien ble startet opp i april, og at 2 av 3 personer da oppga at reglene ble overholdt.

- Ikke overraskende har etterlevelsen blitt halvert siden april. Den ble halvert allerede i mai, da skoler og barnehager åpnet igjen og folk begynte å senke skuldrene litt, sier han.

- Har deltakerne oppgitt noen årsak til at de har brutt plikten?

- Nei, dette er hasteforskning, og vi må følge dette opp med grundige analyser der vi ser på årsakssammenheng og analyserer dypere.

Undersøkelsen, som er en del av et større europeisk forskningssamarbeid, er gjort hver måned siden april og vil fortsette ut september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer